Search

GK Quiz on Lord Jagannath Rath Yatra 2020

The Jagannath Rath Yatra is among the most celebrated festivals in India. Amid COVID-19 pandemic, the Supreme Court has allowed the Rath Yatra but with certain restrictions. Only 500 people including servitors and security personnel are allowed to pull the chariots. Let us solve an interesting quiz on Jagannath Rath Yatra 2020.
Jun 24, 2020 11:26 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
 GK Quiz on Lord Jagannath Rath Yatra 2020
GK Quiz on Lord Jagannath Rath Yatra 2020

Lord Jagannath Rath Yatra is one of the famous festivals celebrated in  Puri, Odisha in India. Supreme Court allowed holding the Rath Yatra at Puri with certain restrictions and coronavirus guidelines. Social distancing rules should be maintained. During the Rath Yatra, all entry points to Puri in Odisha have been sealed. The state government has also imposed curfew in the city of Puri on all days and at the time when Lord Jagannath Rath Yatra chariots were taken in Procession. This year the Rath Yatra will be telecast live by Doordarshan and other channels. 

1. The world famous annual Jagannath Rath Yatra began on which date in 2020?
A. 21 June
B. 22 June
C. 23 June
D. 24 June
Ans. C
Explanation: The world-famous annual Jagannath Rath Yatra began on 23 June, 2020. 

2. Rath Yatra festival is dedicated to......
A. Lord Krishna
B. Goddess Subhadra
C. Lord Balabhadra
D. All the above
Ans. D
Explanation: Jagannath Rath Yatra festival is dedicated to Lord Jagannath (Lord Krishna), his sister Goddess Subhadra and his elder brother Lord Balabhadra or Balaram.

3. What is the name of Lord Balabhadra's chariot?
A. Taladhwaja
B. Langaladhwaja
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. C
Explanation: The name of Lord Balabhadra's chariot is Taladhwaja or  Langaladhwaja.

4. The famous Lord Jagannath Rath Yatra is also known as.....
A. Chariot Festival
B. Car Festival
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. C
Explanation: Odisha is the Land of festivals known world-wide during the monsoons for the spectacular festival, Ratha Yatra, or the Car Festival or the Chariot festival.

5. What are the colours of Lord Jagannath's Chariot?
A. Red and Yellow
B. Green and Blue
C. Golden and Green
D. Red and Blue
Ans. A
Explanation: The largest rath soaring at forty-five feet is the red and yellow chariot of Lord Jagannath.

6. The three deities are taken from the Jagannath Temple to which temple?
A. Gundicha temple
B. Lord Ganesha Temple
C. Goddess Laxmi Temple
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Devotees pull these large chariots of three deities three kilometres down the main avenue to the ‘Garden home’ of the deities, the house of their aunt, Gundicha, that is Gundicha temple.

7. The return journey of the three siblings from Gundicha temple is known as...
A. Bahuda Yatra
B. Bhadra Yatra
C. Sunabesha Yatra
D. None of the above
Ans. A
Explanation: The three siblings leave their Aunt’s house and embark on the ‘Bahuda Yatra’ (the return journey). 

8. The yatra ends with the ......, which marks the return of the deities into the Garbha-Griha.
A. Nira Bujen
B. Niladri Bije
C. Griha Yatra
D. None of the above
Ans. B
Explanation: The yatra ends with the Niladri Bije, which marks the return of the deities into the Garbha-Griha.

9. On which day the chariot construction for the three chariots of Lord Jagannath and his siblings start?
A. Chandan Jatra
B. Akshaya Trutiya
C. Rupakara Day
D. Nayagarh Trutiya
Ans. B
Explanation: On Akshaya Trutiya day the chariot construction for the three chariots of Lord Jagannath and his siblings start. The chariot construction work is carried out by seven groups of carpenters and artisans as per tradition and lineage.

10. The name of Lord Jagannath's chariot is...
A. Deva Dalan
B. Darpadalan
C. Nandighosha
D. Balahaka
Ans. C
Explanation: The Chariot of Lord Jagannath is called Nandighosha. It alone takes two months to construct. 

Jagannath Puri Rath Yatra 2020 begins: Know more about Chariot Festival, History, and Significance

Related Categories