Search

GK Quiz on Definition of State in India & Co-operative Societies in India

Dear Students Jagran Josh is presenting you a set of 10 MCQs based on Definition of State in India Co-operative Societies in India. We are providing you topic wise questions so that you come to know all kinds of probable questions on a particular topic. Our expert’s team has gone through a deep analysis to frame only those kinds of questions which are asked in the past exams and supposed to be asked in the upcoming competitive exams also.
Nov 2, 2018 10:31 IST
GK Quiz on Definition of State in India & Co-operative Societies in India

Dear Students Jagran Josh is presenting you a set of 10 MCQs based on Definition of State in India& Co-operative Societies in India. We are providing you topic wise questions so that you come to know all kinds of probable questions on a particular topic. Our expert’s team has gone through a deep analysis to frame only those kinds of questions which are asked in the past exams and supposed to be asked in the upcoming competitive exams also.

1. Which of the following is the actual definition of states in the Indian Constitution?

A.  Government and Parliament of India and the Government and the Legislature of each of the States and all local or other authorities within the territory of India or under the

control of the Government of India.

B.  Government and the Legislature of each of the States and all local authorities

C.  Government and the Legislature of each of the States and all local authorities within the territory of India.

D.  Parliament of India, state assembly and president of India

Ans: A

2. Which article of Indian constitution defines the “State”?

A.  Article 9

B.  Article 10

C.  Article 11

D.  Article 12

Ans: D

3. Which of the following organisation does not come under the definition of: States”?

A.   IDBI

B.  CSIR

C.  NCRET

D.  ONGC

Ans: C

4. Article 2 and 3 deals with the……..:

A.  Fundamental duties

B.  Name of the country

C.  Establishment of new states

D.  Citizenship

Ans: C

5. When state reorganisation committee was appointed?

A.  1952

B.  1955

C.  1958

D.  1953

Ans: D

GK Quiz on the House of Representatives (Parliament)

6. Which sector is mainly served by the Co-operative Societies in India?

A.  Corporate Houses

B.  Pharmaceutical

C.  Electricity

D.  Farming

Ans: D

7. Verghese Kurien is related to:

A.  Green revolution

B.  White revolution

C.  Blue revolution

D.  Yellow reolution

Ans: B

8. National Milk Day is observed on:

A.  25 Nov.

B.  2 Dec.

C.  26 Nov.

D.  24 Oct.

Ans: C

9. Which of the following is not a Co-operative Federation in India?

A.  NAFED

B.  IFFCO

C.  MOTHER DIARY

D.  KRIBHCO

Ans: C

10. Who written the Book "I too had a dream":

A.  Verghese Kurien

B.   M.S. Swaminathan

C.  A.P.J.Abdul Kalam

D.  Arun Jaitely

Ans: A

500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance