Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Geography of Antarctica

11-APR-2018 14:32
    GK Questions and Answers on the Geography of Antarctica

    Antarctica is Earth's southernmost continent. It is the coldest, driest, and windiest continent, and has the highest average elevation of all the continents. It is governed by the parties to the Antarctic Treaty System.

    1. Who among the following discovered the mainland of Antarctica in 1820?

    A. Fabian von Bellingshausen

    B. Ramchran Jee

    C. James Cook

    D.  Mikhail Lazarev

    Ans: A

    Explanation: Fabian von Bellingshausen was the first person in the world who discovered the mainland of Antarctica, who came here in 1820 on the ship name “Vostok”. Hence, A is the correct option.

    2. Which is the highest peak in Antarctica?

    A. Queen Maud Range

    B. Mt. Vinson Massif

    C. Mt. Erebus

    D. Vida

    Ans: B

    Explanation: Mt. Vinson Massif is the highest peak in Antarctica. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Geography of Africa

    3. Which of the following mountain range divides the Antarctica into two parts?

    A. Trans-Antarctica Mountains

    B. Great Dividing Range

    C. Queen Maud Range

    D. Cordillera de Los Andes

    Ans: C

    Explanation: Queen Maud Range divides the continent into parts. It contains extensive coal reserves. Hence, C is the correct option.

    4. Which is the only active volcano of Antarctica?

    A. Sakurajima

    B. Mauna Loa

    C. Kilauea

    D. Mt. Erebus

    Ans: D

    Explanation: Mt. Erebus is the only active volcano of Antarctica. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Geography of Asia

    5. When is the Sun not visible in Antarctica?

    A. From 22 March to 23 September

    B. From 22 April to 23 August

    C. From 22 May to 23 October

    D. From 22 January to 23 December

    Ans: A

    Explanation: The Sun is not visible from 22 March to 23 September in Antarctica. Hence, A is the correct option.

    6. Which of the following is the main vegetation of Antarctica?

    A. Lichen

    B. Moss

    C. Cactus

    D. Both A & B

    Ans: D

    Explanation: There are lichens, (200 species) bryophytes (over 50 species of mosses and liverworts), fungi and over 700 species of algae found in the Antarctica. Hence, D is the correct option.

    7. Which is the well-known flightless bird found in the Antarctica?

    A. Penguin

    B. Ostrich

    C. Emu

    D. Cassowary

    Ans: A

    Explanation: Penguin well-known flightless bird found in the Antarctica. Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Geography of Australia

    8. Which of the following species of fish found in Antarctica?

    A. Cobia

    B. Krill

    C. Goldfish

    D. Guppy

    Ans: B

    Explanation: The Krill is one of the species of fish found in Antarctica. They live in groups, called shoals. Hence, B is the correct option.

    9. Which of the following lake of Antarctica's whose salinity is equal to that of Dead Sea?

    A. Lake Superior

    B. Lake Huron

    C. Vida

    D. Vinson Massif

    Ans: C

    Explanation: Vida is a 19m thick ice layer saline lake in Antarctica. Its salinity is equal to that of Dead Sea. Hence, C is the correct option.

    10. Match the following

         Set I

    a. Dakshin Gangotri

    b. Maitri

    c. Bharti

    d. Aboa

      Set II

    1. Queen Maud Land

    2. Larsemann Hills

    3. Schirmacher Oasis

    4. Dakshin Gangotri Glacier

    Code:

        a   b    c    d

    A.  1   2    3    4

    B.  3   2    1    4

    C.  4   3    2    1

    D.  4   2    1    3

    Ans: C

    Explanation: The correct match is given below:

    Dakshin Gangotri-Dakshin Gangotri Glacier

    Maitri- Schirmacher Oasis

    Bharti- Larsemann Hills

    Aboa- Queen Maud Land

    Hence, C is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on