Jagran Josh Logo

General Knowledge (GK) Quiz: General Questions & Answers

Mar 2, 2017 18:30 IST

General Knowledge is an important component of any competitive examination which is strongly associated with general intelligence, and with openness to reading experience. Here, we are giving some important GK Questions and Answers of “General Science, Indian Geography, History of India, Indian Economy, Indian Polity & Governance, Environment & Ecology” in a Quiz-form that will concretise the reading experience of aspirants who are aspiring for cracking different competitive exams.

General Knowledge (GK) Quiz: General Questions & Answers

GK Questions with Answers

General Science

1. Which of the following process does not involve the evolution of Carbon-dioxide?

A. Combustion

B. Respiration

C. Fermentation

D. Photosynthesis

Ans: D

2. Which of the following causes the production of Radiocarbon in the atmosphere?

A. Due to the Collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere

B. Due to the action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen

C. Due to the action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere

D. Due to the lightning discharge in atmosphere

Ans: A

3.Which of the following is the correct reason for the permanent hardness of water?

A. Carbonates of calcium and magnesium

B. Bicarbonates of calcium and magnesium

C. Chloride and sulphate of the calcium and magnesium

D. None of these

Ans: C

1000+ GK Question and Answers on General Science

General Science: A Complete Study Material

Indian Geography

1. Which of the following latitude almost divides India into two equal parts?

A. Equator

B. Tropic of Cancer

C. Tropic of Capricorn

D. Arctic Circle

Ans: B

2. Lakshadweep islands situated in which of the following water bodies?

A. Arabian Sea

B. Bay of Bengal

C. Indian Ocean

D. Atlantic Ocean

Ans: A

3. In which part of Himalayas do we find the Karewa formation?

A. North-eastern Himalayas

B. Himachal-Uttaranchal Himalayas

C. Eastern Himalayas

D. Kashmir Himalayas

Ans: D

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Indian Geography: A Complete Study Material

History of India: Ancient History| Medieval History | Modern History

1. Most depicted animal of the Indus Valley Civilization was?

A. Elephant

B. Lion

C. Bull

D. Dog

Ans: C

History of Ancient India: A Complete Study Material

2. Hamzanama paintings were produced during the reign of?

A. Humayun

B. Akbar

C. Jahangir

D. Shahjahan

Ans: B

History of Medieval India: A Complete Study Material

3. The Bengal Regulation Act of 1829 dealt with which of the following issues primarily

A. Abolition of sati

B. Female infanticide

C. Child marriages

D. Dowry prohibition

Ans: A

History of Modern India: A Complete Study Material

1000+ GK Questions & Answers on Indian History

Indian Economy

1. Which of the following option is incorrect regarding Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana?

A. It was launched in the year 2013.

B. It is a financial inclusion scheme.

C. It aimed at ensuring that every family has at least one bank account.

D. It provides a Rupay Debit card with one lakh rupee accidental cover.

Ans: A

2. The Swavalamban Scheme was launched in the year?

A. 2008

B. 2010

C. 2012

D. 2014

Ans: B

3. In respect of Commercial Banks which entity monitors the Kisan Credit Card (KCC) Scheme?

A. NABARD

B. SIDBI

C. RBI

D. SBI

Ans: C

500+ GK Questions & Answers on Indian Economy

Indian Economy: A Complete Study Material

Indian Polity & Governance

1. The Parliament of India consists of the following:

A. President

B. Lok Sabha & Rajya Sabha

C. Both A and B

D. None of the above

Ans: C

2. Who decides whether a bill is a Money Bill or not:

A. President

B. Prime Minister

C. Speaker of the Lok Sabha

D. Finance Minister

Ans: C

3. The Federal structure of Government of India provides:

A. Two-tier system

B. Three-tier system

C. Four-tier system

D. None of the above

Ans: B

500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

Indian Polity & Governance: A Complete Study Material

Environment & Ecology

1. Which of the following is/are the correct definition of evolution?

A. Cumulative development in the characteristics of species over time.

B. It is a process by which different kinds of living organism are believed to have developed from earlier forms during the history of the earth.

C. Processes that give rise to biodiversity at every level of biological organisation, including the levels of species, individual organisms, and molecules.

D. All of the above

Ans: D

2. What is gene pool?

A. Total genetic material contained in a population.

B. It is the stock of different genes in an interbreeding population.

C. Both A & B

D. Only A

Ans: C

3. What are the two major processes of evolution of species?

A. Migration and adoptation

B. Process of selection

C. Process of isolation

D. Both B & C

Ans: D

300+ Gk Questions and Answers on Environment & Ecology

Environment & Ecology: A Complete Study Material

In the above hyperlink GK Questions and Answers of “General Science, Indian Geography, History of India, Indian Economy, Indian Polity & Governance, Environment & Ecology” will concretise the reading experience of aspirants who are aspiring for cracking different competitive exams.

Highlights
  • Citing safety concerns, non-Kashmiri students demand
  • They are also calling for action against cops who lathicharged students
  • NIT campus has been tense since students clashed over Indias T20 defeat

Post Comment
46 Comment

Sonit sai,

Very good for kids

Hani Sharaf,

Please make correction in the 7th question

Adarsh Naik ,

This site is very useful for childrens . From this website I study very well for Gk quiz .

Leela,

It was wonderful Quzi for std6 good

Haq,

All questions were easy and want to play more quizzes like this one.

k pavan kumar,

very good but I had doubt on 7th question

sahaa,

it was very easiest question.

shahzeb,

i like this quiz too much and want you to share this kind of quiz alot

nazia khan,

nice but 7 question ka right answer brazil ......

Alton,

7. question is A) Brazil not United Kingdom

Maryum Sandhu,

Great Quiz. I like it.

alka,

this is very intersting for everybody i am also giving this answer please can i give the answer.

Anonymous,

Nice site but the Summer Olympics is going to be held in Rio, Brazil.. please re-check

Susanto Singh,

good site for learning and preparing gk questions for assembly

swethakumar,

very nice it is usefull for my studies

Lucky,

Its a great way to achiev our dreams. Thanks to this site.

sunidhi,

host of olympic 2016 is brazil!!!

vaideek gautam ,

this is a brilliant website to increase gk of children

alina riaz,

a good and helpful site.Iam pleased by this effort and would definately want many more questions like the above ones specificly focusing on social studies and general knowledge.I am going to recommend this site to all my teachers and friends.Keep up the good effort!

sudha nandkishor damekar,

Common questions I could answer 9of them . Anyways good one .:-)

parvinder singh,

preet nagar (diagiana) near deva palace 180001

Rakshita Seetohul,

It is very easy try it and thanks

Ashish Rawat,

Hi, Correction please, The answer for 7th question is A. brazil is the country which is going to host 2016 olympic games, not London. Thanks

abhishek singh,

thankyou.................

bhavana preetham reddy,

very useful and march 28 is my birthday bless me

Suggested Colleges

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
X

Register to view Complete PDF