Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

Dena Bank PO (PGDBF) Exam 2017: General Awareness (with special reference to banking industry) Quiz4

Jul 5, 2017 15:01 IST

    GK for Dena Bank PO

    There will be 50 questions of General Awareness in Dena Bank PO (PGDBF) exam. Candidates can easily score well in General Awareness section as the section is less time taking than other sections.

    1. The Regional Rural Bank (RRBs) in India are sponsored by

    a)      Public Sector Bank

    b)      Govt. of India

    c)       NABARD

    d)      SIDBI

    e)      None of these

    Ans: option (C)

    2. The Bank rate is decided by which of the following authority?

    a)      RBI

    b)      Individual Banks

    c)       Indian Bank Association

    d)      Ministry of Finance

    e)      None of these

    Ans: option (A)

    3. Who among the following is the current Human Resource Development (HRD) minister?

    a)      Smriti Irani

    b)      Prakash Javadekar

    c)       Jay Prakash

    d)      Venkaiah Naidu

    e)      None of these

    Ans: option (B)

    4. National Statistics Day is observed on

    a) 21st June

    b)      29th June

    c)       21st July

    d)      29 July

    e)      None of these

    Ans: option (B)

     

    5. Which of the following is not a part of the scheduled banking structure in India?

    a)      Public sector Banks

    b)      Private Sector Banks

    c)       Foreign Bank

    d)      Regional Rural Banks

    e)      All are the part of the scheduled banking structure

    Ans: option (E)


    NABARD Officer and IBPS PO : Difference between Job Responsibilities


    6. The lending to which of the following by bank is considered as finance to priority sector?

    a)      Small Banks

    b)      Payments Banks

    c)       NBFCs

    d)      Micro Finance Institutions

    e)      All of these

    Ans: option (D)

    7. Which of the following countries has became the first country which contributed $100,000 to a United Nations fund to help developing countries to actively participate in the discussion of tax issues.

    a)      USA

    b)      UK

    c)       China

    d)      Pakistan

    e)      India

    Ans: option (E)

    8. Who among the following recently appointed is now the new president of International Economic Association?

    a)      Kaushik Basu

    b)      Amartya Sen

    c)       Raghuram Rajan

    d)      C. Rangarajan

    e)      None of these

    Ans: option (A)

    9. Which committee was constituted to draft the final National Education Policy (NEP) document?

    a)      K Kasturirangan committee

    b)      Kothari Commission

    c)       T S R Subramanian committee 

    d)      Alphonse committee 

    e)      None of these

    Ans: option (A)

    10. Which of the following countries will be hosting the upcoming 12th G20 Summit from 7-8 July 2017?

    a)      France

    b)      China 

    c)       Germany

    d)      India

    e)      Russia

     

    Ans: option (C)

    All the best!

    How to prepare for SBI PO GD/PI: A Detailed Approach

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF