Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Indian Geography: Agriculture Set III

01-SEP-2016 10:44

    GK Questions with answers on Indian Geography: Agriculture Set III, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that is made as per latest examination pattern of UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

    1. Central Potato Research Institute is located at which place in India?

    A. Imphal

    B. Chennai

    C. Shimla

    D. Ranikhet

    Ans: C

    2. What is BT in BT Cotton?

    A. Virus

    B. Bacteria

    C. Algae

    D. None of the above

    Ans: B

    3. Pitambari is a variety of which crop?

    A. Paddy

    B. Wheat

    C. Mustard

    D. Groundnut

    Ans: C

    4. Jalpriya is a variety of which crop?

    A. Paddy

    B. Wheat

    C. Mustard

    D. Groundnut

    Ans: A

    Read More...

    Soil profile of India

    5. Kisan Credit Card scheme was introduced in the year?

    A. 1997

    B. 1998

    C. 1996

    D. 1995

    Ans: B

    6. Which of the following state become’s India’s first Organic State?

    A. Manipur

    B. Sikkim

    C. Assam

    D. Kerala

    Ans: B

    7. Indian Institute of Sugarcane Research is located at?

    A. Kanpur

    B. Lucknow

    C. Gorakhpur

    D. Satna

    Ans: B

    Read More....

    Agro-Based Industries in India

    8. Which of the following state is a leading producing state of tobacco in India?

    A. Andhra Pradesh

    B. Uttar Pradesh

    C. Rajasthan

    D. Gujarat

    Ans: A

    9. The Indian Institute of Horticultural Research (IIHR) is located at?

    A. Ahmedabad

    B. Bengaluru

    C. Gorakhpur

    D. Lucknow

    Ans: B

    10. National Research Centre for Grapes is located at which place?

    A. Mathura

    B. Pune

    C. Indore

    D. Chennai

    Ans: B

    Read More......
    Indian Geography: A Complete Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK