1. Home
  2. |  
  3. MBA |  

MH-CET Verbal Ability and Reading Comprehension Practice Questions Set-4

Aug 9, 2018 16:42 IST
    MHCET Verbal Ability and Reading Comprehension Practice Questions Set4
    MHCET Verbal Ability and Reading Comprehension Practice Questions Set4

    Directions (1 - 4): Read the following passage and answer the questions that follow:

    Thousands of ex-servicemen converged on the national capital over the past weekend to protest against the delay on the part of the government in announcing a firm timeline for the implementation of the One Rank One Pension (OROP) scheme. Others have gone on a relay-hunger strike across the country, saying they would do so till their demand is met. In the run-up to the 2014 elections and after, the Bharatiya Janata Party held out several assurances on OROP, raising expectations among the community of veterans. OROP is meant to bring parity among retired military personnel based only on rank and tenure and irrespective of the date of retirement. As Prime Minister Narendra Modi accepted in his “Mann Ki Baat” broadcast, the government had underestimated the complexity of the process. One of the major concerns of the government as it works out the details relates to similar demands that could potentially come from the Central police and paramilitary forces. The logic of OROP stems from the fact that unlike in other government services where the retirement age is 55, 58 or 60, in the military services a soldier retire around 35. So extending the scheme to non-military cadres will nullify its very rationale. In order to pre-empt any legal issues in the future, the government is working to call it military pension, making it a provision that applies only to the armed forces. Another issue relates to allocating finances for the immediate rollout phase and making the necessary provision for enhancements in future. Wary of any bid by the government to redefine OROP, veterans are demanding that it stick to the accepted definition.

    1. According to the passage, who are protesting against the delay in implementation of the One Rank One Pension (OROP) scheme:

    a) The old aged government officials.

    b) The retired government officials.

    c) Government officers of above the 55, 58 or 60 years of age.

    d) Military personnel who retires at the age of around 35.

    e) None of the above

    2. The objective of OROP Scheme is to:

    a) Helping the military personnel to retire earlier from their services.

    b) Bringing equality among retired military personnel based only on rank and tenure and irrespective of the date of retirement.

    c) Early distribution of pension among retired military personnel based only on rank and tenure and irrespective of the date of retirement.

    d) Inducing more people to join Indian Army.

    e) None of the above

    3. According to the passage, the government can face or is facing what type of issues before or during the implementation of OROP Scheme:

    a) Technical and Financial issues.

    b) Technical and Legal issues.

    c) Legal and Financial issues.

    d) Strategic and Legal Issues.

    e) None of the above.

    4. Which of the following group of government officials can demand the benefits of OROP Scheme for their departments:

    A. Government Bank Officers

    B. Central Police

    C. Paramilitary Forces

    D. Government Medical Officers

    a) Only A and B

    b) Only B and C

    c) Only A and D

    d) Only C and D

    e) All of the above

    Directions (5 - 6): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) to make a meaningful paragraph and then answer the questions which follow.

    (A) This is a welcome step to enhance public awareness about those violating the law and illegally holding public money.

    (B) The department, in the public notice, has provided the PAN number and the last known address of these defaulters.

    (C) The Income Tax department took to “naming and shaming” of some large tax defaulters, as it published names of 18 entities who owe over `500 crore tax to the exchequer.

    (D) It will enable the public to come forward to help the department in knowing the whereabouts of these.

    (E) It shows serious intent to trace them.

    (F) In many cases the assessees were not “traceable”.

    5. Which of the following sentence should be the 6th (Last) after rearrangement?

    a) C

    b) B

    c) A

    d) E

    e) F

    6. Which of the following sentence should be the 2nd after rearrangement?

    a) C

    b) B

    c) E

    d) A

    e) D

    Directions (7 – 8): The following sentences have a certain phrase highlighted in bold. Choose the correct phrase from the options given below to replace the highlighted phrase and make it grammatically correct. If none of the options can replace the phrase, select option e). Ignore punctuation errors if any.

    7. Road transport is still a dominating mode despite of growing technology.

    a) Although growing

    b) Even though growing

    c) Despite growing

    d) In the event of growing

    e) No correction required

    8. The Scholarship Event was held for helping children who do not have enough funds to study ahead.

    a) Study abroad

    b) For studying higher

    c) For higher studies

    d) For most studies

    e) No correction required

    9. In fiscal year ending June 2011, with a normal monsoon season, Indian agriculture accomplished an all-time record production of 85.9 million tonnes of wheat, a 6.4% increasefrom a year earlier.Which of the following would strengthen the above argument?

    a) India agriculture sector, at present, is prospering and achieving new records.

    b) India normally faces deficit monsoon in rainy seasons also, which is the prime reason for distress in agriculture sector.

    c) There is a constant growth in agriculture sector every year due to sufficient monsoon.

    d) The growth rate is increasing every year in agriculture sector due to sufficient monsoon.

    e) None of the above

    10. Since the 1960s, a smoker’s risk of developing lung cancer or COPD has actually increased compared with nonsmokers, even though the number of cigarettes consumed per smoker has decreased. There have also been changes in the type of lung cancer smokers develop – a decline in squamous cell carcinomas but a dramatic increase in adenocarcinomas. Both of these effects may be due to changes in the formulation of cigarettes.

    Which of the following, if true, would most seriously weaken the conclusion above?

    a) Smoking is the prime reason of causing the disease – adenocarcinomas.

    b) Since 1960, the major cause of lung cancer is smoking.

    c) The cases of lung cancer have increased due to eating tobacco as compared from smoking cigarettes.

    d) The sale of the cigarettes in the country has increased considerably.

    e) None of the above

     

    Question Answer
    1. D
    2. B
    3. C
    4. B
    5. D
    6. D
    7. C
    8. C
    9. B
    10. C

    Explanation: 1. The passage clearly mentions that the Indian Military Force soldier’s who retires at the age of around 35 are protesting against the delay in implementation of the One Rank One Pension (OROP) scheme.

    Explanation: 2. The passage clearly states that the OROP Scheme is aimed to bring parity among retired military personnel based only on rank and tenure and irrespective of the date of retirement.

    Explanation: 3. The passage clearly states that in order to pre-empt any legal issues in the future, the government is working to call pension under OROP as military pension. Another issue relates to allocating finances for the immediate rollout phase and making the necessary provision for enhancements in future.

    Explanation: 4. It has been clearly mentioned in the passage that one of the major concerns of the government relates to similar demands that could potentially come from the Central police and paramilitary forces.

    Explanation for 5-6: The proper sequence of sentences to make a meaningful paragraph will be ‘CADFBE’:
    1) The Income Tax department took to “naming and shaming” of some large tax defaulters, as it published names of 18 entities who owe over `500 crore tax to the exchequer.
    2) This is a welcome step to enhance public awareness about those violating the law and illegally holding public money.
    3) It will enable the public to come forward to help the department in knowing the whereabouts of these.
    4) In many cases the assessees were not “traceable”.
    5) The department, in the public notice, has provided the PAN number and the last known address of these defaulters.
    6) It shows serious intent to trace them.

    Explanation: 7. Remove ‘of’ after despite.

    Explanation: 8. The correct phrase should be ‘for higher studies’ instead of ‘to study ahead’.

    Explanation: 9. In case of normal monsoon season the wheat production increases and in case of deficit monsoon wheat production decreases. Therefore, option b) strengthens the argument.

    Explanation: 10.
    It can be deduced from the argument above that main reason for lung cancer is smoking and not tobacco eating.

    Pick the right college for your MBA

    List of Top MBA Colleges in India

    List of Top MBA Colleges in Mumbai

    List of Top MBA Colleges in Bangalore

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    X

    Register to view Complete PDF