1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims : GS Science and Tech : MCQ Set 2

Feb 1, 2015 17:00 IST

    Science and Technology is one of the most  untouched sections of the IAS Prelims GS Paper I Syllabus. Candidates face problem in Science and Technology section as questions asked are unpredictable and dynamic in nature. There is no fixed source or text material to study Science and Technology section as most question are current affairs based.

    Following Multiple Choice Questions will help students to understand type and nature of IAS Prelims questions asked from Science and Technology section. These MCQs will also help candidates in preparation of State PCS Exams.

    The IAS Prelims Science and Technology Multiple Choice Questions are as follows

    1.    What is the objective of SMAP Satellite launched by NASA?

    a.    Observe and measure moisture of soil on Earth.
    b.    Detect moisture in atmosphere of Mars.
    c.    Measure rigidity of rocks on Moon.
    d.    Measure sea level on Earth.

    Ans:  a

    Explanation: SMAP (Soil Moisture Active Passive) Satellite is a three-year mission which will measure the amount of moisture in soil. It will help to monitor drought, predict floods, assist crop productivity, weather forecasting and linking water, energy and carbon cycles.

    2.    Which district has become the first one in India to have high speed Rural Broadband Network under National Optical Fibre Network (NOFN)?

    a.    8 trillion km
    b.    10 trillion km
    c.    12 trillion km
    d.    14 trillion km

    Ans: b

    Explanation: A light-year is a unit of distance. It is the distance that light can travel in one year. Light moves at a velocity of about 300,000 kilometers (km) each second. So in one year, it can travel about 10 trillion km.

    3.    Which district has become the first one in India to have high speed Rural Broadband Network

    a.    Ajmer of Rajasthan
    b.    Vidisha of Madhya Pradesh
    c.    Idukki of Kerala
    d.    Hisar of Haryana

    Ans: c

    Explanation: Idukki district of Kerala has become first district in India to have high speed Rural Broadband Network i.e. National Optical Fibre Network (NOFN) Internet connectivity. NOFN is the largest rural connectivity project of its kind in the world.

    4.    Which bank has launched India’s first contactless debit and credit cards?

    a.    ICICI Bank
    b.    Axis bank
    c.    HDFC
    d.    HSBC

    Ans: a

    Explanation: Contactless cards launched by ICICI Bank can be used to make electronic payments by waving the cards near the merchant terminal instead of dipping or swiping. These cards are based on Near Field Communication technology.

    5.    Neutrino is

    a.    Electrically positive and weakly interacting particle
    b.    Electrically positive and strongly interacting particle
    c.    Electrically neutral and weakly interacting particle
    d.    Electrically negative and weakly interacting particle

    Ans: c

    Explanation: Neutrino is electrically neutral and weakly interacting subatomic particle.

    6.    What was the theme of Indian Science Congress 2015?

    a.    Science and Technology for Inclusive Development
    b.    Science and Technology for India’s  Development
    c.    Science and Technology for Rural Development
    d.    Science and Technology for Human Development

    Ans: d

    Explanation: The 102nd session of Indian National Congress was held at Mumbai University. The theme was "Science and Technology for Human Development”.

    7.    Delhi Police has launched a mobile application in January 2015 named

    a.    Himmat
    b.    Kismat
    c.    Madad
    d.    Suraksha

    Ans: a

    Explanation: The Himmat application will allow women to send a distress call to the Police Control Room and their relatives in case of any emergency.

    8.    The Defense Research Development Organisation(DRDO) has developed a drug named ‘Lukosin’. It will be used in the treatment of

    a.    Leukemia
    b.    Lucoderma
    c.    Lung cancer
    d.    Brain tumor

    Ans: b

    Explanation: Lukosin is a herbal drug developed by Defense Research Development Organisation(DRDO) for treatment of Lucoderma( White patches on skin).

    9.    Which of the following is not a feature of Graphene?

    a.    Elastic
    b.    Lightweight
    c.    Weak
    d.    Flexible

    Ans: c

    Explanation: Graphene is a 2-dimensional single layer of carbon atoms. It is characterized by its flexibility, elasticity, lightweight, and strength.

    10.    In year 2014, a drug named ZMapp was approved by World Health Organisation(WHO) to combat

    a.     Ebola
    b.    Malaria
    c.    Tuberculosis
    d.    Dengue

    Ans: a

    Explanation: In the wake of large number of deaths due to viral disease Ebola, the use of drug ZMapp was approved to combat the disease.

    Click here for IAS Prelims Study Material

     

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF