Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Ancient Indian History: Systems of Indian Philosophy Set I

19-JUL-2016 12:09

    GK Questions with Answers on Ancient Indian History: Systems of Indian Philosophy Set I consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1.  Which of the following statement (s) is/are correct about Indian System of Philosophy?

    A. The Indian philosophical systems are classified according as they accept the authority of the Vedas or not.

    B. The systems of Indian philosophy are classified into two groups: The Orthodox Systems (astika or theistic) ; The Unorthodox Systems (nastika or atheistic)

    C. Both A & B

    D. Neither A nor B

    Ans: C

    2. Consider the following statement (s) is/are related to the Characteristics of Indian Philosophy

    I. All the schools emphasize that the philosophy must have a positive impact on life of man. The schools have a general agreement on the importance of the Purushartha.

    II. All the schools agree that the philosophy should help man in realizing the main ends of human life: the purusharthas, i.e. artha, kama, dharma and moksha.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    3. Which of the following systems of Indian Philosophy uphold the ideology of Charvakism, Ajivika, Jainism and Buddhism?

    A. Orthodox System of Indian Philosophy

    B. Unorthodox System of Indian Philosophy

    C. Both A & B

    D. None of the above

    Ans: B

    4. Which of the following systems of Indian Philosophy uphold the ideology of Vaisheshika, Nyaya, Samkhya, Yoga, Purva-Mimamsa, and Uttar-Mimamsa?

    A. Orthodox System of Indian Philosophy

    B. Unorthodox System of Indian Philosophy

    C. Both A & B

    D. None of the above

    Ans: A

    5. Who was the founder of Sankhya system of Indian philosophy?

    A. Kapila Muni

    B. Gautama Muni

    C. Jaimini

    D. Kanada

    Ans: A

    6. Who among the following written Nyaya School is based on the Nyaya Sutras?

    A. Kapila Muni

    B. Gautama Muni

    C. Jaimini

    D. Kanada

    Ans: B

    7. The Vaisheshika School was founded by:

    A. Kapila Muni

    B. Gautama Muni

    C. Jaimini

    D. Kanada

    Ans: D

    8. Consider the following statement (s) is/are related to the Purva Mimamsa

    I. System of Purva Mimamsa was propagated by sage Jaimini, a disciple of Veda Vyasa.

    II. The main objective of the Purva Mimamsa School is to interpret and establish the authority of the Vedas.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    9. Consider the following statement (s) is/are related to the Uttara Mimamsa or Vedanta

    I. The Vedanta, or Uttara Mimamsa, school concentrates on the philosophical teachings of the Upanishads (mystic or spiritual contemplations within the Vedas),

    rather than the Brahmanas (instructions for ritual and sacrifice).

    II. The Vedanta focus on meditation, self-discipline and spiritual connectivity, more than traditional ritualism.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    10. Consider the following statement (s) is/are related to the Visishtadvaita

    I. VishishtAdvaita (“Advaita with uniqueness; qualifications”) is a non-dualistic school of Vedanta philosophy.

    II. Ramanuja, the main proponent of Vishishtadvaita philosophy contends that the Prasthana Traya (“The three courses”), namely the Upanishads, the Bhagavad

    Gita, and the Brahma Sutras are to be interpreted in a way that shows this unity in diversity.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK