Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Indian Geography: Agriculture Set II

31-AUG-2016 09:27

    GK Questions with answers on Indian Geography: Agriculture Set II, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that is made as per latest examination pattern of UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

    1. Indian Institute of Pulses Research is located at which place?

    A. Jabalpur

    B. Ahmedabad

    C. Kanpur

    D. Lucknow

    Ans: C

    2. National Dairy Research Institute is located at which of the following place?

    A. Karnal

    B. Badarpur

    C. Ghaziabad

    D. Solapur

    Ans: A

    3. In Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana the payment of premium for Kharif crops will be?

    A. 3%

    B. 4%

    C. 2%

    D. 1%

    Ans: C

    4. Comprehensive Crop Insurance scheme (CCIS) was launched during the tenure of which Prime Minister?

    A. Morarji Desai

    B. Chaudhary Charan Singh

    C. Manmohan Singh

    D. Rajiv Gandhi

    Ans: D

    Read More...

    Soil profile of India

    5. In which year Government of India launched Soil Health Card Scheme?

    A. 2012

    B. 2013

    C. 2014

    D. 2015

    Ans: D

    6. In which year National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) was established?

    A. 1981

    B. 1982

    C. 1983

    D. 1984

    Ans: B

    7. Central Institute for Cotton Research is located at which place in India?

    A. Kanpur

    B. Gandhinagar

    C. Surat

    D. Nagpur

    Ans: D

    Read More....

    Agro-Based Industries in India

    8. Vivekananda Parvatiya Krishi Anusandhan Sansthan is located at which place in India?

    A. Dehradun

    B. Almora

    C. Dispur

    D. Kohima

    Ans: B

    9. Which of the following state is the largest producer of pulses in India?

    A. Madhya Pradesh

    B. Assam

    C. Chandigarh

    D. Punjab

    Ans: A

    10. Central Rice Research Institute is located at which place in India?

    A. Bhopal

    B. Patna

    C. Cuttuck

    D. Mysore

    Ans: C

    Read More......
    Indian Geography: A Complete Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on