Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Agricultural Economy (Set 33)

15-NOV-2016 17:24

    This set of 10 questions with answers based on the agricultural economy is made for the aspirants of some tough exams like IAS/PCS/SSC/CDS/etc. and entrance exams of different universities. We hope that this set will help you in hitting your goals.

    1. Which of the following country is the largest exporter of agricultural products?

    A. India

    B. China

    C. America

    D. Brazil

    Ans. C

    2. What is India's rank in Bamboo cultivation in the world?

    A. First

    B. Second

    C. Third

    D. Fourth

    Ans. B

    3. Which of the following item is traditionally exported in India?

    A. Flex

    B. Sugar

    C. Spices

    D. All of the above

    Ans. D

    4. Peace close is related to:-

    A. Agricultural agreement

    B. Irrigation agreement

    C. Fishery

    D. Textiles

    Ans. A

    5. Which of the following has not been matched properly?

    A. World Food Prize: 1987

    B. Borlog Award:1998

    C. Kurien Award:1990

    D. Gopal Ratna Award: 1965

    Ans. D

    6. Blue box' is related to which of the following?

    A. Agricultural subsidy

    B. A kind of Machine

    C. Irrigation technique

    D. A kind of tax

    Ans. A

    7. Which of the following statements is incorrect?

    A. Healing wounds' word is related to Agriculture

    B. Vanilla is a spice crop

    C. “To a hunger free world” Saleem Ali is a writer of the book

    D. Uttar Pradesh uses the maximum amount of Insecticides

    Ans. C

    8. Which of the following statements is incorrect?

    A. National Horticulture Mission was started in 2005.

    B. World Food Day is celebrated on 16th October

    C. Atal Bihari Vajpayee started the Kissan Call Centre.

    D. China is the world 's largest producer of Opium

    Ans. D

    9. Where is National Agricultural And forestry Institute located?

    A. Jodhpur, Rajasthan

    B. Nainital, Uttarakhand

    C. Jhansi, Uttar Pradesh

    D. Devas, Madhya Pradesh

    Ans. C

    10. 48 % of India's irrigation is completed by which of the following?

    A. From Big projects

    B. From Small projects

    C. From medium projects

    D. From small and medium projects

    Ans. D

    Economy Quiz

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on