Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Geography of Asia

09-APR-2018 16:52
    GK Questions and Answers on the Geography of Asia

    Asia is the largest continent and occupies around 30% of the total area of the globe. It shares the continental landmass of Eurasia with the continent of Europe and the continental landmass of Afro-Eurasia with both Europe and Africa. It has extremely diverse climates that range from arctic and subarctic in Siberia to tropical in southern India and Southeast Asia.

    1. Asia is located in which hemisphere?

    A. Eastern and Northern Hemisphere

    B. Western and Northern Hemisphere

    C. Southern and Northern Hemisphere

    D. Northern Hemisphere

    Ans: A

    Explanation: Asia is located primarily in the Eastern and Northern Hemispheres. It shares the continental landmass of Eurasia with the continent of Europe and the continental landmass of Afro-Eurasia with both Europe and Africa. Hence, A is the correct option.

    2. Which of the following imaginary line passes through Asia?

    A. Equator, Tropic of Cancer and Arctic Circle

    B. Equator, Tropic of Capricorn and Arctic Circle

    C. International Date line and Tropic of Capricorn

    D. International Date line, Tropic of Cancer and Arctic Circle

    Ans: A

    Explanation: Asia is lie between 34.0479° N, 100.6197° E. The Equator, Tropic of Cancer and Arctic Circle passes through it. Hence, A is the correct option.

    3. Which of the following separate Asia from the Africa continent?

    A. Berling Strait and Red Sea

    B. Red Sea and Arabian Sea

    C. Suez Canal and Red Sea

    D. Suez Canal Berling Strait

    Ans: C

    Explanation: Asia is separated from Africa by the Red Sea and Suez Canal. Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Islands of the World

    4. What is name of longest railway platforms in the World lies in Asia?

    A. Gorakhpur railway station

    B. Kollam Junction

    C. Kharagpur Railway Station

    D. Kolkata Railway Station

    Ans: A

    Explanation: Longest railway platforms in the World lies in Asia: Gorakhpur railway station, Uttar Pradesh, India (1,366.33 m) (4,483 ft.) is the longest railway platform in world. Hence, A is the correct option.

    5. In which place in Asia the World’s highest railway line has been constructed?

    A. China

    b. Japan

    C. Russia

    D. India

    Ans: A

    Explanation: The World’s highest railway line has been constructed in China. It starts from Qinghai provinces of China to Lhasa of Tibet. Its height is 4500m above sea-level. Hence, A is the correct option.

    6. Which is the highest point in Asia?

    A. Mount Everest

    B. Mount Godwin-Austen

    C. Mount Kilimanjaro

    D. Aconcagua

    Ans: A

    Explanation: Mount Everest, known in Nepali as Sagarmatha and in Tibetan as Chomolungma, is Earth's highest mountain above sea level, located in the Mahalangur Himal sub-range of the Himalayas.  Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Major Plateaus of the World

    7. Which is the lowest point in Asia?

    A. Mariana Trench

    B. Dead Sea

    C. Tibet

    D. Indonesia

    Ans: B

    Explanation: Dead Sea at an elevation of -1,401 feet below sea level is the absolute lowest point on the earth. Its surface and coastline border Israel to its west and Jordan to its east. Hence, B is the correct option.

    8. Which is the deepest trench of the world?

    A. Philippine trench

    B. Tonga Trench

    C. Kuril- Kamchatka Trench

    D. Mariana Trench

    Ans: D

    Explanation: The Mariana Trench or Marianas Trench is the deepest part of the world's oceans. It is located in the western Pacific Ocean, an average of 200 kilometres (124 mi) to the east of the Mariana Islands, in the Western Pacific East of Philippines. Hence, D is the correct option.

    9. In which place in Asia receive highest rainfall in the world?

    A. Mawsynram, Meghalaya, India

    B. Emei Shan, Sichuan Province, China

    C. Cherrapunji, Meghalaya, India

    D. Mt. Waialeale, Kauai, Hawaii, Oceania

    Ans: A

    Explanation: Mawsynram is a village in the East Khasi Hills district of Meghalaya state in north-eastern India, 65 kilometres from Shillong. This place receives one of the highest rainfalls in India. It is reportedly the wettest place on Earth, with an average annual rainfall of 11,872 millimetres. Hence, A is the correct option.

    10. Which is the longest river in Asia?

    A. Brahmaputra River

    B. Ganga River

    C. Yangtze River

    D. Nile River

    Ans: C

    Explanation: The Yangtze River is the longest river in Asia, and the fourth longest in the world at 3,915 miles (6,301 km). Hence, C is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on