Static GK and Current Events Questions and Answers: 22nd February 2021

Answer the following questions based on Static GK and Current Events. The answers and explanations have been provided below each question for the candidates convenience.
Created On: Feb 22, 2021 09:40 IST
Modified On: Feb 22, 2021 11:04 IST
GK QUIZ
GK QUIZ

The quiz listed below is specially designed for the aspirants of various competitive exams that are to take place in the coming months. The aspirants of UPSC, SSC, Bank PO, NDA, CDS can go through these quizzes everyday based on static GK and current events. Take a look below

1. Which of the following statements stands true for an iceberg?

i) It is a piece of ice that is broken off from the glacier 

ii) Iceberg travels against the ocean currents 

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. a

Explanation: Ice berg is a piece of glacier that has been broken off and floats in open water. It travels with the ocean currents. Read in detail here

2. Regarding the geography of the Deccan choose the correct statement 

i) Deccan is a part of the ancient Gondwanaland

ii) The North western borders of the Deccan are marked by the Chota Nagpur plateau

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above

Ans. a

Explanation: The Indian Peninsular Plateau, also called Deccan plateau, is a part of the ancient Gondwanaland. It is bordered by the Aravalli in the northwest between Gujarat and Rajasthan, Vindhya and Satpura ranges in central India.  Read details here

3. Which dynasty developed the ancient route of Bhor Ghat?

  1. Satavahana 
  2. Gangas 
  3. Guptas
  4. Chandelas

Ans. a

Explanation: Bhor Ghat was an ancient trade route developed by the Satavahana Dynasty to connect the ports on Konkan coast and surrounding areas of the Deccan plateau.

4. As per which article of the Constitution, the Union Government has the power to form a state?

  1. Article 1
  2. Article 2
  3. Article 3
  4. Article 4

Ans. c

Explanation: It has been stated in the Article 3 of the Indian Constitution that, 'Union Government has the power to form a State, increase or decrease the size of any State, and alter the boundaries or name of any State.' 

5. In which year was Goa merged into the Republic of India?

  1. 1959
  2. 1961
  3. 1987
  4. 1949

Ans. b

Explanation: In 1961, Daman and Diu and Goa were merged into the Republic of India, after they attained independence from the Portuguese Rule. Read all about Union Territories of India here

6. Which was the first Union Territory of India to be granted statehood?

  1. Goa
  2. Chandigarh
  3. Himachal Pradesh
  4. Puducherry

Ans. a

Explanation: In 1987 Goa was granted statehood and became the first Union Territory of India to enjoy such status.

7. What is the name of the device that is used to sterilize a stethoscope, recently brought into use in India?

  1. StethoStet
  2. SteroStet
  3. Xech
  4. There is no such device 

Ans. b

Explanation: SteroStet is a device that is used to sterilize stethoscopes. It cleans its diaphragm of the pathogens. Read in detail about SteroStet here

8. E-Yuva scheme is being implemented by?

  1. BIRAC
  2. ISRO
  3. DRDO
  4. NBRI

Ans. a

Explanation: Empowering Youth for Undertaking Value Added Innovative Translational Research (E-Yuva) is a scheme that would be implemented by Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC).

9. Who is the first bowler to dismiss left-handers 200 times in International Test Cricket?

  1. J. Bumrah
  2. R. Ashwin
  3. Zaheer Khan
  4. Roger Binny

Ans. b

Explanation:  Ravichandran Ashwin has taken 200 wickets against left-handed batsmen and became the first player in Test Cricket’s history to hold such a record.

10. What is the e-Chhawani portal?

  1. It is a portal for providing municipal services to citizens living in 62 Cantonment Boards all over India
  2. It is a portal for providing municipal services to citizens living in Cantonment Board of North East India
  3. It is a portal for providing municipal services to citizens living in the state of Jammu and Kashmir 
  4. It is a portal for providing municipal services to citizens living in border areas of Gujarat and Rajasthan

Ans. a

Explanation: The Defence Minister of India has launched the e-Chhawani portal for providing municipal services to citizens living in 62 Cantonment Boards all over India

Play Daily Static GK and Current Events Quiz here

Related Categories