Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims Exam: Ancient History NCERT Questions: THE HARAPPAN CIVILIZATION

May 25, 2016 12:42 IST

    Old edition of NCERT Books are still high in demand in terms of UPSC IAS Exam Preparation because it has extensive coverage of the topics given in the UPSC IAS Exam syllabus. The IAS aspirants find it difficult to get an old edition NCERT book from market due to its unavailability in the market.

    Here, we have provided Multiple Choice Questions of Ancient Indian History which have been created from the old edition of NCERT book, go and check your level of your Preparation of IAS Prelims Exam.

    1.Till the time of partition of India, how many Harappan settlements have been explored?

    a.35

    b.40

    c.45

    d.50

    Answer: b

    Explanation:

    At the time of partition of India in 1947, barely 40 settlements belonging to Indus Valley civilization were known. Researches, carried, out during the last 50 years have altered the picture completely.

    2.Mohenjodaro, one of the sites of Harappan civilization was discovered by which of the following archaeologist?

    a.R. D. Banerjee

    b.D. R. Salini

    c.B. K. Thapar

    d.D. R. Bhandarkar

    Answer: a

    Explanation:

    Rakhaldas Bandyopadhyay, also known as R. D. Banerji, was an Indian historian and a native Indian pioneer in the fields of Indian archaeology, palaeography and epigraphy. He was the Manindra Chandra Nandy Professor of Ancient Indian History and Culture at the Banaras Hindu University from 1928–30. He is mostly known as the discoverer of Mohenjodaro, the principal site of the Harappa culture.

    3.The site at Harappa was discovered by which of the following archaeologists?

    a.R. S Bisht

    b.D. R. Salini

    c.B. K. Thapar

    d.Bindeshwari Prasad Sinha

    Answer: b

    Explanation:

    THE Harappan civilization was discovered in 1920-21 following the excavations by R.D. Banerjee at Mohenjodaro and by D.R. Salini at Harappa. Since at that time the remains of the civilization were found only in the Indus valley, it came to be known also as the Indus civilization.

    4.Consider the following statements regarding the Indus Valley Civilization:

    I.It was at Harappa that the relics of this civilization were first noticed, it is also known as the Harappan civilization.

    II.Now about 1400 settlements belonging to the different phases of this culture are known from parts of India.

    III.In terms of political boundaries of today, of these 1400 sites nearly 925 settlements are in India and 475 in Pakistan.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a.Only I

    b.I and II

    c.II and III

    d.All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    It was at Harappa that the relics of this civilization were first noticed, it is also known as the Harappan civilization. At the time of partition of India in 1947, barely 40 settlements belonging to this civilization were known. Researches carried out during the last 50 years have altered the picture completely. Now about 1400 settlements belonging to the different phases of this culture are known from parts of India. In terms of political boundaries of today, of these 1400 sites nearly 925 settlements are in India and 475 in Pakistan.

    5.Consider the following statements regarding the geographical coverage of Harappan settlements:

    I.The 1400 settlements, discovered so far are distributed over a very wide geographical area.

    II.Its known extent in the west is up to Sutkagendor in Baluchistan; Alamgirpur in Meerut District (Uttar Pradesh) in the east.

    III.The total geographical area over which this civilization flourished is more than 20 times of the area of Egyptian and more than 12 times of the area of Egyptian and Mesopotamian civilizations combined.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a.Only I

    b.I and II

    c.II and III

    d.All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The 1400 settlements, discovered so far are distributed over a very wide geographical area. Its known extent in the west is up to Sutkagendor in Baluchistan; Alamgirpur in Meerut District (Uttar Pradesh) in the east; Daimabad (Ahmadnagar District, Maharashtra) in south; and Manda (Akhnoor District, Jammu and Kashmir) in the north, covering an area of almost 1600 km. east-west and 1400 km. north-south. The total geographical area over which this civilization flourished is more than 20 times of the area of Egyptian and more than 12 times of the area of Egyptian and Mesopotamian civilizations combined. It covers an area of about 12, 50,000 sq. km. These settlements are mostly located on river banks.

    6.Which of the following Indus Valley settlements were located in Rann of Kachchha?

    a.Kalibangan

    b.Rakhigarhi

    c.Mohenjodaro

    d.Ganawariwala

    Answer: a

    Explanation:

    Most of the 1400 settlements belonging to this civilization can be classified as small villages (which are up to 10 hectares), a few larger towns and small cities (10 to 50 hectares). Some of the settlements like Mohenjodaro (+ 250 hectares), Harappa (+150 hectares), Ganawariwala (+80 hectares) and Rakhigarhi (+80 hectares), Kalibangan (+100 hectares), and Dholavira (+100 hectares) can easily be classed as large cities. The first five are inland centres located approximately at equidistance in a zigzag pattern that covers Indus and Saraswati river plain. The last two are located in Rann of Kachchha.

    7.Consider the following statements regarding the town planning of the Harappan settlements:

    I.The overall layout of the Indus Saraswati cities is distinguished by the orientation of streets and buildings, according to the cardinal directions - east-west, and north-south.

    II.The idea of settlement planning did not appear suddenly with the first large cities but was already well established in earlier period as has been revealed from the excavations at Kot Diji, Kalibangan, Harappa, Rahman Dheri, Nausharo etc.

    III.The basic layout at all these settlements was established along a grid that was defined by large streets running north south and east-west and fortification all around.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a.Only I

    b.I and II

    c.II and III

    d.All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The overall layout of the Indus Saraswati cities is distinguished by the orientation of streets and buildings, according to the cardinal directions - east-west, and north-south. The idea of settlement planning did not appear suddenly with the first large cities but was already well established in earlier period as has been revealed from the excavations at Kot Diji, Kalibangan, Harappa, Rahman Dheri, Nausharo etc. The basic layout at all these settlements was established along a grid that was defined by large streets running north south and east-west and fortification all around.

    8.Consider the following statements regarding the structure of Harappan cities:

    I.Each city comprised a series of walled sectors or mounds, oriented in different direction.

    II.Mohenjodaro, Harappa and Kalibangan have a high rectangular 'mound on the west and extensive mound to the north, south and the east.

    III.The sites like Dholavira and Banavali there were only a single walled mound internally divided into three or four walled sectors.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a.Only I

    b.I and II

    c.II and III

    d.All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    Each city comprised a series of walled sectors or mounds, oriented in different direction. Mohenjodaro, Harappa and Kalibangan have a high rectangular 'mound on the west and extensive mound to the north, south and the east. But at the sites like Dholavira and Banavali there was only a single walled mound internally divided into three or four walled sectors.

    9.Consider the following statements regarding the materials used in Harappan buildings:

    I.The houses built by people usually show considerable variation in the raw materials used and the style of construction.

    II.The most common building materials in the alluvial plains, where most settlements are located, were mud-bricks and kiln-fired-bricks, wood and reeds.

    III.In rocky foothills and on the Islands of Kutch and in Saurashtra, where stone are commonly available, dressed stone replaced bricks.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a.Only I

    b.I and II

    c.II and III

    d.All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The houses built by people usually show considerable variation in the raw materials used and the style of construction. The most common building materials in the alluvial plains, where most settlements are located, were mud-bricks and kiln-fired-bricks, wood and reeds. However, in rocky foothills and on the Islands of Kutch and in Saurashtra, where stone are commonly available, dressed stone replaced bricks. The average size of brick used for houses was 7 ½ x 15x30 cm. but for the construction of fortification walls the size of the brick was of bigger size viz. 10x20x40 cm. Both sizes of bricks have identical proportions 1:2:4, that the width is double the thickness and the length four times, the thickness.

    10.With reference to the structure of Harappan buildings which of the following statements is incorrect?

    a.The doors windows were made of iron and Glasses.

    b.The floors of houses were generally hard-packed earth that was often plastered.

    c.Bathing areas and drains were made with baked bricks or stone.

    d.Some rooms were paved with bricks or fired terracotta cakes.

    Answer: a

    Explanation:

    The doors windows were made of wood and mats. The floors of houses were generally hard-packed earth that was often plastered. Bathing areas and drains were made with baked bricks or stone. Some rooms were paved with bricks or fired terracotta cakes. Very few actual roof fragments have been recovered. They were probably made of wooden beams covered with reeds and packed clay. In rare instances timber also seems to have formed a semi-structural frame or lacing for brickwork.

    Click here for the History Study Material


    Click here for any query and further discussion


    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF