1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Questions and Answers on the Planets with the Largest Number of Natural Satellite

Nov 19, 2018 18:31 IST
    GK Questions and Answers on the Planets with the Largest Number of Natural Satellite

    The Solar System is consists of 8 planets, satellites, comets, meteors and asteroids. There are 185 known natural satellites in our Solar System. The average density of the universe is very low because of its infinite volume. It consists of 73% dark energy, 23% cold dark matter and 4% ordinary matter. 

    1. Which of the following planet has largest number natural satellite?

    A. Jupiter

    B. Saturn

    C. Uranus

    D. Neptune

    Ans: A

    Explanation:  Jupiter is the fifth planet from the Sun and named after the Roman god Jupiter. This planet has 67 natural satellites. Hence, A is the correct option.

    2. Which of the following planet has second largest number of natural satellite and it is named after the Roman god of agriculture?

    A. Jupiter

    B. Saturn

    C. Uranus

    D. Neptune

    Ans: B

    Explanation: Saturn is the sixth planet from the Sun and the second-largest in the Solar System, after Jupiter. It is named after the Roman god of agriculture. It has 62 natural satellites and second highest number of natural satellites after Jupiter.  Hence, B is the correct option.

    3. Which of the following planet situated in the Kuiper belt, a ring of bodies beyond Neptune and has fifth largest number of natural satellite?

    A. Neptune

    B. Uranus

    C. Pluto

    D. Mars

    Ans: C

    Explanation: Pluto is a dwarf planet in the Kuiper belt, a ring of bodies beyond Neptune. It has 5 natural satellites. Hence, C is the correct option.

    4. Which of the follwing planet have two natural satellite  Phobos and Deimos?
    A. Neptune
    B. Uranus
    C. Pluto
    D. Mars

    Ans: D

    Explanation: Mars has two natural satellites, Phobos and Deimos. The discovery of the two Mars satellites dates back to the late 1800s, owing thanks to astronomer Asaph Hall, who observed the two moons through a telescope at the United States Naval Observatory in Washington, D.C. Hence, D is the correct option.

    5. Chronologically arrange the planets according to their number of natural satellites (Highest to lowest)?

    a. Eris  

    b. Neptune

    c. Haumea

    d. Uranus

    Code:

    A. d-b-c-a

    B. d-c-b-a

    C. a-b-c-d

    D. d-a-b-c

    Ans: A

    Explanation: The correct chronology is given below:

    Uranus-27 (Number of natural satellite)

    Neptune- 14 (Number of natural satellite)

    Haumea- 2 (Number of natural satellite)

    Eris- 1 (Number of natural satellite)

    Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Natural Satellite of the Solar System

    6. Which of the following planet that caused Pluto to lose its status as a planet?

    A. Eris  

    B. Neptune

    C. Makemake

    D. Uranus

    Ans: C

    Explanation: Makemake is a dwarf planet and discovered by a team led by Michael E. Brown on March 31, 2005. It is one of the bodies that caused Pluto to lose its status as a planet. Hence, C is the correct option.

    7. Match the following

        Set I

    a. Pluto

    b. Mars

    c. Haumea

    d. Eris 

       Set II

    1. Palomar Observatory-based team led by Mike Brown

    2. Mike Brown of Caltech at the US Palomar Observatory

    3. Named after the Roman god of war

    4. Clyde Tombaugh

    Code:

         a   b    c     d

    A.  1   2    3    4

    B.  4   3   2     1

    C.  2   4   3     1

    D.  4   1   3     2

    Ans: B

    Explanation: The correct match is given below:

    Pluto - Clyde Tombaugh

    Mars - Named after the Roman god of war

    Haumea - Mike Brown of Caltech at the US Palomar Observatory

    Eris - Palomar Observatory-based team led by Mike Brown

    Hence, B is the correct option.

    8. Which of the following dwarf planet discovered by a team led by Michael E. Brown?

    A. Eris

    B. Pluto

    C. Haumea

    D. Makemake

    Ans: D

    Explanation: Makemake is a dwarf planet and discovered by a team led by Michael E. Brown on March 31, 2005. Hence, D is the correct option.

    9. Which of the following is the third planet from the sun and only planet known to have an atmosphere containing free oxygen, oceans of water on its surface?

    A. Earth

    B. Mars

    C. Venus

    D. Jupiter

    Ans: A

    Explanation: Earth is the third planet from the sun and only planet known to have an atmosphere containing free oxygen, oceans of water on its surface and, of course, life. Hence, A is the correct option.

    10. Which of the following planet is the fourth-largest planet by diameter, the third-most-massive planet, the densest giant planet of the Solar System and has 14 natural satellites?

    A. Neptune

    B. Uranus

    C. Jupiter

    D. Mars

    Ans: A

    Explanation: Neptune is the eighth and farthest known planet of the Solar System. It is the fourth-largest planet by diameter, the third-most-massive planet, and the densest giant planet of the Solar System. It has 14 natural satellites. Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Space Exploration mission

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below