IAS Prelims 2017 Question Paper I: 100% Current Affairs Question from Jagranjosh

Jun 18, 2017 18:30 IST

IAS Prelims 2017 were conducted on 18th June 2017  throughout the country and more than 5 lakh candidates appeared for the IAS Prelims 2017/UPSC Civil Services Preliminary Exam 2017. The First paper which is named as General Studies Paper I comprised of 100 question totalling of 200 marks.

Here, we humbly submit to you that our coverage of Current Affairs have been recognised and almost 100% questions asked in IAS Prelims Paper I are from our coverage. Our readers stand-out in this tough competition as a true champion. It gives us great joy and a push to do more wonders in coming years.

This year in IAS Prelims 2017 question Paper I, there are 29 questions from Current Affairs and all there 29 questions are available here on our site. We, once again proved our mettle as a most trusted brand in Current Affairs in India.

Let’s have a look at the current affairs questions that are available on Jagranjosh website.

1. With reference to 'Global Climate Change Alliance', which of the following statements is/are correct?

1. It is an initiative of the European Union.

2. It provides technical and financial support to targeted developing countries to integrate climate change into their development policies and budgets.

3. It is coordinated by World Resources Institute (WRI) and World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. a

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/alliance-formed-at-bonn-meet-to-deal-with-climate-change-1315307728-1

2. With reference to 'National Investment and Infrastructure Fund', which of the following statements is/are correct?

1. It is an organ of NITI Aayog.

2. It has a corpus of Rs. 4, 00,000 crore at present.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. b

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/union-cabinet-approved-setting-up-of-national-investment-and-infrastructure-fund-1438261931-1

3. The Global Infrastructure Facility is a/an

(a) ASEAN initiative to upgrade infrastructure in Asia and financed by credit from the Asian Development Bank.

(b) World Bank collaboration that facilitates the preparation and structuring of complex infrastructure Public-Private Partnerships (PPPs) to enable mobilization of private sector and institutional investor capital.

(c) Collaboration among the major banks of the world working with the OECD and focused on expanding the set of infrastructure projects that have the potential   to mobilize private investment.

(d) UNCTAD funded initiative that seeks to finance and facilitate infrastructure development in the world.

Answer. b

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/wb-group-launched-global-infrastructure-facility-in-partnership-with-institutional-investors-1412947979-1

4. Biological Oxygen Demand (BOD) is a standard criterion for

(a) Measuring oxygen levels in blood

(b) Computing oxygen levels in forest ecosystems

(c) Pollution assay in aquatic ecosystems

(d) Assessing oxygen levels in high altitude regions

Answer. c

http://www.jagranjosh.com/articles/ias-prelims-2015-gs-environment-and-ecology-mcq-set-i-1413465260-1

5. With reference to the role of UN-Habitat in the United Nations programme working towards a better urban future, which of the statements is/are correct?

1. UN-Habitat has been mandated by the United Nations General Assembly to promote socially and environmentally sustainable towns and cities to provide adequate shelter for all.

2. Its partners are either governments or local urban authorities only.

3. UN-Habitat contributes to the overall objective of the United Nations system to reduce poverty and to promote access to safe drinking water and basic sanitation.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 only

Answer. a

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/india-elected-as-president-of-unhabitat-the-united-nations-human-settlements-programme-1494301406-1

6. With reference to 'National Skills Qualification Framework (NSQF)', which of the statements given below is/are correct?

1. Under NSQF, a learner can acquire the certification for competency only through formal learning.

2. An outcome expected from the implementation of NSQF is the mobility between vocational and general education.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. b

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/national-skills-qualifications-framework-approved-by-cabinet-committee-on-skill-development-1388479696-1

7. 13. Consider the following in respect of 'National ACareer Service':

1. National Career Service is an initiative of the Department of Personnel and Training, Government of India.

2. National Career Service has been launched in a Mission Mode to improve the employment opportunities to uneducated youth of the country.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. d

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/union-government-launched-national-career-counselling-portal-1437475126-1

8. Which of the following statements best k describes the term 'Scheme for Sustainable Structuring of Stressed Assets (S4A)', recently seen in the news?

(a) It is a procedure for considering ecological costs of developmental schemes formulated by the Government.

(b) It is a scheme of RBI for reworking the financial structure of big corporate entities facing genuine difficulties.

(c) It is a disinvestment plan of the Government regarding Central Public Sector Undertakings.

(d) It is an important provision in 'The Insolvency and Bankruptcy Code' recently implemented by the Government.

Answer. b

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/rbi-introduces-scheme-for-sustainable-structuring-of-stressed-assets-1465876634-1

9. Consider the following statements :

The nation-wide 'Soil Health Card Scheme' aims at

1. expanding the cultivable area under irrigation.

2. enabling the banks to assess the quantum of loans to be granted to farmers on the basis of soil quality.

3. checking the overuse of fertilizers in farmlands.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. c

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/prime-minister-narendra-modi-launched-soil-health-card-scheme-1424405598-1

10. Consider the following statements:

1. National Payments Corporation of India (NPCI) helps in promoting the financial inclusion in the country.

2. NPCI has launched RuPay, a card payment scheme.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/rbi-granted-inprinciple-approval-to-npci-to-function-as-the-central-unit-for-bharat-bill-payment-systems-1448621655-1

11. The term M-STrIPES' is sometimes seen in V the news in the context of

(a) Captive breeding of Wild Fauna

(b) Maintenance of Tiger Reserves

(c) Indigenous Satellite Navigation System

(d) Security of National Highways

Answer. b

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/indian-government-launched-mstripes-1287731339-1

12. What is/are the most likely advantages of implementing 'Goods and Services Tax (GST)'?

1. It will replace multiple taxes collected by multiple authorities and will thus create a single market in India.

2. It will drastically reduce the 'Current Account Deficit' of India and will enable it to increase its foreign exchange reserves.

3. It will enormously increase the growth and size of economy of India and will enable it to overtake China in the near future.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. a

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/positive-impacts-of-gst-1496405814-1

13.  'Broad-based Trade and Investment Agreement (BTIA)' is sometimes seen in the news in the context of negotiations held between India and

(a) European Union

(b) Gulf Cooperation Council

(c) Organization for Economic Cooperation and Development

(d) Shanghai Cooperation Organization

Answer. a

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/13th-indiaeu-summit-held-in-brussels-1459408874-1

14. Consider the following statements:

1. India has ratified the Trade Facilitation Agreement (TFA) of WTO.

2. TFA is a part of WTO's Bali Ministerial Package of 2013.

3. TFA came into force in January 2016. Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. a

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/india-ratified-trade-facilitation-agreement-of-wto-1461390717-1

15.  What is the importance of developing Chabahar Port by India?

(a) India's trade with African countries will enormously increase.

(b) India's relations with oil-producing Arab countries will be strengthened.

(c) India will not depend on Pakistan for access to Afghanistan and Central Asia.

(d) Pakistan will facilitate and protect the installation of a gas pipeline between Iraq and India.

Answer. c

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/chabahar-port-deal-how-india-gains-from-it-1464608770-1

16. What is the purpose of Vidyanjali Yojana'?

1. To enable the famous foreign educational institutions to open their campuses in India.

2. To increase the quality of education provided in government schools by taking help from the private sector and the community.

3. To encourage voluntary monetary contributions from private individuals and organizations so as to improve the infrastructure facilities for primary and secondary schools.

Select the correct answer using the code given below :

(a) 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 2 only

(d) 2 and 3 only

Answer. a

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/union-government-launches-vidyanjali-mobile-app-for-volunteer-work-at-government-schools-1466069383-1

17. What is the aim of the programme `Unnat Bharat Abhiyan'?

(a) Achieving 100% literacy by promoting collaboration between voluntary organizations and government's education system and local communities.

(b) Connecting institutions of higher education with local communities to address development challenges through appropriate technologies.

(c) Strengthening India's scientific research institutions in order to make India a scientific and technological power.

(d) Developing human capital by allocating special funds for health care and education of rural and urban poor, and organizing skill development programmes and vocational training for them.

Answer. a

http://www.jagranjosh.com/articles/central-government-to-launch-rashtriya-avishkar-abhiyan-by-2015-1416487249-1

18. The term 'Domestic Content Requirement' is sometimes seen in the news with reference to

(a) Developing solar power production in our country

(b) Granting licences to foreign T.V. channels in our country

(c) Exporting our food products to other countries

(d) Permitting foreign educational institutions to set up their campuses in our country

Answer. a

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/domestic-content-requirement-of-indias-solar-mission-challenged-by-us-1392090528-1

19. Consider the following statements:

1. The Nuclear Security Summits are periodically held under the aegis of the United Nations.

2. The International Panel on Fissile Materials is an organ of International Atomic Energy Agency.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. d

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/nuclear-security-summit-2016-concluded-in-washington-dc-1459753927-1

20. Who among the following can join the National Pension System (NPS)?

(a) Resident Indian citizens only

(b) Persons of age from 21 to 55 only

(c) All State Government employees joining the services after the date of notification by the respective State Governments

(d) All Central Government employees including those of Armed Forces joining the services on or after 1St April, 2004

Answer. c

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/funds-transferred-from-provident-fund-to-national-pension-system-not-taxable-pfrda-1488957801-1

21. Consider the following statements:

1. In tropical regions, Zika virus disease is transmitted by the same mosquito that transmits dengue.

2. Sexual transmission of Zika virus disease is possible.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/what-why-how-of-zika-virus-1454407422-1

22. Consider the following statements:

1. The Standard Mark of Bureau of Indian Standards (BIS) is mandatory for automotive tyres and tubes.

2. AGMARK is a quality Certification Mark issued by the Food and Agriculture Organisation (FAO).

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. a

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/union-cabinet-approved-bureau-of-indian-standards-bill-2015-1434613227-1

23. What is/are the advantage/advantages of implementing the 'National Agriculture Market' scheme?

1. It is a pan-India electronic trading portal for agricultural commodities.

2. It provides the farmers access to nationwide market, with prices commensurate with the quality of their produce.

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/pm-narendra-modi-launched-national-agriculture-market-1460790076-1

23. With reference to the 'National Intellectual Property Rights Policy', consider the following statements:

1. It reiterates India's commitment to the Doha Development Agenda and the TRIPS Agreement.

2. Department of Industrial Policy and Promotion is the nodal agency for regulating intellectual property rights in India.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/cabinet-approves-national-intellectual-property-rights-policy-1463206041-1

24. What is the purpose of setting up of Small 9 Finance Banks (SFBs) in India?

1. To supply credit to small business units

2. To supply credit to small and marginal farmers

3. To encourage young entrepreneurs to set up business particularly in rural areas.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. a

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/r-gandhi-panel-recommended-conversion-of-ucbs-into-regular-banks-1440126267-1

25. Which of the following is a most likely consequence of implementing the 'Unified Payments Interface (UPI)’?

(a) Mobile wallets will not be necessary for online payments.

(b) Digital currency will totally replace the physical currency in about two decades.

(c) FDI inflows will drastically increase.

(d) Direct transfer of subsidies to poor people will become very effective.

Answer. d

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/unified-payments-interface-introduced-by-banks-1472444793-1

26. Recognition of Prior Learning Scheme' is sometimes mentioned in the news with reference to

(a) Certifying the skills acquired by construction workers through traditional channels.

(b) Enrolling the persons in Universities for distance learning programmes.

(c) Reserving some skilled jobs to rural and urban poor in some public sector undertakings.

(d) Certifying the skills acquired by trainees under the National Skill Development Programme.

Answer. a

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/pm-unveiled-national-policy-for-skill-development-and-entrepreneurship-2015-1437051578-1

27.  Which of the following gives 'Global Gender lb Gap Index' ranking to the countries of the world?

(a) World Economic Forum

(b) UN Human Rights Council

(c) UN Women

(d) World Health Organization

Answer. a

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/world-economic-forum-released-global-gender-gap-report-2016-1477546008-1

28. Which of the following statements is/are correct regarding Smart India Hackathon 2017?

1. It is a centrally sponsored scheme for developing every city of our country into Smart Cities in a decade.

2. It is an initiative to identify new digital technology innovations for solving the many problems faced by our country.

3. It is a programme aimed at making all the financial transactions in our country completely digital in a decade.

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 and 3 only

(b) 2 only

(c) 3 only

(d) 2 and 3 only

Answer. b

http://www.jagranjosh.com/current-affairs/union-government-launches-digital-initiative-smart-india-hackathon-2017-1478847262-1

29. Which of the following statements is/are correct regarding the Monetary Policy Committee (MPC)?

1. It decides the RBI's benchmark interest rates.

2. It is a 12-member body including the Governor of RBI and is reconstituted every year.

3. It functions under the chairmanship of the Union Finance Minister.

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 2 and 3 only

Answer. a

 http://www.jagranjosh.com/current-affairs/union-government-notifies-constitution-of-monetary-policy-committee-1475215220-1

  With this we say thanks to our reader for imposing their trust on us, and Best of Luck for your exams.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Is this article important for exams ? Yes8 People Agreed
Read more Current Affairs on: IAS Prelims 2017 , Paper 1 , Current Affairs Question , Jagranjosh

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK