1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Questions and Answers on the Pallava Dynasty

24-NOV-2017 11:54
    GK Questions and Answers on the Pallava Dynasty

    Pallavas were the feudatories of the Satvahan who ruled the southern parts of the India for almost 500 years. They ruled in the Andhra Pradesh but managed to extend their territories to the Tamil Nadu during the time of Mahendravarman. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Pallavas Dynasty, which is designed according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. Who was the founder of Pallava Dynasty?

    A. Simhavishnu

    B. Mahendravarman I

    C. Narasimhavarman I

    D. Mahendravarman II

    Ans: A

    2. Who built five-celled cave temple at Pallavaram, the Kokarneswarar Temple, and Thirukokarnam of Pudukottai, Tamil Nadu?

    A. Simhavishnu

    B. Mahendravarman I

    C. Narasimhavarman I

    D. Mahendravarman II

    Ans: B

    3. During which Pallavas King's reign, the Chinese traveller Hiuen Tsang visited Kanchipuram in 640 AD?

    A. Simhavishnu

    B. Mahendravarman I

    C. Narasimhavarman I

    D. Mahendravarman II

    Ans: C

    GK Questions and Answers on the Satavahan Dynasty

    4. Who among the following Pallava King killed by the Chalukya king Vikramaditya II?

    A. Narasimhavarman II

    B. Nandivarman II

    C. Dantivarman

    D. Paramesvaravarman II

    Ans: D

    5. Who among the following built the Vaikuntha-Perumal Temple?

    A. Narasimhavarman II

    B. Nandivarman II

    C. Dantivarman

    D. Paramesvaravarman II

    Ans: B

    6. Which Pallavas ruler built five-celled cave temple at Pallavaram, the Kokarneswarar Temple, and Thirukokarnam of Pudukottai, Tamil Nadu?

    A. Simhavishnu

    B. Mahendravarman I

    C. Narasimhavarman I

    D. Mahendravarman II

    Ans: B

    GK Questions and Answers on the Chola Dynasty

    7. Who among thew following popularly known as Mamallan (great wrestler), and Mamallapuram (Mahabalipuram) was named after him?

    A. Narasimhavarman I

    B. Mahendravarman II

    C. Mahendravarman I

    D. Paramesvaravarman I

    Ans: A

    8. Consider the following statement (s) about Mahendravarman.

    I. Tamil literature flourished under his rule, with the rise in popularity of Tevaram written by Appar and Sambandhar.

    II. He was the author of the play Mattavilasa Prahasana and another play called Bhagavadajjuka.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    9. Who constructed the Kailasanathar Temple at Kanchipuram?

    A. Narasimhavarman II

    B. Mahendravarman II

    C. Mahendravarman I

    D. Paramesvaravarman I

    Ans: A

    10. Match the following

    a. Nandivarman II             1. Kutiyattam and chakyar koothu

    b. Nandivarman III            2. Trade contacts with Siam and Malaya

    c. Paramesvaravarman II   3. Last ruler of the Simhavishnu line of Pallavas

    d. Narasimhavarman I       4. Hiuen Tsang

    Code:

         a   b   c   d

    A. 1   2   3   4

    B. 4   3   2   1

    C. 3   1   2   4

    D. 1   2   4   3

    Ans: A

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Pallavas Dynasty will enhance the knowledge of readers.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK