Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Ancient Indian History Set XXII

05-OCT-2016 15:41

    GK Questions with Answers on Ancient Indian History Set XXII consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1.  Which Rock Edicts depicted the principle of Dhamma?

    A. Minor Rock Edicts

    B. Major Rock Edicts

    C. Kalinga Rock Edicts

    D. Bhabru-Bairat Rock Edicts

    Ans: B

    2. Critically analyse the statement related to the Age of Satavahanas?

    I. They were early issuers of Indian state coinage struck with images of their rulers.

    II. They formed a cultural bridge and played a vital role in trade and the transfer of ideas and culture to and from the Indo-Gangetic Plain to the southern tip of India.

    Which of the above statement (s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    3. How many classes are reflected by the Satavahana Empire’s society?

    A. Three Classes

    B. Four Classes

    C. Five Classes

    D. Six Classes

    Ans: B

    The Gupta Empire: A Detailed Summary

    4. How many grades of feudatories within the Satavahana kingdom?

    A. Four

    B. Three

    C. Two

    D. One

    Ans: B

    5. Who among the following assumed the titles of Vikramanka and Kaviraja?

    A. Samundra Gupta

    B. Kumara Gupta

    C. Srigupta

    D. Chandra Gupta II

    Ans: A

    6. Who made Virasen as commander-in-chief during his campaign?

    A. Chandra Gupta I

    B. Chandra Gupta II

    C. Samundra Gupta

    D. Gatotkacha Gupta

    Ans: C

    7. Critically analyse the statement (s) regarding Palaeolithic or Old Stone Age

    I. The Old Stone Age sites are generally located near water sources.

    II. Many Rock shelters and caves were not used by the Palaeolithic people. They mostly lived in huts made of leaves.

    III. Bhimbetka, Adamgarh hill and Kurnool are the examples of the famous sites of Old Stone Age in India.

    Which of the above statement (s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. I, II & III

    Ans: B

    Summary of Indus Valley Civilization (Harappa Civilization)

    8. Select the correct pair:

    Kot Diji         - Gujarat

    Dholavira      - Rajasthan

    Kalibangan   -   Sind

    Banawali      -   Haryana

    Ans: D

    9. Which of the following statement (s) is/are the correct explanation of - “The Iron Age of the southern peninsula is often related to Megalithic Burials”?

    A. The burial pits were covered with megaliths (large stones). Such graves are extensively found in South India.

    B. The practice of twin burial was prominent in the southern peninsula.

    C. Burial was considered a form of rebirth and hence celebrated.

    D. Both A & B

    Ans: A

    10. Consider the following statement (s) is/are related to the town planning of Indus Valley Civilisation

    I. System of town planning was on the lines of hexagonal view where streets and lanes together looked like honeycomb.

    II. The large scale use of mud bricks and underground drainage system was remarkable.

    Which of the above statement (s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: D

    History of Ancient India: A Complete Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK