1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

SBI Clerk Exam 2018: General Awareness/ Static GA Quiz

Feb 14, 2018 17:49 IST
    SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz
    SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz

    General Awareness section plays a vital role to increase your score in bank recruitment exams.  Here is a GA quiz for SBI Clerk exam 2018.

    1.       Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation (MoHUPA) has introduced, an interest subsidy scheme called CLSS under Pradhan Mantri Awas Yojana, given the projected growth of urbanization & the consequent housing demands in India. What is the full form of CLSS?

    a)      Credit Link Subsidy Scheme

    b)      Credit Linked Section Scheme

    c)       Credit Linked Subsidy Scheme

    d)      Credit Link Section Scheme

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    2.       Who among the following is the new Comptroller and Auditor General (CAG) of India?

    a)      Rajiv Mehrishi

    b)      Shashi Kant Sharma

    c)       VN Kaul               

    d)      Vinod Rai

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    SBI PO 2018: Must have hobbies to crack the Exam!

    3.       A bank note which either has a missing portion or is composed of more than two pieces is called a-

    a)      Mutilated note

    b)      Soiled note

    c)       Fake note

    d)      Amortized notes

    e)      Negative amortization notes

    Ans: Option (a)

    Best Jobs that suits SBI PO Exam Preparation 2018

    4.       Treasury bills are the government bonds or debt securities with a maturity of-

    a)      5 years

    b)      less than a year

    c)       364 days

    d)      10 years

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    5.       Who among the following is the Chief Executive Officer (CEO) of the Association of Mutual Funds in India (AMFI)?

    a)      Dilip Asbe

    b)      Mr. N. S. Venkatesh

    c)       Mr. Balkrishna Kini

    d)      Uday Kant Mishra

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    6.       India has increased “substantially” its score in the International Intellectual Property (IP) Index, the latest edition of the U.S. Chamber of Commerce Global Innovation Policy Center’s (GIPC) which analyses the intellectual property (IP) climate in 50 world economies. What is rank of India among 50 nations?

    a)      42th

    b)      43rd

    c)       44th

    d)      40th

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    7.       The Reserve Bank of India (RBI) recently announced its last bi-monthly policy review for the current fiscal. Which of the following statements is NOT true about the bi-monthly policy review?

    a)      RBI kept repo rate unchanged at 6 per cent.

    b)      The reverse repo rate under the LAF (liquidity adjustment facility) remains at 5.75 per cent.

    c)       RBI kept the marginal standing facility (MSF) rate and the bank rate at 7.25 per cent.

    d)      The RBI also maintained its projection for FY18 real GVA growth at 6.7 per cent, saying the risks are evenly balanced.

    e)      All are true

    Ans: Option (c)

    SBI Clerk 2018: A Chance to make a dream career

    8.       Which of the following banks recently launched its new Sonic Identity, essentially a musical logo, as part of its branding initiatives?

    a)      IndusInd Bank

    b)      State Bank of India

    c)       HDFC Bank

    d)      Bank of Baroda

    e)      ICICI Bank

    Ans: Option (a)

     Salary of Bank Employees after 11th bipartite Settlement

    9.       The Central Government of India has recently launched CriSidEx, India's first sentiment index for micro and small enterprises (MSEs) developed jointly by –

    a)      Trans Union CIBIL and Small Industries Development Bank of India (SIDBI)

    b)      Credit rating body CRISIL and Small Industries Development Bank of India (SIDBI)

    c)       Credit rating body CRISIL and National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)

    d)      Trans Union CIBIL and National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
    None of these

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     Common Mistakes to avoid while preparing for SBI PO Exam 2018

    10.   In a bid to fix the regulatory gaps in the existing framework for virtual currencies, including

    bitcoins, the government has formed a time-bound inter-disciplinary committee to recommend an action plan for dealing with such currencies. Who heads the committee?

    a)      Uma Kant

    b)      Usha Thorat

    c)       Dinesh Shrma

    d)      Viral Acharya

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    How to prepare for SBI PO exam 2018 along with full-time job?

    IBPS PO Interview 2018: Importance of your educational background

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF