Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Indian Geography: Agriculture Set IV

02-SEP-2016 12:34

    GK Questions with answers on Indian Geography: Agriculture Set IV, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that is made as per latest examination pattern of UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

    1. Udyan Pandit Award is given for excellence in?

    A. Fruit Cultivation

    B. Mustard Cultivation

    C. Potato Cultivation

    D. None of the above

    Ans: A

    2. Indian Agricultural Research Institute (IARI) is situated at?

    A. New Delhi

    B. Bengaluru

    C. Hyderabad

    D. Mysore

    Ans: A

    3. Golden rice is a good source of?

    A. Vitamin B12

    B. Vitamin A

    C. Vitamin C

    D. Vitamin D

    Ans: B

    4. The Blue Revolution in India is related to?

    A. Cotton production

    B. Fish production

    C. Indigo production

    D. Food grain production

    Ans: B

    Know the Soil profile of India

    5. Who is known as Father of White Revolution in India?

    A. MS Swaminathan

    B. V. Kurien

    C. Kishore Mehta

    D. None of the above

    Ans: B

    6. The Golden Fiber Revolution in India is related to?

    A. Jute production

    B. Groundnut production

    C. Coconut production

    D. None of the above

    Ans: A

    7. Which is the longest irrigation canal in India?

    A. Sharda canal

    B. Indira Gandhi canal

    C. Narmada canal

    D. Munak canal

    Ans: B

    Agro-Based Industries in India


    8. Yellow Revolution aimed at the increase of the production of?

    A. Wheat seeds

    B. Oil seeds

    C. Paddy seeds

    D. None of the above

    Ans: B

    9. Where is the Central Food Technological Research Institute (CFTRI) located?

    A. Shimla

    B. Lucknow

    C. Cuttuck

    D. Mysore

    Ans: D

    10. First Agriculture University of India was established at?

    A. Pantnagar

    B. Pune

    C. Surat

    D. Nagpur

    Ans: A

    Indian Geography: A Complete Study Material

     

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on