Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Cultivation of Food Grain Crops in India

22-MAR-2018 14:08
    GK Questions and Answers on the Cultivation of Food Grain Crops in India

    Agriculture is the backbone of Indian economy. Today, India ranks second worldwide in farm output.  The cultivation of  major crops in India can be divided into four main categories: Food Crops (Wheat, Maize, Rice, Millets and Pulses etc.); Cash Crops (Sugarcane, Tobacco, Cotton, Jute and Oilseeds etc.); Plantation Crops (Coffee, Coconut, Tea, and Rubber etc.); and Horticulture crops (Fruits and Vegetables).

    1. The Rabi crops sown in which months?

    A. March-April

    B. June-July

    C. October-November

    D. January-February

    Ans: C

    Explanation: The Rabi crops are sown around mid-November, after the monsoon rains are over, and harvesting begins in April/May. Hence, C is the correct option.

    2. Which of the following is a ‘Rabi Crops’?

    A. Cotton

    B. Maize

    C. Arhar

    D. Mustard

    Ans: D

    Explanation: The major Rabi crop in India is wheat, followed by barley, mustard, sesame, Oats, Grams, Linseed and peas. Hence, D is the correct option.

    3. Which of the following is Kharif Crop?

    A. Groundnut

    B. Maize

    C. Paddy

    D. All of the above

    Ans: D

    Explanation: The kharif crops include rice, maize, sorghum, pearl millet/bajra, finger millet/ragi (cereals), arhar (pulses), soyabean, groundnut (oilseeds), and cotton.  Hence D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Plantation Crops in India

    4. Which one of the following sequence is correct in the context of three largest wheat producing states in India?

    A. Punjab, Uttar Pradesh and Haryana

    B. Uttar Pradesh, Haryana and Punjab

    C. Uttar Pradesh, Punjab and Haryana

    D. Punjab, Haryana and Uttar Pradesh

    Ans: C

    Explanation: As per Annual Report 2016-17 of Ministry of Agriculture and Farmer Welfare - Uttar Pradesh, Punjab and Haryana is the top three largest producer of Wheat in India. Hence, C is the correct option.

    5. The Kharif crops sown in which months?

    A. March-April

    B. July-October

    C. October-November

    D. January-February

    Ans: B

    Explanation: The Indian cropping season is classified into two main seasons-(i) Kharif and (ii) Rabi based on the monsoon. The Kharif cropping season is from July –October during the south-west monsoon. Hence, B is the correct option.

    6. Which of the following is not a Rabi Crop?

    A. Carrot

    B. Radish

    C. Pea

    D. Lady’s finger

    Ans: D

    Explanation: The Rabi crops include wheat, barley, oats (cereals), chickpea/gram (pulses), linseed, mustard (oilseeds) etc. Lady’s finger is kharif crop. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Organisations and Conventions related to Biodiversity

    7. Consider the following

    I. Wheat is sown in mid-October-mid-November and harvested in March.

    II. Wheat is grows well in cool, moist climate and ripens in a warm, dry climate.

    Which of the above statement (s) is/are correct about climatic conditions for Growing Wheat?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: Wheat is a Rabi crop. It is sown in mid-October-mid-November and harvested in March. It grows well in cool, moist climate and ripens in a warm, dry climate. The cool winters and the hot summers are conducive to a good crop. A cloudless sky having bright sunshine during ripening and harvesting periods will make better quality wheat. Winter rainfall is ideal. Hence, C is the correct option.

    8. Match the following

      Set I

    a. Largest litchi producing state in India

    b. Cocoa producing state in India

    c. Largest wheat producing states in India

    d. Largest rice producing state in India

      Set II

    1. West Bengal

    2. Uttar Pradesh

    3. Kerala

    4. Bihar

    Code:

       a    b   c   d

    A. 1    2   3   4

    B. 4    3   2   1

    C. 3    1   4   2

    D. 1    4   3   2

    Ans: B

    Explanation: As per Annual Report 2016-17 of Ministry of Agriculture and Farmer Welfare. Bihar is the largest litchi producing state in India. Kerala is the largest Cocoa producing state in India. Uttar Pradesh is the largest wheat producing state in India. West Bengal is the largest rice producing state in India. Hence, B is the correct match.

    9. Which of the following state is a not top Soyabean growing state in India?

    A. Madhya Pradesh

    B. Maharashtra

    C. Rajasthan

    D. Chhattisgarh

    Ans: D

    Explanation: With 12 million tonnes of production; Soyabean is one of the fastest growing crops in India. Soyabean is grown as a Kharif Crop in India. The top three Soyabean growing states are Madhya Pradesh, Maharashtra and Rajasthan. Madhya Pradesh and Maharashtra have 45 and 40% share in production respectively. Hence, D is the correct option.

    10. What is the rank of India in the production of linseed in the world?

    A. First

    B. Second

    C. Third

    D. Fourth

    Ans: D

    Explanation: Major Producing Countries: Canada is the largest producer of linseed followed by China 2nd, Russia 3rd, India 4th and USA comes 5th in term of lineseed Production. Canada as the world's largest linseed producer represents around 40% of the world production. Hence, D is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK