Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Environment & Ecology: Set 1

17-JUN-2016 15:14

    Jagran josh is presenting 10 MCQs on Environment & Ecology based on different topics. These questions are very important for the exams like IAS, PCS, SSC, CDS, Railways and all other competitive exams. These questions are made as per the exam pattern of UPSC.

    1. Which of the following statement is/are correct about cotton crop?   

    i. It is referred as the white gold.

    ii. China is the leading producer of cotto 

    iii. It is grown in tropical and subtropical conditions.

    Options are:

    (a) Only I, ii

    (b) Only ii, iii

    (c) Only i

    (d) All of the above

    Ans. d

    2.Which of the following is the correct descending order of coffee producing states in India?

    (a) Karnataka > Kerala > Tamil Nadu

    (b) Karnataka > Andhra Pradesh > Tamil Nadu

    (c) Kerala > Karnataka > Gujarat

    (d) Karnataka > Tamil Nadu > Kerala

    Ans. a

    3. Which is the largest producer and exporter of Rubber in the world?

    (a) India

    (b) Thailand

    (c) Sri Lanka

    (d) China

    Ans. b

    4. Which of the following is not true about the production of jute in India?

    (a) It is a cash crop

    (b) Assam is the largest producer of it in India

    (c) It is mainly grown in north-eastern states of India

    (d) Bangladesh is the largest producer of it in the whole world.

    Ans. b

    5.Which of the following statement is/are true about rice?

    i. China is the biggest producer of it in the world.

    ii. Its leading exporter is India

    iii. It needs temperature between 15-27 degree Celsius

    Options are

    (a) Only I, ii

    (b) Only ii, iii

    (c) Only i, iii

    (d) All of the above

    Ans. c

    6. Which of the following statement is NOT correct?

    (a) Wheat needs 25 to 75 cms rainfall to grow

    (b) Gujarat is the biggest producer of groundnut in India

    (c) West Bengal is the biggest producer of jute in India

    (d) 5 to 10 degree Celsius temperature is required for the production of tobacco.

    Ans. d

    7. Olireculture deals with………

    (a) Cultivation of vegetables

    (b) Cultivation of fruits

    (c) Fishing

    (d) Cultivation of ornamental plants

    Ans. a

    8. Which of the following statement is NOT correct?

    (a) Pomology is related to fruit growing

    (b) Aboriculture is the growing of and caring for trees of aesthetic purposes

    (c) Horticulture is a branch of agriculture relating to the cultivation of fruits only.

    (d) Pisciculture is related to honey production

    Ans. d

    9. What dose anemometer measure?

    (a) Intensity of carbon dioxide in the atmosphere

    (b) Wind velocity

    (c) Intensity of all the gases in the environment

    (d) Rate of ozone layer depletion

    Ans. b

    10. Which of the following statement is NOT correct?

    (a) Anticyclone is high atmospheric pressure with descending and diverging air flows.

    (b) Arctic tundra is a biome in the northern most portions of America, Europe and Russia.

    (c) Aurora is a display of colourful light seen in the polar skies

    (d) Beej-Bachao Andolan was organised in the Karnataka during 1970s.

    And. d

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on