Jagran Josh Logo

GK Quiz on Science: Biology Set I

19-FEB-2018 11:02
    GK Biology Quiz

    Biology is derived from Greek words "bios" means life and "logos" means study. So, we can say that Biology is the study of life or science of life. It is the study of various structure, function, growth, origin, evolution of living organisms. GK Quiz on the study of life Science will help you to understand different phenomenas of the organs of living organisms and how living organisms interact with non-living organisms.

    1. Which of the following is a large blood vessel that carries blood away from the heart?

    A. Vein

    B. Artery

    C. Capillary

    D. Nerve

    Ans. B

    The pulmonary artery carries blood from the right side of the heart to the lungs to pick up a fresh supply of oxygen.

    2. Which of the following is not a member of the vitamin B complex?

    A. Thiamine

    B. Riboflavin

    C. Folic acid

    D. Ascorbic acid

    Ans. D

    Vitamin b complex consists of 8 vitamins namely B1, B2, B3, B5, B6, B7, B 9 and B12. Vitamin B1 is Thiamine, Vit B2 is Riboflavin, Vit B3 is Niacin, Vit B5 is pantothenic acid, Vit B6 is pyridoxine, biotin, folic acid and Vit B12 is cyanocobalamin.

    3. Fungi are plants that lack:

    A. Oxygen

    B. Carbon dioxide

    C. Chlorophyll

    D. None of these

    Ans. C

    We know plants prepare their own food and so are known as autotrophs. With the help of photosynthesis they make food in which they produce glucose from carbon dioxide and sunlight. Also, oxygen is released by plants which is further used by humans and other animals.But Fungi lack chlorophyll and do not engage in photosynthesis.

    4. What makes a reptile a reptile?

    A. Cold blooded

    B. Warm Blooded

    C. Non-Hearing

    D. Egg-laying

    Ans. D

    Reptiles skin is covered with hard, dry scales and most repltiles lay eggs. Those animals which are cold-blooded don't automatically maintain a constant body temperature. They have to lay out in ths sun to keep their body heat up.

    5. Which blood vessels have the smallest diameter?

    A. Capillaries

    B. Arterioles

    C. Venules

    D. Lymphatic

    Ans. A

    Blood is carried through the body by Blood Vessels. With the help of perfusion process capillaries supplies blood to the tissues. The diameter od capillary ranges from 5-10 micrometers. The diameter of  arteriole is approx. 30 micrometer.

    Do you know which Human Body Organs can be donated

    6. Which of the following is an air-borne disease?

    A. Measles

    B. Typhoid

    C. Pink eye

    D. None of the above

    Ans. A

    Airborne diseases are the infections spread by airborne transmissions including Chickenpox, Anthrax, Influenza, Measles, Smallpox, Cryptococcosis and Tuberculosis.

    7. There is a very, yellow dust that comes away on the fingers, wherever we touch the middle of a flower. These tiny yellow grains are one of the most precious substances in nature because they contain the secret of plant life.  What is this dust called?

    A. Pollen

    B. Sperm

    C. Spore

    D. Sporocyst

    Ans. A

    The yellow powder is called pollen and the stick that holds it is known as stamen.

    8. Which organ of the body produces the fluid known as bile?

    A. Liver

    B. Pancreas

    C. Gall bladder

    D. Kidney

    Ans. A

    Liver produces a digestive fluid known as bile. Liver releases Bile into Gall Bladder, a small, pear-shaped organ located just below your liver in the upper right side of your abdomen.

     9. Which of the following hormones is a steroid?

    A. Estrogen

    B. Glucagon

    C. Insulin

    D. Oxytocin

    Ans. A

    Steroid hormone is produced by three endocrine organs. The testes, produces testosterone; the ovaries, produces estrogen; and the adrenal cortex, produces steroid hormones such as cortisol and aldosterone. Steroid hormones are derived from cholesterol and are lipid-soluble molecules.

    10. Which one of the following is not a function of the liver?

    A. Regulation of blood sugar

    B. Enzyme activation

    C. Detoxiation

    D. Reproduction

    Ans. D

    Liver is the body's largest internal organ. It has many functions in the body like it helps in protein synthesis and blood clotting, manufacturing triglycerides and cholesterol, glycogen synthesis, and bile production. It aalso detoxifies chemicals and metabolizes drugs.

    How Plants obtain Carbon Dioxide from atmosphere?

     

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK