CBSE Class 10 English First Flight, Madam Rides The Bus: Important Questions with Answers, Download PDF

Last Updated: Jan 30, 2026, 12:35 IST

This article provides important questions and answers for CBSE Class 10 English Chapter 7, 'Madam Rides the Bus.' It covers MCQs, short, very short, and long answer types, focusing on Valli's journey and life lessons. Students can download a PDF for comprehensive revision, helping them prepare effectively for their upcoming 2025-26 board examinations.

CBSE Class 10 English First Flight, Madam Rides The Bus: Important Questions with Answers, Download PDF
CBSE Class 10 English First Flight, Madam Rides The Bus: Important Questions with Answers, Download PDF

Key Points

  • Chapter 7 explores Valli's bus journey and her experiences.
  • Questions range from extracts to long answers for story overview.
  • Exam (2025-26) is offline, 3 hours, code 184, 10:30 AM – 1:30 PM.

CBSE Class 10 English Chapter-wise important questions offer you sample questions that help you revise chapters in detail while also remembering the key details. In Chapter 7, "Madam Rides the Bus," the story depicts the delicate and sensitive world of Valliammai, also known as "Valli," an eight-year-old girl with maturity far beyond her years. The narrative chronicles Valli's perfectly organized journey as she achieves her greatest ambition. She travels alone by bus to the closest town. By reading the story students can learn about the wonders of the outside world, the excitement of gaining independence, and the grim truth of life and death, which is represented by Valli's meeting with a young cow with her keen eyes.

Here you can find the questions ranging from textual extracts to long-type answers, allowing students to gain an overview of the story.

Also check: CBSE Class 10 English First Flight, From The Diary Of Anne Frank

CBSE Class 10 English First Flight: Key Highlights

Parameter

Details

Exam Name

CBSE Class 10 Board Examination (2025-26)

Subject

English Language & Literature

Subject Code

184

Conducting Body

Central Board of Secondary Education (CBSE)

Official Website

cbseacademic.nic.in

Exam Mode

Offline (Pen & Paper)

Exam Duration

3 Hours

Exam Timing

10:30 AM – 1:30 PM (Standard)

CBSE Class 10 English First Flight, Madam Rides The Bus: Important Questions

Here you can find Class 10 English important questions from the book First Flight. The questions here are shared for Chapter 7- Madam Rides the Bus, which includes all types of questions ranging from MCQs, short type, very short type and long answer question type questions. Read thoughroughly and revise the chapter for the upcoming exams. 

Multiple Choice Questions (MCQ)

1. What would make Valli jealous?

A) strangers travelling by bus

B) hearing stories of her friend’s bus journey

C) her mother travelling the bus

D) all of the above

2.“Valli found the woman absolutely repulsive”. What do you mean by “repulsive”?

A) causing strong dislike

B) showing displeasure

C) extremely attractive

D) admirable

3. What did she have to resist on Village Fair Day to save for the ride?

A) balloons

B) merry go round

C) toys

D) peppermint

4. Why did Valli not get off the bus for sight-seeing?

A) she was afraid

B) she didn’t want to

C) she didn’t have the time

D) she didn’t like the city

Very Short Answer Questions

5. What do you think Valli was planning to do?

Answer. Valli was planning secretly to fulfill her desire of travelling by bus without her mother noticing.

6. What type of man as the bus conductor?

Answer: The bus conductor was a jolly and fun-loving type of person.

7. What was Valli’s deepest desire?

Answer: Valli’s deepest desire was to have a bus ride to the town.

Short Answer Questions

8.How did Valli save up money for her first journey? Was it easy for her?

Answer. Undoubtedly, she had put an innumerable amount of effort in planning and saving for her first ever bus journey. It was a dream ride for her. She resisted every temptation ranging from peppermints, toys, balloons to merry-go-round at the village fair. After so many efforts, she finally saved sixty paise. No, it was not easy for her.

9. Why didn’t she get off the bus at the bus station?

Answer. Valli didn’t get off the bus on reaching the town because she only boarded the bus with the intention of taking a ride to and from the nearby town. Moreover, she was too afraid to even casually have a look at her surroundings as she was all alone.

10. What was Valli’s deepest desire? Find the words and phrases in the story that tell you this.

Answer. Valli’s deepest desire was to travel by bus. Words and phrases like “the most fascinating thing of all” and  “source of unending joy” have been used to describe Valli’s deepest desire.

11. What does Valli tell the elderly man when he calls her a child?

Answer: On being advised by a concerned old man to sit down, Valli told him that she was not a child and she could take care of herself. She told him that she was just as capable and responsible like other passengers as she had paid the fare of thirty paise for the ticket.

12. Give examples from the text to show that Valli was a meticulous planner.

Answer: Valli was a meticulous planner. She listened carefully to the conversations between her neighbours and people who regularly used the bus and also asked discreet questions. She picked up various small details about the bus journey and then planned it.

Long Answer Type Questions

13. Read the given extract and answer the questions that follow:

Answer: The most fascinating thing of all was the bus that traveled between her village and the nearest town. It passed through her street each hour, once going to the town and once coming back. The sight of the bus filled each time with a new set of passengers, was a source of unending joy for Valli. Day after day she watched the bus, and gradually a tiny wish crept into her head and grew there she wanted to ride on that bus, even if just once. This wish became stronger and stronger, until it was an overwhelming desire. Valli would stare wistfully at the people who got on or off the bus when it stopped at the street corner. Their faces would kindle in her longings, dreams, and hopes. If one of her friends happened to ride the bus and tried to describe the sights of the town to her. Valli would be too jealous to listen and would shout, in English “Proud! Proud!”

i) What did Valli watch daily?

Ans. Valli watched the bus that travelled between her village and the nearest town.

ii) What was her overwhelming desire?

Ans. Valli’s overwhelming desire was to ride the bus.

iii) What was Valli’s source of joy?

Ans. The sight of the bus filled each time with a new set of passengers, was a source of unending joy for Valli.

iv) Pick out the word from the passage that means the same as- longingly. 

Ans. wistfully

14. Read the given extract and answer the questions that follow:

Answer: Well, one fine spring day the afternoon bus was just on the point of leaving the village and turning into the main highway when a small voice was heard shouting “Stop the bus. Stop the bus!” And a tiny hand was raised commandingly. The bus slowed down to a crawl, and the conductor, sticking his head out the door, said “Hurry then! Tell whoever it is to come quickly.” “it’s me,” shouted Valli. “I’m the one who has to get on.”

i) Where was the bus going?

Ans. The bus was leaving the village and going to the city. 

ii) Who stopped the bus?

Ans. Valli stopped the bus.

iii) What did the conductor say to Valli?

Ans. The conductor asked Valli to hurry up and come quickly.

iv) Pick out the word from the passage that means the same as- “small”.

Ans. tiny

15. How did Valli plan for her first journey?

Answer. Valli made careful and painstaking plans for her first journey. She saved every penny, cut down on her expenses and resisted all the temptations to save sixty paise for the fare. She gathered the information from the passengers and neighbors. She calculated the time required and chose afternoon, as her mother would take a nap during that time. All this shows that she was a meticulous planner.

16. How did Valli arrange for her bus fare?

OR

How did Valli save money to travel by bus? 

Answer. Valli arranged for her bus fare meticulously for her first journey outside the village. Valli needed sixty paise for the two way fare of the bus. She needed some knowledge and ample time. She saved the money herself, collected the information from the passengers and utilised the time of her mother’s nap for it.

CBSE Class 10 English First Flight, Madam Rides The Bus: Important Questions with Answers, Download PDF

Here is a PDF that contains all the important questions and answers shared here for CBSE Class 10 English paper from the First Flight chapter 7 Madam Rides The Bus. Download and save it for a quick revision to this chapter. 

CBSE Class 10 English First Flight, Madam Rides The Bus: Important Questions with Answers PDF

Also Check: CBSE Class 10 English First Flight, The Sermon At Benaras

Jaya Gupta
Jaya Gupta

Executive - Editorial

Jaya Gupta is an Education Content professional with over four years of experience in writing marketing and academic content, alongside a year of experience working with an indie publishing house. Currently, she is covering higher education content for Jagran Josh (Jagran New Media), leveraging her academic knowledge. She specializes in covering management, engineering, law, medical colleges, study abroad and GATE exams. She holds a Master's degree in English Literature, successfully qualified the 2024 UGC NET, and has guided more than 100 students in framing effective study-abroad academic essays. Her writing interests vary across education, creative expression, and digital culture.

... Read More
First Published: Jan 30, 2026, 12:35 IST

Get here latest School, CBSE and Govt Jobs notification and articles in English and Hindi for Sarkari Naukari, Sarkari Result and Exam Preparation. Empower your learning journey with Jagran Josh App - Your trusted guide for exams, career, and knowledge! Download Now

Trending

Latest Education News