Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Mathematical Symbol Pi

14-MAR-2018 18:16
    GK Quiz on Mathematical Symbol Pi

    Pi is denoted by a Greek letter π. It is a mathematical constant and is approximately equal to 3.14159. It is defined as the ratio of a circle's circumference to its diameter. It was first discovered by Archimedes around 250 BC and approximated it value up to seven digits. Pi Day was observed on 14 March around the world. This article consist the information about Pi like when Pi Day was celebrated, what is the value of Pi, who discovered Pi etc. in the form of Questions and Answers.
    1. What is the value of Pi?
    A. 3.14159
    B. 3.14358
    C. 3.14258
    D. 3.14289
    Ans. A
    The value of Pi is approximately 3.14159. It is mathematical constant and its symbol is π.
    2. When Pi Day is celebrated around the world?
    A. 14 Feb
    B. 14 March
    C. 14 April
    D. 15 March
    Ans. B
    Pi (π) Day is observed on 14 March around the world. It is a constant which represent the ratio of the circumference of a circle to its diameter.
    3. Who first described the familiar value of Pi which we are considering now?
    A. Euclid
    B. Liu Hui’s
    C. Zu Chongzhi
    D. None of the above
    Ans. A
    The familiar value of Pi which we are considering now comes from Euclidean geometry, first described by Euclid (300 BC). This is also known as flat geometry with straight lines, planes, and spaces.
    4. Which of the following statement is correct about Pi?
    A. It is non-repeating decimal value
    B. It is non terminating decimal value
    C. It is repeating and terminating decimal value
    D. It is non-repeating, non-terminating decimal value
    Ans. D
    Pi is non-repeating, non-terminating decimal value because it is irrational.
    5. Pi algorithm up to 5 correct decimal places was invented by which Chinese mathematician?
    A. Zu Chongzhi
    B. Liu Hui’s
    C. Shen kuo
    D. Pan Jianwei
    Ans. B
    Liu Hiu, created an algorithm to calculate π to five correct decimal places.

    6 important discoveries of Stephen Hawking
    6. Who has calculated the area of a circle by taking the value of Pi equal to 3?
    A. Babylonians
    B. Archimedes
    C. Both A and B
    D. Neither A nor B
    Ans. A
    Babylonians calculated the area of a circle by taking 3 times the square of its radius, which gave a value of pi = 3.

    General Knoledge eBook


    7. Who has calculated the circumference of the earth and considered the value of Pi = 22/7?
    A. Archimedes
    B. John Machin's
    C. Aryabhatta
    D. None of the above
    Ans. C
    Aryabhatta calculated the circumference of the earth and used Pi= 22/7 as constant in the calculation around 5th century BC.
    8. Who was the first to use the Greek letter pi (π) to denote the constant?
    A. Leonhard Euler
    B. William Jones
    C. Mayans
    D. Papyrus
    Ans. B
    William Jones was the first to use the Greek letter pi (π) to denote the constant.
    9. Name the scientist who was born on pi Day?
    A. Diophantus
    B. Archimedes
    C. Einstein
    D. Euclid
    Ans. C
    Einstein was born on pi Day.
    10. Pi consists of how many digits?
    A. 9 digits
    B. 10 digits
    C. 12 digits
    D. Infinite
    Ans. D
    Pi consists of infinite digits.

    Do you know why Pen Caps have holes

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK