Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CHSL exam reasoning study material: Mathematical Operations-I

Apr 11, 2018 16:35 IST
    ssc chsl mathematical operations
    ssc chsl mathematical operations

    In SSC CHSL exam, there are at least 1-2 questions from Mathematical operations topic of verbal reasoning. This topic is very important and confusing as well. Sometimes, questions are so tricky that you cannot afford them even to try. However, the difficulty level of questions is kept easy unless you understand the solving methods and types of framed questions.

    In this article, you will get a set of 10 questions on Mathematical operations of reasoning section with explanations. All types of questions from easy level are described in the following text. Just  go through and solve them verbally-

    SSC CHSL reasoning study material: Mathematical Operations

    Take Online Quiz

    1. If ‘+’ means ‘minus’, ‘x’ means ‘division’, ‘/’ means ‘multiplication’, and ‘-‘ means ‘addition’. Which of the following will be the value of the expression  175 x 25 + 60 – 40 / 3?
    a. 30
    b. 37
    c. 67
    d. 71
    Ans.:-c.
    Explanation:-

    = 175 x 25 + 60 – 40 / 3;
    Change the mathematical signs as per the question stating and apply BODMAS rule-
    = 175 / 25 - 60 + 40 x 3
    = 7 – 60 + 120
    = 67

    2. If ‘A’ means ‘minus’, ‘B’ means ‘division’, ‘C’ means ‘multiplication’, and ‘D‘ means ‘addition’. What will be the value of 12 A 75 D 90 C 80 B 25?
    a. 125
    b. 145
    c. 155
    d. 225
    Ans.:-d.
    Explanation: -

    = 12 A 75 D 90 C 80 B 25
    Change the mathematical signs as the question states and apply BODMAS rule-
    = 12 - 75 + 90 x 80 / 25
    = 12 – 75 +  288
    = 300 - 75
    = 225

    3. If a – b means a + b, a/b means a*b, a*b means a / b, then 105 – 15 x 150 / 150 + 10 x 5 = ?
    a. 101
    b. 108
    c. 110
    d. 118
    Ans.:-d.
    Explanation:-
    In the above conditions, it is obvious ------a + b = a - b;
    = 105 + 15 / 150 x 150 - 10 / 5
    Use the above conditions in the above equation and apply BODMAS rule-
    = 105 + (1/10)* 150 – 2
    =  105 + 15 - 2
    = 118

    4. Which one of the following four interchanges in signs and numbers would make the given equation correct?
    23 + 3 x 9 = 45

    a. + and  x, 3 and 23
    b. + and  x, 23 and 9
    c. + and x, x and -
    d. None of these
    Ans.:-d.
    Explanation:- 
    Considering each case separately-
    a) Making the interchanges given in (a.), we get 3 x 23 + 9 = 45; 78 = 45, which is false.
    b) Making the interchanges given in (b.), we get 9 x 3 + 23 = 45; 50 = 45, which is false.
    c) Making the interchanges given in (c.), we get 23 x 3 - 9 = 45; 60 = 45, which is false.
    Hence, Option (d.) is the correct answer.

    5. If signs ‘+’ and ‘/’ and numbers 4 and 7 are used interchangeably, then which of the following equation would be correct?
    a. 1 + 7 / 4 =2
    b. 4 + 5 / 7 =5.4
    c. 3 / 4 + 7 = 3
    d. 2 + 4 / 7 = 4
    Ans.:-b.
    Explanation:-
    Apply the conditions in the all given options;
    Option (a.):  1 / 4 + 7 = 2 ; 0.25 + 7 = 2; 7.25 = 2, which is not true.
    Option (b.): 7 / 5 + 4 = 5.4; 1.4 + 4 = 5.4 ; 5.4 = 5.4, which is true.
    Option (c.):  3 + 7 / 4 = 3; 3 + 1.75 = 3;  4.75 =3, which is not true.
    Option (d.):  2 / 7 + 3 = 4; 0.285 + 3 = 4; 3.285 = 4, which is not true.

    6. Find the appropriate interchanges out of the given options, so that the given number equation become true?
    2 x 3 + 6 -12 /4 =17

    a. + and –
    b. + and x
    c. + and /
    d. – and /
    Ans.:-
    Explanation:-
    Checking each option for the given number equation-
    Option (a.):  Interchange the + and - signs;
    2 x 3 - 6 + 12 /4 =17;
    =6 -6 +3=3, which is not true.
    Options (b.):  Interchange the + and x signs;
    2 + 3 x 6 -12 /4 =17;
    = 2 + 18 -3 = 17, which is true.
    Options (c.):  Interchange the + and / signs;
     2 x 3 / 6 -12 + 4 =17;
    = 1 -12 +4 = -7, which is also not true.
    Options (d.):  Interchange the - and / signs;
    2 x 3 + 6 /12 -4 =17;
    = 6 + 0.5 -4 = 9.5, which is also not true.

    7. If Q means 'add to', J means 'multiply by', T means 'subtract from' and K means 'divide by' then 30 K 2 Q 3 J 6 T 5 = ?
    a. 27
    b. 28
    c. 30
    d. 32
    Ans.:- b.
    Explanation:-
    replace the alphabets with the given conditions and apply BODMAS rule-
    = 30 K 2 Q 3 J 6 T 5
    = 30 / 2 + 3 x 6 – 5
    = 15 + 18 – 5
    = 28.

    8. If A + B = 2C and C + D = 2A, then
    a. A + C = B + D
    b. A + C  = 2 D
    c. A + D = B + C
    d. A+ 2B = B + 2D
    Ans.:-a.
    Explanation:-

    A + B = 2C ………………(i)
    C + D = 2A …………………..(ii)
    Add both the equations;
    A + B +C + D = 2 (A + C);
    Subtract (A + C) from both sides;
    B + D = A + C;

    9. Select the correct set of symbols which will fit in the given equation?
    7  3  10  12  6 = 29

    a. *, -, /, +
    b. *, /, +, -
    c. *, +, -, /
    d. /, -, +, *
    Ans.:- c.
    Explanation:-
    Applying all of the given option in sequence in the given number equation-
    Option (a.):
    = 7 * 3 - 10 / 12 + 6
    = 21 – 0.81 + 6 = 26.19, which is not true.
    Option (b.):
    = 7 * 3 / 10 + 12 – 6
    = 2.1 + 12 -6 = 8.1, which is not true.
    Option (c.):
    = 7 * 3 + 10 - 12 / 6
    = 21 + 10 – 2 = 29, which is true.

    10. In the given question if + means -, × means /, - means + and / means × then find out the answer of the following question.
    32 +  8 - 16 + 8 - 4 – 6

    a. 30
    b. 91
    c. 16
    d. 21
    Ans.:- a.
    Explanation:-
    Apply the symbol changes in the given number equation-
    = 32 -  8 + 16 - 8 + 4 – 6
    = 30

    For more related study material, keep on coming to us at www.jagranjosh.com .

    All the Best!

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF