Dena Bank PO (PGDBF) Exam 2017: General Awareness with special reference to banking industry Quiz 2

Jun 27, 2017, 15:05 IST

Here we are providing General Awareness quiz for the Dena Bank PO exam 2017. The quiz consist questions specially related to banking industry.

GK quiz for Dena Bank PO

 There will be 50 questions of General Awareness in Dena Bank PO (PGDBF) exam. Candidates can easily score well in General Awareness section as the section is less time taking than other sections.

 

  1.  1. Which of the following, private sector banks has launched new services - India’s first Aadhaar based iris eye scan customer verification and fingerprint operated ATM in the state Telangana?

 a)      Axis Bank

 b)      ICICI Bank

 c)       HDFC Bank

 d)      SBI

 e)      DCB Bank

 Ans: option (e)

 

 

 

2. Name the only public sector bank that got ‘high (H)’(85 and above score out of 100) rating in two successive   surveys of 2015 and 2017, according to the Code Compliance Rating of banks done by the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) 2017.

a)      SBI

b)      Bank of Baroda

c)       Punjab National Bank

d)      Dena Bank

e)      IDBI Bank

Ans: option (e)


3. Which of the following organisation has recently announced the launch of the BaNCS app development kit that will enable banks to fast design and build their own apps and deploy it across devices and desktops seamlessly?

a)      Tata Consultancy Services (TCS)

b)      RBI

c)       Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI)

d)      IBA (Indian Bank Association)

e)      IBM

Ans: option (a)


4. Who among the following is the new chief of National Stock Exchange (NSE)?

a)      Ashok Chawla

b)      Chitra Ramakrishna

c)       Usha Thorat

d)      Vikram Limaye

e)      None of  these

Ans: option (d)


5. Which of the following recently includes by the RBI in the Banking Ombudsman Scheme 2006, as widened the scope of the scheme?

a)      To lodge a complaint against the bank for its non-adherence to RBI instructions with regard to Mobile Banking/ Electronic Banking services in India.

b)      To lodge a complaint against the bank for its non-adherence to RBI instructions regarding Foreign Exchage Managemnt

c)       To lodge a complaint against the bank for its non-adherence to RBI instructions for Insolvency and Bankruptcy Code (IBC)

d)      To lodge a complaint against the bank for its non-adherence to RBI instructions regarding Prompt Corrective Action

e)      None of these

Ans: option (a)


6. Which of the following countries recently ratified the automatic exchange of financial account information with India and 40 other jurisdictions to facilitate immediate sharing of details of suspected black money?

a)      Switzerland

b)      Sweden

c)       USA

d)      UK

e)      None of these

Ans: option (a)

 

7. Which of the following is NOT correct?

a)      RTGS – Real time gross settlement

b)      NEFT – National electronic funds transfer

c)       CTS – Cheque transaction system

d)      IMPS – Immediate payment service

e)      NACH – National automated clearing house

Ans: option (c)


8. International Yoga Day was recently observed on-

a)      20th June

b)      21st June

c)       23rd June

d)      25th June

e)      None of these

Ans: option (b)


9. India and Asian Development Bank (ADB) recently signed a $275 million loan agreement for upgrading urban services in state

a)      Madhya Pradesh

b)      Uttar Pradesh

c)       Jharkhand

d)      Orissa

e)      None of these

Ans: option (e)

 

10. Name the  city which has topped the newly released list of 30 cities for development as smart cities under Smart City Mission –

a)      Vishakhapatnam

b)      Thiruvananthapuram

c)       Mangalore

d)      Pune

e)      None of these

 

Ans: option (b)

 

SBI PO GD/PI: Some Important Topics that will help you prepare Well

Jagran Josh
Jagran Josh

Education Desk

    Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

    ... Read More

    Get here latest School, CBSE and Govt Jobs notification and articles in English and Hindi for Sarkari Naukari, Sarkari Result and Exam Preparation. Empower your learning journey with Jagran Josh App - Your trusted guide for exams, career, and knowledge! Download Now

    Trending

    Latest Education News