Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

UPSC IAS Prelims : Science and Technology : Space Science

May 11, 2015 18:21 IST

    1. Consider the following statements with respect to the LVM3-X/CARE mission:

       1. CE-20, India's largest cryogenic engine, designed and developed by the Liquid Propulsion Systems Centre of ISRO located at Thiruvananthapuram.
       2. LVM 3 is a heavy launch capability launcher being developed by ISRO.
       3. LVM3 will be capable of placing the 4 tonne class satellites of the GSAT series into Geosynchronous Transfer Orbits.

    Which of the statements given above is/are correct?

     (a) 1 and 2 only
     (b) 2 and 3 only
     (c) 1 and 3 only
     (d) 1, 2 and 3

    Answer .d

    2. What does CARE means in LVM3-X/CARE mission lifted off from Sriharikota on December 18, 2014 and successfully tested the atmospheric phase of flight?

     (a) Crew member Atmospheric Revulsion Experiment
     (b) Crew module Atmospheric Re-entry Experiment
     (c) Cloud model and Atmospheric Re-examination Experiment
     (d)None of these

    Answer .b

    3. With reference to IRNSS an independent regional navigation satellite system being developed by India, consider the following:

         1. It is designed to provide accurate position information service to users in India as well as the region extending up to 2500 km from its boundary.
         2. IRNSS will provide two types of services, namely, Standard Positioning Service (SPS) which is provided to all the users and Restricted Service (RS), which is an encrypted service provided only to the authorised users.    
         3. IRNSS constellation consists of seven satellites.

    Which of the statements given above is/are correct?

        (a) 1 only
        (b) 2 only
        (c) 1 and 2
        (d) 2 and 3

    Answer .d

    4. With reference to GSAT-16, consider the following statements:

    (a) GSAT-16 is launched into a Geosynchronous Transfer Orbit (GTO) by Ariane-5 VA-221 launch vehicle from Kourou, French Guiana
    (b) Later ISRO's Master Control Facility (MCF) at Hassan in Tamil Nadu took control of satellite.

    Which of the statements given above is/are correct?

      (a) 1 and 2
      (b) 1 only
      (c) 2 only
      (d) Both 1 and 2

    Answer .b

    5. Choose the false statement among the following statements:

      (a)PSLV has been developed to launch satellite in Geosynchronous Transfer Orbit.
      (b) Currently two variants of PSLV are operational, namely PSLV-XL (with six extended strap-on motors attached to the first stage) and PSLV-Core Alone (without strap-on motors).
      (c) PSLV-C25/Mars Orbiter Mission employs the PSLV-XL version which has already been used in four earlier Missions.
      (d) PSLV is a four stage vehicle with alternate Solid and Liquid propulsion stages.

    Answer .a

    6. Match the following pairs:

                Launch Vehicle                                                      Satellite
        1.    Satellite Launch Vehicle-3 (SLV-3)                           A. Chandrayaan-1
        2.    Augmented Satellite Launch Vehicle (ASLV)             B. Rohini
        3.    Polar satellite Launch Vehicle(PSLV)                        C. SROSS-C
        4.    Geosynchronous Satellite Launch Vehicle(GSLV)      D. EDUSAT

    Which of the followings are correctly matched?

       (a)1-B 2-C 3-A 4-D
       (b)1-A 2-B 3-C 4-D
       (c) 1-C 2-A 3-B 4-D
       (d) 1-B 2-C 3-D 4-A

    Answer .a

    7. Consider the following statements:

         1. Sputnik 1 was the first artificial satellite launched by Soviet Union in 1957.
         2. National Aeronautics and Space Administration (NASA) was founded in 1958.
         3. GOI set up Space Commission and Department of Space (DOS) in 1972.
         4. ISRO Council and its Headquarters is located at the VSSC, Thiruvananthapuram.

    Which of the statements given above is/are correct?

      (a) 1 and 2 only
      (b) 1, 2 and 3 only
      (c) 1, 3 and 4 only
      (d) 1, 2, 3 and 4

    Answer .b

    8. With reference to Space X consider the following statements:

       1. Falcon 9 rocket is a two-stage rocket designed and manufactured by Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX).
       2. Under a $ 1.6 billion contact with NASA, SpaceX will fly numerous cargo resupply mission to ISS, for a total of at least 12.
       3. The company made history again in May 2012 when its Dragon spacecraft attached to the International Space Station, exchanged cargo payloads, and returned safely to Earth — a technically challenging feat previously accomplished only by governments.

    Which of the statements given above is/are correct?

      (a) 1 and 2 only
      (b) 2 and 3 only
      (c) 1 and 3 only
      (d) 1, 2 and 3

    Answer .d

    9. Who is the new director of ISRO satellite centre?

       (a) AS Kiran Kumar
       (b) Shailesh Nayak
       (c)Dr Mayilsamy Annadurai
       (d) K Radhakrishnan

    Answer .c

    10. Choose the false statement among the following statements:

       (a) Indian Space Research Organisation (ISRO) has been selected for the Gandhi Peace Prize for the year 2014.
       (b) Antrix Corporation Limited was incorporated as a private limited company owned by Government of India, in September 1992 as a Marketing arm of Indian Space Research Organization (ISRO).
       (c) The time delay in signal reception in Polar satellite is more than geosynchronous satellite.
       (d) Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) C-27 successfully launched fourth navigation satellite Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS)-1D.

    Answer .c

    For more IAS Prelims Questions please click here

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF