Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Agricultural Economy (Set 34)

15-NOV-2016 17:49

    This set of 10 MCQ based on the different topics of Agricultural Economy is made for the aspirants of IAS/PCS/SSC/CDS etc. This set has very relevant questions because it is made while considering the previous exams.

    1. Which of the following statement is incorrect?

    A. Karnataka is the largest producer of corn in India

    B. Andhra Pradesh is the largest producer of eggs in India

    C. Maharashtra is the largest producer of Millets in India

    D. 2016 is celebrated as the year of Legumes by UNO

    Ans. A

    2. Which of the following statement is not related to Soyabean?

    A. Is a legume crop

    B. They contain 40-50% proteins

    C. China is the largest producer of Soyabean in the world

    D. Brazil is the largest producer of proteins in the world

    Ans. C

    3. Which of the following statement is incorrect about Cotton?

    A. For its development, temperate climate is suitable

    B. Red and Alluvial soils are good for its cultivation

    C. The optimum temperature should be between 21 to 27 ºC

    D. Fog does not have any effect over it.

    Ans. D

    4. Which of the following statement is incorrect?

    A. America is the largest producer of Apples

    B. India is the largest producer of Banana, Flex coconut etc.

    C. Maharashtra has highest area under the fruit production

    D. Food productivity in Karnataka is highest in the country.

    Ans. A

    5. Which of the following has highest content of Iron?

    A. Dates

    B. Karonda

    C. Almonds

    D. Cashews

    Ans. B

    6. India is not the largest producer of which of the following?

    A. Apples

    B. Mango

    C. Banana

    D. Papaya

    Ans. A

    7. Which of the following fruit has highest protein content?

    A. Walnuts

    B. Walnuts

    C. Cashew

    D. Jamun

    Ans. C

    8. Which of the following Vitamin is not found in fruits?

    A. D

    B. K

    C. B

    D. B1

    Ans. A

    9. Which of the following statement is incorrect?

    A. Gooseberry is sour due to tannins

    B. The bitterness of almonds is due to Amygdalin

    C. Papaya is yellow due to Carica pigment

    D. Chillies are spicy due to presence of carotene

    Ans. D

    10. Which of the following country is the largest producer of vegetables in the world?

    A. India

    B. China

    C. America

    D. Brazil

    Ans. B

    Indian Economy Quiz

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK