Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the History of Press in India

04-MAY-2018 18:13
    GK Questions and Answers on the History of Press in India

    Human have developed an impressive array of communication systems from the development of language and scripts to printing and finally to the world-wide-web of the internet. James Augustus Hickey laid the foundation of the press in India, but was his published was seized because of its outspoken criticism of the Government.

    1.  Who among the following published first newspaper in India?

    A. James Augustus Hickey

    B. Lord William Bentinck

    C. Lord Cornwallis

    D. Sir Thomas Munro

    Ans: A

    Explanation: James Augustus Hickey published first newspaper in India. Hence, A is the correct option.

    2. What was the title of India’s first newspaper?

    A. Punjab Mirror

    B. The Bengal Gazette

    C.  Azad Hind

    D. Enlighten India

    Ans: B

    Explanation: In 1780, James Augustus Hickey started “The Bengal Gazette or Calcutta General Advertiser” which was seized in 1872 because of its outspoken criticism of the Government. Hence, B is the correct option.

    3. Which of the following regulation envision that press without licence was a penal offence?

    A. Press Act of 1835 or Metcalfe Act

    B. Lord Wellesley enacted Censorship of Press Act, 1799

    C. Licensing Regulations, 1823

    D. Licensing Act, 1857

    Ans: C

    Explanation: Licensing Regulations, 1823- According to this regulation, press without licence was a penal offence. The restriction was directed mainly to Indian language newspapers or those edited by the Indians. Hence, C is the correct option.

    4. Consider the following

    I. The magistrate’s action was final and no appeal could be made in a court of law.

    II. A vernacular newspaper could get an exemption from the operation of the Act by submitting proof to a government censor.

    Which of the above statement(s) is/are correct about?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: Vernacular Press Act, 1878 was constituted for ‘better control’ of the vernacular press and effectively punished and repressed seditious writing. The provisions of the Act are given below:

    (A) The district magistrate was empowered to call upon the printer and publisher of any vernacular newspaper to enter into a bond with the Government undertaking not to cause disaffection against the government or antipathy between persons of different religions, caste, race through published material; the printer and publisher could also be required to deposit security which could be seized if the offences reoccurred.

    (B) The magistrate’s action was final and no appeal could be made in a court of law.

    (C) A vernacular newspaper could get an exemption from the operation of the Act by submitting proof to a government censor.

    Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the development of judicial system during British India

    5. Which of the following act/regulation empowered the magistrates to confiscate press property which published objectionable material likely to cause incitement to murder/acts of violence against the Extremist nationalist activity?

    A. Indian Press Act, 1910

    B. Newspaper (Incitement to Offences) Act, 1908

    C. Vernacular Press Act, 1878

    D. Registration Act, 1867

    Ans: B

    Explanation: Newspaper (Incitement to Offences) Act, 1908 empowered the magistrates to confiscate press property which published objectionable material likely to cause incitement to murder/acts of violence against the Extremist nationalist activity. Hence, B is the correct option.

    6. Which of the following act relaxed the restrictions put by the Metcalf Act?

    A. Licensing Act, 1857

    B. Press Act of 1835

    C. Vernacular Press Act, 1878

    D. Registration Act, 1867

    Ans: D

    Explanation: Registration Act of 1867 relaxed the restrictions put by Metcalf‘s Act of 1835 and hence states that Government acts as regulatory not restrictive body. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Growth of Modern Education in India

    7. Match the following

         Set I

    a. Censorship of Press Act, 1799

    b. Licensing Regulations, 1823

    c. Press Act of 1835

    d. James Augustus Hickey

         Set II

    1. Calcutta General Advertise

    2. Lord Wellesley

    3. John Adams

    4. Metcalfe

       a   b   c   d

    A. 2  3   4   1

    B. 4  1   3   2

    C. 3  4   1   2

    D. 1  2   3   4

    Ans: A

    Explanation: The correct match is given below:

    Censorship of Press Act, 1799- Lord Wellesley

    Licensing Regulations, 1823- John Adams

    Press Act of 1835- Metcalfe

    James Augustus Hickey- Calcutta General Advertise

     Hence, A is the correct option.

    8. Who were the first Europeans, brought a printing press to India?

    A. French

    B. Dutch

    C. English

    D. Portuguese

    Ans: D

    Explanation: The Portuguese were the first Europeans, who brought a printing press to India. Hence, D is the correct option.

    9. Which of the following was the first book published in India by Portuguese?

    A. Jesuit of Goa

    B. Jesus of Pondicherry

    C.  The Christian Monarch

    D.  The Scheme of William Bolts

    Ans: A

    Explanation: The Portuguese were the first Europeans, who brought a printing press to India and the first book published in India was by the Jesuit of Goa in 1557 AD. Hence, A is the correct option.

    10. Who among the started Bombay Samachar?

    A. Fardaonji Murzban

    B. Raja Ram Mohan Roy

    C. James Silk Buckingham

    D. Shishir Kumar Ghosh

    Ans: A

    Explanation: Fardaonji Murzban in 1822 started ‘Bombay Samachar’. He was a pioneer of the Vernacular Press in Bombay. Hence, A is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK