Search

GK Quiz on Parliament & Parliamentary Committees

Dear Students, Jagran Josh is presenting you a set of 10 MCQs based Parliament Parliamentary Committees. When we solve the MCQs topic wise it help students in understanding the topic very deeply. So go through this quiz and evaluate yourself.
Dec 21, 2018 17:47 IST
GK Quiz on Parliament and Parliamentary Committees

Dear Students, Jagran Josh is presenting you a set of 10 MCQs based Parliament & Parliamentary Committees. When we solve the MCQs topic wise it help students in understanding the topic very deeply. So go through this quiz and evaluate yourself.

1. Which of the following article of the Indian Constitution deals with the constitution of the Parliament of India?

A. Article 73

B. Article 78

C. Article 79

D. Article 72

Ans: C

2. Which of the following article deals with the composition of council of states ( Rajya sabha) and the manner of election of its members?

A. Article 82

B. Article 81

C. Article 90

D. Article 80

Ans: D

3. The representatives of the state in the Rajya sabha are elected by which one of the following?

A. Chief minister of the state

B. Elected members of the state legislative assembly

C. Governor

D. President

Ans: B

4. The number of representatives of the Rajya sabha from states and union territories are among which one of the following?

A. 238

B. 212

C. 200

D. 220

Ans: A

5. How many number of members are nominated by the President to the Rajya sabha?

A. 20

B. 18

C. 12

D. 15

Ans: C

GK Quiz on High courts & Lokpal and Lokayuktas

6. Which among the following is not a standing committee?

A. Public accounts committee

B. Ethics committee

C. Railway convention committee

D. Business advisory committee

Ans: C

7. Consider the following statements. Which among them is/are NOT true?

I. Standing Committees are the permanent committees that are constituted on a regular basis

 

II. Ad hoc committees are temporary committees that are dissolved when the task is completed

 

III. Committee of Privileges is an ad-hoc committee

 

IV. Joint Committee on Fertilizer pricing is a standing committee

A. Only III and IV

B. Only I and II

C. Only I and III

D. Only II and IV

Ans: A

8. What among the following is NOT true about the Public Accounts Committee?

I. The committee was first set up in 1919

 

II. It's main function is to audit the annual reports of Comptroller and Auditor General of India (CAG)

 

III. It consists of 15 Lok Sabha members and 7 Rajya Sabha members

 

IV. The term of the office of the Public Accounts Committee is one year

A.  Only I

B. Only II

C. Only III

D. All are true

Ans: D

9. Which among the following is NOT true about the Estimates Committee?

I. The first Estimates Committee of the post-independence era was first set up in 1950

 

II. Estimates Committee has a right to question the policies approved by the Parliament

 

III. It consists of members that are both from Lok Sabha and Rajya Sabha

 

IV. Chairman of the Estimates Committee is always from the Opposition party

A. Only IV

B. Only III

C. Only II and IV

D. Only II, III and IV

Ans: D

10. Consider the following statements about the Committee on Government Assurances. Which of the following is/are not true?

A. It was constituted in 1953

B. Its main function is to examine the assurances and undertakings given by the ministers on the floor of the House and report back on the status of these assurances and promises

C. For the Lok Sabha, it consists of 15 members

D. For the Rajya Sabha, it consists of 10 members

Ans: D

500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance