Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Environment & Ecology: Set 4

01-SEP-2016 11:51

    In this article we are presenting set of 10 GK questions with answers based on Environment & Ecology. As this topic is most important part of almost all the major entrance exams like IAS/PCS/SSC/CDS and other competitive exams.


    1. Which of the following statement is true about the black carbon?
    (a) Black carbon is produced both naturally and by human activities.
    (b) It’s a major contributor to the climate change.
    (c) Black carbon particles strongly absorb sunlight and give soot its black colour.
    (d) Technologies that can reduce the global black carbon emissions are not available today.
    Ans. d

    2. Which of the following summit created the concept of Kyoto protocol?
    (a) Kyoto protocol
    (b) Montreal protocol
    (c) Basel convention
    (d) Ramsar convention
    Ans. a

    3. Cartagena protocol is related to the …………..
    (a) Bio-safety
    (b) Trans-boundary movement of hazardous wastes.
    (c) Climate change
    (d) Ozone depletion
    Ans. a

    4. Which of the following is not matched correctly?
    (a) Ponzan summit: 2008
    (b) Bali summit: 2002
    (c) Earth Summit: 1992
    (d) Montreal Protocol: 1987
    Ans. b

    5. The concept of Sustainable Development emerged after the……….
    (a) Basel convention on hazardous wastes, 1989
    (b) Bali summit: 2002
    (c) Earth Summit: 1992
    (d) Montreal Protocol: 1987
    Ans. c

    India & Climate change in detail

    6. In which country the concept of ‘Environmental Impact Assessment’ emerged?
    (a) Switzerland
    (b) USA
    (c) Japan
    (d) Germany
    Ans. b

    7. What is carbon footprint?
    (a) Emission of carbon dioxide from daily human activities.
    (b) Emission of carbon monoxide because of vehicles.
    (c) Acid rain
    (d) Soil degradation
    Ans. a

    8. Which of the following is NOT the secondary consumer?
    (a) Frog
    (b) Lizard
    (c) Rabbits
    (d) None of these
    Ans. c

    9. ‘DODO’ is a …………………..
    (a) Insect
    (b) Bird
    (c) Fish
    (d) Ape
    Ans. b

    10. What kind of biome is found on the Mount Kilimanjaro, Mt. Rockies, Mt. Alps and Mt. Himalayas?
    (a) Savana Biome
    (b) Taiga Biome
    (c) Mediterranean Biome
    (d) Alpine Tundra Biome
    Ans. d

    Complete study material on Enviornment & Ecology

    Enviornment & Ecology Questions with answers

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK