Search

NCERT Solutions for Class 5 Mathematics Chapter 1 - The Fish Tale

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 1 – The Fish Tale are provided here. Read and download easy and simple answers.

Jun 17, 2019 16:23 IST
NCERT Solutions for Class 5 Maths The Fish Tale

NCERT solutions are considered as the best source to score good marks in exams. NCERT Class 5 Maths Solutions for Chapter 1 will help to clear the concepts explained in the chapter and be good at fundamentals of the subject.

Find below the NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter- The Fish Tale:

NCERT Page No. 1

1. Do you know any poem about fish?

Answer. Fish vs. Humans

The fish swim in the coral and we get stuck in school

Some fish are trapped forever in the aquarium inside the tanks

Some people are trapped by wrongdoings, and are put in prison instead of spanked

Fish swim in schools that look similar to them Teenagers stay in clicks that I’m sure will never end Sometimes I go to the aquarium and I admire all the fish I wonder how many times fish think ‘to be a human is all I wish’By Rebecca Bell

2. When you think of fishes what shapes come to your mind?

Answer.

When I think of fishes, triangle and rhombus shapes come to my mind.

3. Try to use a square and a triangle to draw a fish.

Answer.

class 5 maths ncert solutions

NCERT Page No. 3

1. About how many kilograms do you weigh?

Answer.

I weigh about 30 kg.

2. So 12 children like you put together will weigh about………..kg.

Answer.

Weight of 1 child = 35 kg

So, weight of 12 children = 12 x 35 = 420 kg

3. About how much more does the whale shark weigh than 12 children like you put together?

Answer.

Weight of a Whale shark = 16,000 kg

Weight of 12 children = 420 kg

Difference in weights = 16,000 – 420 = 15580 kg

So, the whale shark will weigh 15580 kg more than 12 children like me put together.

NCERT Book for Class 5 Maths: PDF Download for All Chapters

NCERT Page No. 5

Fishermen in their Boats

1. How many of you have seen the sea? Where did you see it? Did you see it in a movie or for real? How deep do you think the sea could be? Find out.

Answer.

I have seen the sea. I have seen the sea at Goa. I have also seen the sea in movies. I think the sea would be at least thousand feet deep.

2. Do you know how to swim? Would you be scared of the high sea waves?

Answer.

No, I do not know how to swim. Yes, I would be scared of high sea waves.

NCERT Page No. 6

1. Close your eyes and imagine the sea with waves rising high.

Answer.

High sea waves look really amazing.

2. How high do you think the waves can go?

Answer.

I think the sea waves can go as high as 50 metres

Q. These log boats do not go very far. If the wind is helpful, they travel about 4 km in one hour.

1. How long will they take to go a distance of 10 km?

Answer.

Distance covered by log boat in 1 hour = 4 km

Distance covered by log boat in 1/2hour = 4/2 = 2 km

Distance to be travelled = 10 km = 4 km + 4 km + 2 km

So, time taken to travel 10 km = 1 h + 1 h + 1/2h = 2 and a half hour

2. Guess how far you can go in one hour if you walk fast.

Answer.

I can cover a distance of 3 to 4 km in one hour if I walk fast.

NCERT Page No. 7

Find out 

Q. Look at the sun and find out the direction from where it rises.

1. From where you are, what interesting thing do you see to your east?

Answer.

The sun rises in the east. I see the rising sun in the east. I see the orange red sky in the east during morning.

2. Name two things that are lying to your west.

Answer.

I see the setting sun in the west. The western sky looks orange red in the evening.

Q. Look at the different types of boats.

Some boats have motors and go further into the sea. Since they go far out they can catch more fish. These boats travel faster, at the speed of about 20 km in one hour.

1. How far would the motor boats go in three and a half hours?

Answer.

Distance covered by boat in 1 hour = 20 km

Distance covered by boat in 3 hours = 20 × 3 = 60 km

Distance covered by boat in 1/2 hour = 20/2 = 10 km

∴ Distance covered by boat in three and a half hours = 60 + 70 = 70 km

2. How much time will they take to go 85 km?

Answer.

Total distance to be travelled by boat = 20 km + 20 km + 20 km + 20 km + 5 km

Time taken by boat to cover 20 km = 1 hour

Time taken by boat to cover 5 km = 5/20 = 1/4 hour = 15 min

Thus, time taken to travel 85 km = 1 h + 1 h + 1 h + 1 h + 1/4h = 4 h 15 min

NCERT Page No. 9

1. Write a news report about the dangers faced by the fishes in our rivers and seas.

Answer.

The increasing rate of oil spills in oceans and seas is a big danger for marine life as the oil stays over the water and poses hindrance for sunlight to reach in water. In addition to this, sewage disposal in rivers near cities and dumping off the harmful chemicals from factory discharges into the river are the major causes of water pollution which is even leading to killing of fishes.

Which Boat Gets How Much?

In one trip the log boat brings about 20 kg of fish. But other types of boats bring a bigger catch as given in the table. The table also shows the speed of each type of boat, which is how far each boat goes in one hour. Look at the table and calculate -

(a) About how much fish in all will each type of boat bring in seven trips?

(b) About how far can a motor boat go in six hours?

(c) If a long tail boat has to travel 60 km how long will it take?

Type of boat

Catch of fish in one trip (in kg)

Speed of the boat (how far it goes in one hour)

Log boat

Long tail boat

Motor boat

Machine boat

20

600

800

6000

4 km per hour

12 km per hour

20 km per hour

22 km per hour

Answer.

 (a) Quantity of fish a log boat brings in 1 trip = 20 kg

∴ Quantity of fish a log boat brings in 7 trips = 20 ×7 = 140 kg

Quantity of fish a long tail boat brings in 1 trip = 600 kg

∴ Quantity of fish a long tail boat brings in 7 trips = 600 × 7 = 4200 kg

Quantity of fish a motor boat brings in 1 trip = 800 kg

∴ Quantity of fish a motor boat brings in 7 trips = 800 × 7 = 5600 kg

Quantity of fish a machine boat brings in 1 trip = 6000 kg

∴ Quantity of fish a machine boat brings in 7 trips = 6000 × 7 = 42000 kg

Answer.

(b) Speed of motor boat = 20 km per hour

⇒ Distance covered by motor boat in 1 hour = 20 km

∴ Distance covered by motor boat in 6 hours = 20 × 6 = 120 km

Answer.

(c) Speed of long tail boat = 12 km per hour

⇒ Distance covered by long tail boat in 1 hour = 12 km

Now, distance to be travelled by long tail boat = 60 km = 12 km + 12 km + 12 km + 12 km + 12 km

Thus, time taken by long tail boat to cover 60 km = 1 h + 1 h + 1 h + 1 h + 1 h = 5 h

NCERT Page No. 10

Some Big, Big Numbers!

1. What other things have you heard of in lakhs?

Answer.

I have heard following things in lakhs:

  • Population in towns
  • Cost of cars, houses, jewellery

2. Write the number one thousand. Now write one hundred thousand. So how many zeroes are there in the number one lakh? Easy, isn’t it?

Answer.

One thousand = 1000.

One hundred thousand = 100000

There are five zeroes in one lakh.

3. There are about two lakh boats in our country. Half of them are without a motor. What is the number of boats with a motor? Write it.

Answer.

Total number of boats in the country = 200000

So, number of boats with motor = 200000/2 = 100000 = 1 lakh

4. About one fourth of the boats with a motor are big machine boats. How many thousand machine boats are there? Come on, try to do it without writing down.

Answer.

Number of motor boats 100000

Number of big machine boats = One-fourth of motor boats = 100000/4 = 25000

So, there are 25,000 machine boats.

5. Where have you heard of a crore? What was the number used for?

Answer.

I have heard of population of India in crores. It is more than 100 crores.

6. Try writing the number one crore. Don’t get lost in all the zeroes!

Answer.

One crore = 1,00,00,000.

NCERT Page No. 11

Practice Time 

1. At what price per kg did Fazila sell the kingfish?

Answer.

Total price of 8 kg kingfish = Rs 1200

Price of 1 kg fish = 1200 ÷ 8 = Rs 150

2. Floramma has sold 10 kg prawns today. How much money did she get for that?

Answer.

Price of 1 kg prawns = Rs 150

∴ Price of 10 kg prawns = Rs 150 × 10 = Rs 1500

3. Gracy sold 6 kg sword fish. Mini has earned as much money as Gracy. How many kg of sardines did Mini sell?

Answer.

Price of 1 kg sword fish = Rs 60

∴ Gracy earned on selling 6 kg sword fish = 60 × 6 = Rs 360

Now, cost of 1 kg sardines = Rs 40

∴ Weight of sardines sold by Mini to earn same as Gracy = 360 ÷ 40 = 9 kg

4. Basheer has Rs 100. He spends one-fourth of the money on squid and another three-fourth on prawns.

(a) How many kilograms of squid did he buy?

(b) How many kilograms of prawns did he buy?

Answer.

Basheer has money = Rs 100

One-fourth of the money = Rs 100/4 = Rs 25

Remaining three-fourth of the money = Rs 100 − Rs 25 = Rs 75

(a) Basheer bought squid for Rs 25.

Cost of 1 kg squid = Rs 50

Thus, Rs 50 gives 1 kg of squid

∴ Re 1 gives 1/50 kg of squid

∴ Rs 25 gives 1/50 × 25 = 1/2 kg squid

(b) He bought prawns for Rs 75.

Cost of 1 kg prawns = Rs 150

Thus, Rs 150 gives 1 kg of prawns

∴ Re 1 gives 1/150 kg of prawns

∴ Rs 75 gives 1/150 × 75 = 1/2 of prawns

NCERT Page No. 12

Women’s’ Meenkar Bank’ 

The meeting of the Meenkar Bank has just begun. Fazila is the president. Twenty fisherwomen have made their own bank. Each saves Rs 25 every month and puts it in the bank.

(a) How much money does the group collect each month?

Answer.

Number of fisherwomen who join the bank = 20

Now, collection from 1 woman = Rs 25

Hence, collection from 20 women = 20 x 25 = Rs 500

(b) How much money will be collected in ten years?

Answer.

1 year = 12 months

Thus, 10 years = 12 × 10 = 120 months

Total money saved in 1 month = Rs 500

∴ Hence, Total money saved in 120 months = Rs 500 × 120 = Rs 60000

Thus, Rs 60000 will be collected in 10 years.

Practice Time

Gracy needs money to buy a net. Jhansi and her sister want to buy a log boat. So they take loan from their bank. They will return it with interest.

(a) Gracy took a loan of Rs 4000 to buy a net. She paid back Rs 345 every month for one year. How much money did she pay back to the Bank?

Answer.

Amount of loan taken by Gracy  = Rs 4000

Instalment paid per month = Rs 345

We know, 1 year = 12 months

Total amount paid in a year (or 12 months) = Rs 345 × 12 = Rs 4140

So, Gracy paid Rs 4140 to bank in 1 year.

NCERT Page No. 13

(b) Jhansi and her sister took a loan of Rs 21,000 to buy a log boat. They paid back a total of Rs 23, 520 in one year. How much did they pay back every month?

Answer.

Total amount paid by Jhansi and her sister in 1 year = Rs 23520

∴ Amount paid every month = Rs 23520 ÷ 12 = Rs 1,960

NCERT Page No. 13-14

Why Don’t We Start a New Fish-drying Factory?

The women of Meenkar Bank also want to start a factory to dry fish. The Panchayat has given them some land for that. Over the years they have saved Rs 74,000. They find out how much they will need for the factory.

Fazila writes the things they need to buy to begin. See the table for the cost of each item and the number of items they want to buy. Find the total cost.

Item

Bore well for fresh water

Bamboo rack for fish drying

Cement tank

Tray and knife

Bucket

Total cost to set up the factory = __________

When fresh fish is dried it becomes 1/3 its weight. In one month they plan to dry 6000 kg of fresh fish.

How much dried fish will they get in a month? _______________

Answer.

Item

Price of each

Number of items

Cost

Bore well for fresh water

Bamboo rack for fish drying

Cement tank

Tray and knife

Bucket

Rs 3000

Rs 2000

Rs 1000

Rs 300

Rs 75

1

20

4

20

20

1 × 3000 = Rs 3000

20 × 2000= Rs 40000

4 × 1000 = Rs 4000

20 × 300 = Rs 6000

20 × 75 = Rs 1500

Total cost to set up the factory  = Rs 3000 + Rs 40000 + Rs 4000 + Rs 6000 + Rs 1500 = Rs 54,500

Weight of fresh fish in one month = 6000 kg

Weight of dried fish = 1/3 × 6000 kg = 2000 kg

Q. Floramma: Let us first calculate for 6 kg of fresh fish.

We buy fresh fish for

Rs 15 per kg

We sell dried fish for

Rs 70 per kg

(a) We dry 6 kg fresh fish to get _____ kg dried fish

(b) For 6 kg fresh fish we have to pay 6 × _____ = Rs 90

(c) We will sell 2 kg dried fish and get 2 × _____ = Rs __

(d) So if we dry 6 kg fresh fish we will earn _____ – 90 = Rs __

(e) But if we dry 6000 kg we can earn Rs ___ × 1000 in one month!

Answer.

(a) We dry 6 kg fresh fish to get 2 kg dried fish.

(b) For 6 kg fresh fish we have to pay 6 × Rs 15 = Rs 90

(c) We will sell 2 kg dried fish and get 2 × Rs 70 = Rs 140 

(d) So if we dry 6 kg fresh fish we will earn 140 – 90 = Rs 50

(e) But if we dry 6000 kg we can earn Rs 50 × 1000 in one month!

NCERT Page No. 15

Jhansi — I found that for 6000 kg fish we would need 1500 kg salt every month! Its price is Rs 2 per kg.

Monthly costs:

(a) Salt 1500 × 2 = Rs ______

(b) Packing and bus charges = Rs 3000

So the total monthly cost of drying and selling the fish = Rs ______

Fazila — That sounds very good! Our calculations tell us that every month our Bank will earn Rs 44,000!

Check to see if you also get the same answer.

Answer.

(a) Monthly cost of salt = 1500 × 2 = Rs 3000

(b) Cost of 1 kg of fresh fish = Rs 15

Cost of 6000 kg of fresh fish  = Rs 15 × 6000 = Rs 90,000

Total cost = Cost of fresh fish + Cost of packaging and bus charges + Cost of salt = Rs 90000 + Rs 3000 + Rs 3000 = Rs 96,000

Now, weight of dried fish is one-third of the weight of fresh fish.

So, weight of dried fish = 1/3 × 6000 kg = 2000 kg

Selling price of dried fish = Rs 70

Money earned by selling 2000 kg of dried fish  = Rs 70 × 2000 = Rs 1,40,000

Cost of drying and selling the fish =  Money earned by selling the fish – Total cost

                                                = Rs 140000 − Rs 96000 = Rs 44,000

Students may also download the solutions in form of PDF from the link provided below:

Download NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 1: The Fish Tale

Many questions in Class 5 Maths NCERT Chapter are designed to make students observe their surroundings. Answers to such questions may vary from student to student, based on his/her observation. So, answers provide above for all observation based questions are only to help students form a general thought. However, students are highly recommended to prepare the answer on their own as they perceive them from their surroundings.

We are also providing the NCERT Solutions for other chapters of Class 5 Maths here which will help students get access to the best solutions for all questions given in NCERT book and understand the right way to approach other such problems in exams.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 1 - The Fish Tale

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 2 - Shapes and Angles

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 3 - How Many Squares

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 4 - Parts and Wholes

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 - Does it Look the Same?

We will shortly provide the NCERT solutions for the remaining chapters. Check here for easy and appropriate solutions for questions given on each page of class 5 Maths NCERT textbook.

Also Check NECRT Books for Class 5

NCERT books are best for class 5 students lay a strong foundation at this primary level of school education which is a key to achieve success in higher classes. So, students must be encouraged to read NCERT books to make learning easy and excel in their academics.

NCERT Book for Class 5 Maths

NCERT Book for Class 5 EVS

NCERT Book for Class 5 Hindi