Health General knowledge Quiz

Apr 25, 2017 18:40 IST

    Health is "a state characterized by anatomic, physiologic, and psychological integrity; ability to perform personally valued family, work, and community roles; ability to deal with physical, biologic, psychological, and social stress". Here, we are giving Health General Knowledge Quiz that consists of Multiple Choice Questions on deficiency syndrome. Test your general knowledge and general awareness on mineral deficiency that leads to various types of diseases.

    1. What is the name of the disease in man arising out of Vitamin B1 deficiency?

    A. Scurvy

    B. Beriberi

    C. Pellagra

    D. Gingivitis

    Ans: B

    2. The deficiency of which of the following group of nutrients affects the skin ?

    A. Iron, Iodine, Zinc, Potassium

    B. Riboflacin, Niacin, Pyridoxine, Pantothenic Acid

    C. Vitamin K, Calcium, Fluorine, Copper

    D. All the three

    Ans: B

    GK Questions and Answers on World Tuberculosis Day

    3. What does niacin deficiency cause ?

    A. Acne

    B. Scurvy

    C. Boils

    D. Pellagra

    Ans: D

    4. What are the effects of Vitamin B6 deficiency?

    A. Beriberi

    B. Scurvy

    C. Dermatomyoma

    D. Certain types of Eczema

    Ans: D

    GK Questions and Answers on Everyday Science

    5. Which of the following diseases is associated with Vitamin C deficiency?

    A. Psoriasis

    B. Scurvy

    C. Pellagra

    D. Vitiligo

    Ans: B

    6. What does Vitamin K deficiency lead to ?

    A. Problem in digestion

    B. Problem in Blood Coagulation

    C. Problem in Calcium Metabolism

    D. All the three

    Ans: B

    GK Questions and Answers on Latest Researches of New Technology

    7. Using purgatives on a regular basis is harmful to health. Which deficiency does it cause?

    A. Iron

    B. Potassium

    C. Iodine

    D. Chromium

    Ans:B

    8. Deficiency of Vitamin D gives rise to :

    A. Rheumatism

    B. Arthritis

    C. Hernia

    D. Rickets

    Ans: D

    GK Questions and Answers on Computer Science and Information Technology

    9. What is the condition known as, in which the body does not get its fair share of nutrients, either from starvation, or as a result of poor absorption :

    A. Marasmus

    B. Malnutrition

    C. Kwashiorkor

    D. Malnutrition & Marasmus

    Ans: B

    10. Night blindness drying of the conjunctiva, dry and scaly skin and loss of hair are some of the symptoms of :

    A. Vitamin K deficiency

    B. Vitamin A deficiency

    C. Iron deficiency

    D. Folic acid deficeiency

    Ans: B

    1000+ GK Question and Answers on General Science

    “General Science” A Complete Study Material

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF