Static GK and Current Events Questions and Answers: 24th February 2021

Feb 24, 2021, 15:41 IST

Take the following quiz listed below for preparation of various competitive exams lined up in the next few months. The quiz has been based on static GK and current events

GK Quiz 2021
GK Quiz 2021

Take the GK quiz listed below. The questions and answers have been prepared taking into account the type and category of questions asked in various competitive exams like UPSC, SSC etc. 

  1. Who announced the National Hydrogen Energy Mission (NHEM)?
  1. Narendra Modi
  2. Dr Harshvardhan
  3. Nirmala Sitharaman
  4. Nitin Gadkari

Ans. c

Explanation: Nirmala Sitharaman in her budgetary speech 2021 announced the National Hydrogen Energy Mission or NHEM.  Read all about National Hydrogen Energy Misison here

2. Which category of Hydrogen releases water vapour and a by product when burnt?

  1. Blue Hydrogen
  2. Grey Hydrogen
  3. Green Hydrogen 
  4. Black Hydrogen

Ans. c

Explanation: Only green hydrogen releases by products of water or water vapour when burnt as a fuel. This type is produced from renewable sources of energy. There is no such categorization of hydrogen as black hydrogen. 

3. Who among the following is not a tribe of Tripura?

  1. Bhil
  2. Chakma 
  3. Halam
  4. Toda

Ans. d

Explanation: Toda is a tribe of tamil Nadu and not Tripura while all others belong to Tripura. The state has 19 tribes living in it.

Related| What is Greater Tipraland? Know all about its demand here

4. Choose the correct statement about Tipraland from those listed below:

i) Tipraland is a state within Tripura Tribal Areas

ii) This is a demand from IPFT (political party)

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. c

Explanation: The formation of Tipraland that is a state within the Tripura Tribal Areas is a political agenda. It is to be formed under articles 2 and 3 of the Indian Constitution and has been demanded by a political party called the Indigenous People's Front of Tripura (IPFT).

5. 8 Degree Channel separates?

  1. Minicoy and Maldives
  2. Minicoy and Lakshadweep
  3. Andaman and Nicobar
  4. India and SriLanka

Ans. a

Explanation: The Eight Degree Channel separates the islands of Minicoy and Maldives. India and Sri Lanka are separated by Palk Strait. Know all about 8,9,10 Degree Channels here

6. What is a broad open waterway passing through close landmasses called?

  1. Strait
  2. Channel
  3. Bay
  4. Gulf

Ans. b

Explanation: A channel is a broad open water body that passes between two landmasses lying close to each other

7. Choose the correct statement about Ten Degree Channel

i) It lies on the 10-degree line of Latitude, north of the Equator, which is how it gets it's name

ii) It separates India and Myanmar

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above

Ans. a

Explanation: Ten Degree Channel separates the Andaman Islands from the Nicobar islands in the Bay of Bengal and lies 10 degree Latitude North of Equator.

8. Choose the correct statement about FASTag

i) It involves both cash and cashless transactions on the toll plaza

ii) It works on RFID technology

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. b

Explanation: FASTag is being used to implement cashless transactions at the Toll plazas at all major highways in India. Cash can be paid to recharge the account, the FASTag is linked to. Read all about FASTag, how to get one here

9. The first of its kind road from plastic waste has been constructed in?

  1. Delhi
  2. Himachal Pradesh
  3. Tripura 
  4. Kerala 

Ans. c

Explanation: Tripura, in a first-ever initiative, has started using plastic waste for the construction of roads.

10. Which country has recently allowed women to enter the military?

  1. Oman
  2. Pakistan
  3. Saudi Arabia
  4. United Kingdom

Ans. c

Explanation: The Kingdom of Saudi Arabia has allowed Saudi Arabian women to take up arms and enter the military. 

Tulika Tandon is an Education Reporter & Writer with an experience of 5+ years. An MBA graduate and a long-time UPSC aspirant, she has devoted her life to helping the students find the right path to success. In her free time, Tulika likes to read, travel or bake. Read her stories in GK, UPSC and School sections at Jagranjosh.com. She can be reached at tulika.tandon@jagrannewmedia.com.
... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News