GK Questions with Answers on Ancient Indian History Set XXI

04-OCT-2016 16:31

    GK Questions with Answers on Ancient Indian History Set XXI consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1. Which of the following term is related to the study of inscriptions?

    A. Epigraphy

    B. Calligraphy

    C. Cartography

    D. Numismatic

    Ans: A

    2. Find the odd pair:

    A. Sarga : Evolution of the Universe

    B. Pratisarga : Involution of the Universe

    C. Manvantantar: Recurring of the Time

    D. Vamsa: Life stories of some selected characters

    Ans: D

    3. Who was discovered the first Palaeolithic stone in India in 1863?

    A. Robert Bruce Foot

    B. Quartzite Man

    C. D.R Sahni

    D. Both A & D

    Ans: A

    The Gupta Empire: A Detailed Summary

    4. The term Palaeolithic was coined by archaeologist........ in 1865.

    A. D.R Sahni

    B. Robert Bruce Foot

    C. John Lubbock

    D. Herodotus

    Ans: C

    5. The Indus Valley Civilization belongs to the age of:

    A. Chalcolithic Age

    B. Bronze Age

    C. Stone Age

    D. Both A & B

    Ans: D

    6. Which Buddhist text mentions only the first twelve Mahajanapadas and omits the last four Mahajanpada out of 16?

    A. Bhagavati Sutra

    B. Digha Nikaya

    C. Bhagvati

    D. Anguttara Nikaya

    Ans: B

    7. Which site of Indus Valley Civilisation was only city without a citadel?

    A. Dhaulavira

    B. Chanhudaro

    C. Harappa

    D. Kalibanga

    Ans: B

    Summary of Indus Valley Civilization (Harappa Civilization)

    8.  Which Pala ruler founded the famous Vikramshila University for the Buddhists?

    A. Mahipala

    B. Devapala

    C. Gopala

    D. Dharmapala

    Ans: D

    9. Find out the odd pair:

    A. Yuvaraj: The crown prince

    B. Purohita: The chief priest

    C. The Senapati: The commander in chief

    D. Amatya: Spies/ Espionage

    Ans: D

    10.  Which of the following ancient text reveals the list of Mauryan rulers and chronology?

    A. Puranas

    B. Brahamanas

    C. Vedas

    D. None of the above

    Ans: A

    History of Ancient India: A Complete Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK