1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 20 October 2015

Oct 20, 2015 18:46 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Canada's election, Miss Diva 2015 and WHO report on road safety among others. These quizzes will be very helpful for SSC, Banking and IAS/PCS aspirants.

1.    What is the theme of World Statistics Day that was observed globally on 20 October 2015?
a)    Better Data, Better Lives
b)    Statistics for Better Lives
c)    Lets Improve Statistics
d)    Statistics and Sustainable Development

2.    In which country does the second-hand smoke causes more than 1 lakh deaths annually as per a study of World Health Organisation (WHO) in October 2015?
a)    China
b)    India
c)    Bangladesh
d)    Brazil

3.    Name the military exercise launched by North Atlantic Treaty Organization (NATO) allies and partner nations on 19 October 2015 at the Trapani air force base in Italy.
a)    Able Archer 83
b)    Exercise Grand Slam
c)    Loyal Arrow
d)    Trident Juncture

4.    Union Government on 19 October 2105 raised the basic customs duty on wheat from 10 percent to
a)    15 percent
b)    20 percent
c)    22 percent
d)    25 percent

5.    According to a report of Moody’s on global green bond market on 19 October 2015, which of the following countries will be the prominent driver of issuance of such bonds in Asia in coming years?
a)    India and China
b)    China and Japan
c)    India and Singapore
d)    Singapore and Japan

6.    World Health Organization (WHO) on 19 October 2015 released the Global status report on road safety 2015. Consider the statement in relation to the report:
I.    The report reflects information from 180 countries
II.    Worldwide the total number of road traffic deaths has gone up to 1.50 million per year.
III.    In the last three years, 79 countries have seen a decrease in the absolute number of fatalities while 68 countries have seen an increase
Which of the followings statements is/are true?
a)    I and II
b)    II and III
c)    I and III
d)    I, II and III

7.    Who was crowned as Miss Diva 2015 on 18 October 2015 at the event held in Mumbai?
a)    Urvashia Rautela
b)    Natasha Assadi
c)    Naveli Deshmukh
d)    Asha Bhat

8.    Who was appointed as the President of the All India Council of Sports on 19 October 2015?
a)    Suresh Kalmadi
b)    Vijay Kumar Malhotra
c)    Sachin Tendulkar
d)    Krishna Malhotra

9.    Railway Minister Suresh Prabhu announced on 19 October 2015 that a tunnel technology institute will be established in Goa. In this context, consider the following statements:
I.    The institute will be established by the Konkan Railways.
II.    The institute will be named after former Railway Minister George Fernandes.
Which is/are correct?
a)    Only I
b)    Only II
c)    Both I and II
d)    Neither I nor II

10.    Prime Minister Narendra Modi inaugurated which bank on 19 October 2015 in New Delhi?
a)    Bandhan Bank
b)    IDFC Bank
c)    Dhanlaxmi Bank
d)    Lakshmi Vilas Bank

11.
    The Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) extended the validity of Environment Clearance (EC) from 5 years to
a)    8 years
b)    10 years
c)    7 years
d)    6 years

12.    The Reserve Bank of India on 19 October 2015 signed the MoU on Supervisory Cooperation and Exchange of Supervisory Information with which central bank?
a)    Central Bank of Nepal
b)    European Central Bank
c)    Central Bank of UAE
d)    Central Bank of England

13.    Which party won the 2015 Canadian federal election on 19 October 2015?
a)    Conservative Party
b)    Liberal Party
c)    New Democratic Party
d)    Bloc Quebecois

14.    Who became the Prime Minister of Canada on 19 October 2015 after winning the 2015 Canadian federal election?
a)    Joe Clark
b)    Stephen Harper
c)    Justin Trudeau
d)    Mario Beaulieu

15.    Which country topped the Global Pension Index with the score of 81.7 as per the 2015 Melbourne Mercer Global Pension Index report that was released on 19 October 2015?
a)    Australia
b)    Denmark
c)    Netherlands
d)    Mexico

Answers

1-(a)    6-(c)    11-(c)
2-(a)    7-(a)    12-(c)
3-(d)    8-(b)    13-(b)
4-(d)    9-(c)    14-(c)
5-(a)    10-(b)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes50 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK