Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Arts & Culture: Set 3

02-JUN-2016 17:14

    In this article jagranjosh.com is presenting you a set of 10 multiple choice questions with answers based on the arts and culture of India. These questions are very useful for the exams like IAS, PSC, SSC, CDS, Railways and all other competitive exams.

    1. Which of the following statement is not true about Bharat Natyam dance?

    (a) It is originated from Kerala

    (b) It thought to be created by the Bharat Muni.

    (c) In ancient time it was in hindu temples

    (d) In temple it was performed by the devdasis

    Ans. a

    2. Which of the following is true about Bharat Natyam dance?

    i. It is considered to be a water-dance.

    ii. Its music is of Kannada Style.

    iii. Leela Samson is famous dancer of this dance

    (a) Only i,ii

    (b) Only ii, iii

    (c) Only iii

    (d) All are true

    Ans. c

    3. Which of the following is not matched correctly?

    (a) Kuchupudi: Kerala

    (b) Sattriya: Assam

    (c) Kathak: North India

    (d) Bharatnatyam: Tamil Nadu

    Ans. a

    4. Who of the following is not associated with Kathak dance?

    (a) Birju maharaj

    (b) Uma Sharma

    (c) Sambhu majaraj

    (d) Padma Subramaniyam

    Ans. d

    5. Which of the following statement is true about Kathak dance?

    (a) It is narrative dance form

    (b) It is popular in north India

    (c) It was originally a temple dance and became court dance during Muslim rulers.

    (d) All of the above

    Ans. d

    6. Aachan Maharaja and Sitara Devi are associated with………….

    (a) Bharatnatyam

    (b) Kuchipudi

    (c) Kathak

    (d) Kathakali

    And. c

    7. Which of the following is matched correctly?

    (a) Sonal man singh: Bharatnatyam

    (b) Birju maharaj: odissi

    (c) Kuchipudi: Rita Ganguly

    (d) Kathak: Lakshmi Narayan Shashtri

    Ans. a

    8. “Jadda” a form of dance is related to……..

    (a) Assam

    (b) Himachal Pradesh

    (c) Haryana

    (d) Andhra Pradesh

    Ans. b

    9. Which of the following dance belongs to Bihar?

    (a).Bihu

    (b). Chakri

    (c) Chhau

    (d) Ghumar

    Ans. c

    10. Which of the following is NOT matched correctly?

    (a) Haryana: Ghumar  dance

    (b) Assam: Tabal Chongli dance

    (c) Karnataka: Kaliyattam dance

    (d) Kerala: Kaikottikali dance

    Ans. c

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on