Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Indian Geography: Agriculture Set V

02-SEP-2016 16:57

    GK Questions with answers on Indian Geography: Agriculture Set V, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that is made as per latest examination pattern of UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

    1. Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) was established in the year?

    A. 1985

    B. 1987

    C. 1989

    D. 1991

    Ans: A

    2. The Beej Bachao Andolan began in the late 1980s was led by?

    A. Sundarlal Bahuguna

    B. Bhagat Singh Koshyari

    C. Vijay Jardhari

    D. None of the above

    Ans: C

    3. DD Kisan is an Indian agriculture television channel was launched in the year?

    A. 2013

    B. 2014

    C. 2015

    D. 2016

    Ans: C

    4. Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana has amalgamated how many ongoing programmes of different ministries?

    A. 2

    B. 3

    C. 4

    D. 5

    Ans: B

    Know the Soil profile of India

    5. Which international institution is assisting India's Neeranchal National Watershed Project?

    A. IMF

    B. AIIB

    C. World Bank

    D. AdB

    Ans: C

    6. Indian Institute of Soil and Water Conservation is located at?

    A. Dehradun

    B. Lucknow

    C. Kanpur

    D. Nagpur

    Ans: A

    7. Central Institute of Brackishwater Aquaculture (CIBA) is located at?

    A. New Delhi

    B. Bengaluru

    C. Chennai

    D. Kolkata

    Ans: C

    Agro-Based Industries in India

    8. Indian Institute of Spices Research is located at?

    A. Shimla

    B. Lucknow

    C. Kozhikode

    D. Kolkata

    And: C

    9. Central Island Agricultural Research Institute (ICAR) is located at?

    A. Port Blair

    B. Panji

    C. Kozhikode

    D. Nagpur

    Ans: A

    10. Central Arid Zone Research Institute is located at?

    A. Jodhpur

    B. Faridabad

    C. Jammu

    D. Mysore

    Ans: A

    Indian Geography: A Complete Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on