1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

Environment and Ecology Question Set 8 for UPSC IAS Prelims Exam

Oct 19, 2015 18:45 IST

    1.    Which Biome is characterised by rapid nutrient cycling and high biomass?

    a)    Deciduous forests
    b)    Tropical rain forests
    c)    Tundra
    d)    Savanna forests

    Answer.b

    2.    If a species is endemic, it is:

    a)    Confined to a particular area
    b)    Widely distributed but with large gaps between regions
    c)    Confined to ground level and rarely reaches heights above a metre
    d)    Forming symbiotic relationships with other plants

    Answer.a

    3.    What is the name of a species that is highly connected to the entire food web and whose loss may result in ecosystem collapse?

    a)    Keystone species
    b)    Limiting species
    c)    Top species
    d)    Vital species

    Answer.a

    4.    Which of the following does not help regulate global carbon dioxide concentrations?

    a)    Releasing carbon dioxide following decay
    b)    Storing carbon in the soil and biomass
    c)    Absorbing carbon dioxide for photosynthesis
    d)    Alterations in rainfall patterns

    Answer.d

    5.    Which of the following is an organism that survives on dead organic matter?

    a)    Rhizome
    b)    Detritus
    c)    Saprovore
    d)    Omnivore

    Answer.d

    6.    On average, what percentage of energy is passed on to a consumer in the next trophic level?

    a)    60%
    b)    10%
    c)    80%
    d)    0.2%

    Answer.b

    7.    Nutritional eutrophication can cause bloom in which of the following populations?

    a)    Phytoplankton
    b)    River reeds
    c)    Salmon
    d)    Water fleas

    Answer.a

    8.    CNG stands for:

    a)    Compressed Natural Gasoline
    b)    Compressed Natural Gas
    c)    Compressed Nitrogen Gas
    d)    Compressed Neon Gas

    Answer.b

    9.    Which of the following is a major pollutant causing acid rain?

    a)    Carbon dioxide
    b)    Sulphur dioxide
    c)    Hydrogen peroxide
    d)    Carbon monoxide

    Answer.b

    10.    The phenomenon of corrosion of marble due to acid rain:

    a)    Marble Fever
    b)    Marble Cancer
    c)    Marble Rain
    d)    Marble Pain

    Answer.b

    11.    An alternative source of energy to fuel energy:

    a)    Tidal Energy
    b)    Petroleum
    c)    Nuclear Energy
    d)    Compressed Natural Gas

    Answer.a

    12.    The best way to dispose plant waste:

    a)    Burning
    b)    Composting
    c)    Dumping in a water body
    d)    Incineration

    Answer.b

    13.    The term ‘dead’ with respect to a water body refers to:

    a)    The inability of a water body to sustain aquatic life
    b)    The ability of a water body to sustain aquatic life
    c)    The inability of a water body to flow
    d)    The heating or cooling of a water body

    Answer.a

    14.    A water borne disease:

    a)    Small Pox
    b)    Meningitis
    c)    Diarrhea
    d)    Cholera

    Answer.c

    15.    Example of renewable resource is:

    a)    Clay
    b)    Sand
    c)    Water
    d)    Fossil fuels

    Answer.a

     

     

     

     

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF