GK Questions with Answers on the Tughlaq Dynasty of Delhi Sultanate

30-MAR-2017 12:56

    The Tughlaqs were a Muslim family of Turkish origin. The Tughlaq's provided three competent rulers- Ghiyasussin Tughlaq, Muhammad Bin Tughlaq and Firuz Shah Tughlaq. Here, we are giving 10 GK Questions with Answers on Tughlaq Dynasty of Delhi Sultanate that will attune and equipped the aspirants according to the new trends of different competitive examination. 

    1. Which of the following Sultan of Delhi Sultanate died in 1325, from the collapse of wooden pavilion?

    A. Ghiyasuddin Tughlaq

    B. Muhammad Bin Tughlaq

    C. Firoz Shah Tughlaq

    D. Ghiyasuddin Tughlaq II

    Ans: A

    2. What was the real name of Muhammad Bin Tughlaq?

    A. Mir Imard

    B. Jauna Khan

    C. Ghiyasuddin Bahadur

    D. Bahrn Aiba Kishlu Khan

    Ans: B

    3. Who among the following came to seek permission to rebuild Buddhist Monastries, in the Himalayan region which were destroyed during the Qarachi expedition?

    A. Ghiyasuddin Tughlaq

    B. Firoz Shah Tughlaq

    C. Ghiyasuddin Bahadur

    D. Muhammad Bin Tughlaq

    Ans: D

    4. Which of the following Sultan of Delhi Sultanate sent Ibn Batutah to the court of Chinese emperor in 1347?

    A. Muhammad Shah Tughlaq

    B. Firoz Shah Tughlaq

    C. Muhammad Bin Tughlaq

    D. Ghiyasuddin Tughlaq II

    Ans: C

    GK Questions with Answers on Ilbari Dynasty of Delhi Sultanate

    5. Consider the following statement (s) is/are related to the Muhammad Bin Tughlaq

    I. Established of Diwan-i-Khairat (department for poor and needy people) and Diwan-l-Bundagan (department of slaves).

    II. He died in Thatta while campaigning in Sindh against Taghi, a Turkish slave.

    Select the correct statement (s)

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: B

    6. Consider the following statement (s) is/are related to the Firuz Shah Tughlaq

    I. Established of Diwan-i-Khairat (department for poor and needy people) and Diwan-l-Bundagan (department of slaves)

    II. Establishment of four new towns, Firuzabad, Fatebabad, Jaunpur and Hissar.

    Select the correct statement (s)

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    7. Who among the following Sultan of Delhi Sultanate make Iqtadari system hereditary?

    A. Ghiyasuddin Tughlaq

    B. Firoz Shah Tughlaq

    C. Muhammad Bin Tughlaq

    D. Ghiyasuddin Tughlaq II

    Ans: B

    GK Questions with Answers on Khilji Dynasty of Delhi Sultanate

    8. Name the Sultan of Delhi Sultanate who established four new towns, Firuzabad, Fatebabad, Jaunpur and Hissar.

    A. Muhammad Shah Tughlaq

    B. Firoz Shah Tughlaq

    C. Muhammad Bin Tughlaq

    D. Ghiyasuddin Tughlaq II

    Ans: B

    9. Who translated 300 volumes of Sanskrit books of Jwalamukhi temple into Persian under the title of Dalai-i-Firuz Shahi?

    A.  Baha-ud-din Gurshap

    B. Rana Mall

    C. Masrul Haq

    D. Aazz-ud-din Khalid Khani

    Ans: D

    10. Who among the following set up independent Muslim kingdom of Madura?

    A. Baha-ud-din Gurshap

    B. Ghiyasuddin Tughlaq II

    C. Jalal-ud-din Ahsan Shah

    D. Abul Muzaffar Alauddin Bahman Shah

    Ans: C

    GK Questions with Answers on the Lodhi Dynasty of Delhi Sultanate

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK