Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Ancient Kingdoms of India

14-OCT-2016 09:20

    GK Questions with Answers on Ancient Kingdoms of India consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1. Which Pala ruler founded the famous Vikramshila University for the Buddhists?

    A. Mahipala

    B. Devapala

    C. Gopala

    D. Dharmapala

    Ans: D

    2. Which Pratihara ruler had the famous poet, Rajasekhara at his court?

    A. Vatsaraja

    B. Mahipala

    C. Nagabhatta-II

    D. Mihir Bhoja

    Ans: B

    3. Find the odd pair:

    A. Sena Dynasty – Founded by Vijaya Sena

    B. Pala Dynasty- Founded by Gopala

    C. Pratihara Dynasty - Founded by Bhoja

    D. Rashtrakuta Dynasty- Founded by Amogvarsha

    Ans: D

    Important Facts of Ancient India: Science & Technology

    4. Who was the first Pala ruler to plunge into the tripartite struggle?

    A. Devapala

    B. Mahipala

    C. Dharmapala

    D. Gopala

    Ans:D

    5. The Arab Merchant, Suleiman came to India during the reign of..............

    A. Viyajsena of Sena Dynasty

    B. Mihirbhoja of Pratihara Dynasty

    C. Gopala of the Pala Dynasty

    D. Dnatidurga of Rashtrakutas

    Ans: B

    6. Halebid is associated with:

    A. Cholas

    B. Kakatiyas

    C. Hoysalas

    D. Chalukyas

    Ans: C

    7. Select the correct chronology of the administrative units of Chola period:

    I. Valanadus

    II. Nadus

    III. Mandalams

    IV. Kurrams

    Code:

    A. III, II, I & IV

    B. I, II, III & IV

    C. IV, I, II & III

    D. IV, II, I & III

    Ans: D

    Summary of Ancient Indian Dynasties and their contributions

    8. Ramayan – a classic in Tamil Literature was written by:

    A. Kamban

    B. Ottakuttan

    C. Pulagendi

    D. Pampa

    Ans:A

    9. Select the correct chronology of the Chola Emperors:

    I. Rajaraja I

    II. Parantaka

    III. Rajaendra I

    IV. Adityachola

    V. Vijayala

    VI. Uttamachola

    Code:

    A. IV, II, I, V, III & VI

    B. II, II, I, VI, IV & V

    C. V, IV, II, VI, I & III

    D. III, I, II, V, IV & VI

    Ans: C

    10. Name the chola ruler who sent an embassy of 72 merchants to chinain AD 1077.

    A. Kulottunga I

    B. Rajaraja II

    C. Kulottunga II

    D. Rajendra I

    Ans: A

    “History of Ancient India”: A Complete Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on