Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

NABARD:10 Questions for Agriculture and Rural Management-5

Jul 27, 2017 14:23 IST
    NABARD:10 Questions for Agriculture and Rural Management-5
    NABARD:10 Questions for Agriculture and Rural Management-5

    NABARD has changed its pattern this year. Now in preliminary exam 40 questions would be asked from Agriculture and Rural Management Section. And, this section will consist of half marks of NABARD's MAIN exam paper 1. This makes Agriculture and Rural Management a very important part of NABARD exam.

    Question 1: The commercially traded varieties of natural silks are?
    a)  Mulberry,
    b) Tropical Tasar,
    c) Oak Tasar,
    d) Eri and Muga
    e) All of them
    Answer: e

    Question 2: What is India’s rank in bee Production?
    a) 2nd
    b) 1st
    c)  3rd
    d) 4rth
    e) 5th
    Answer: a

    Question 3: India has the global monopoly for production of which famed golden silk?
    a) Mulberry
    b) Muga
    c) Oak Tasar
    d) Eri
    e) None of the above
    Answer: b

    Question 4: Which country produces all five types of silk?
    a) India
    b) China
    c) Brazil
    d) Russia
    e) None of the above
    Answer: a

    Question 5: Fisheries has contributed which percent to the National Gross?
    a)  0.91 per cent
    b) 1.91 Percent
    c) 3 Percent
    d) 5 Percent
    e) None of the above
    Answer: a

    Question 6: Fisheries has contributed which percent to the Agriculture GDP?
    a) 5.23 Percent
    b) 3 Percent
    c) 4 Percent
    d) 7 Percent
    e) None of the above
    Answer: a

    Question 7: Blue Revolution is related to?
    a) Milk
    b) Petrol
    c) Oil Seed
    d) Fisheries
    e) None of the above
    Answer: d

    Question 8: Blue Revolution’s Objectives are?
    a) To fully tap the total fish potential of the country both in the inland and the marine sector and triple the production by 2020.
    b) To transform the fisheries sector as a modern industry with special focus on new technologies and processes.
    c) To double the income of the fishers and fish farmers with special focus on increasing productivity and better marketing, post-harvest infrastructure including e-commerce and other technologies and global best innovations.
    d) To ensure inclusive participation of the fishers and fish farmers in the income enhancement
    e) All of the above

    Question 9: National Policy on Marine Fisheries, 2016 (NPMF), 2016 recommends which of the following?
    a) Sustainable development,
    b) Principle of subsidiarity
    c) Partnerships,
    d) Intergenerational equity and precautionary approach
    e) All of the above
    Answer: e

    Question 10: Central Institute of Horticulture is located in?
    a) Uttar Pradesh
    b) Nagaland
    c) Meghalaya
    d) Bengal
    e) Assam
    Answer: b

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF