Static GK and Current Events Questions and Answers: 2nd April 2021

Jagran Josh has come up with a series of Static GK and Current Events Questions and Answers series to help the students and aspirants of various competitive exams that would be held in coming months.
Created On: Apr 2, 2021 08:28 IST
Modified On: Apr 2, 2021 08:28 IST
GK Quiz 2021
GK Quiz 2021

Take the following GK Quiz listed below based on current and static GK events. The questions would be helpful for the candidates of Government Job exams like UPSC, SSC, NDA/NA etc. 

1. Which country has recently announced the extraction of hydrogen from Fire Ice?

  1. Russia 
  2. China 
  3. Japan
  4. England

Ans. c

Explanation: Japan has recently announced that Modec would be extracting Methane Hydrate or Fire Ice from the sea beds.  Know all about fire ice and Hydrogen Extraction here

2. What is fire ice?

  1. Solid Carbon Dioxide
  2. Liquid Carbon Dioxide
  3. Methane Hydrate
  4. Cocaine 

Ans. c

Explanation: Methane Hydrate is also known as Fire Ice

3. What is the difference between Dry Ice and Fire Ice 

i) Dry ice is liquid carbon dioxide and Fire Ice is methane dioxide

ii) Dry Ice is solid carbon dioxide and fire ice is methane hydrate

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. b

Explanation: Dry ice is solid carbon dioxide while fire ice is methane hydrate

4. When is Odisha Foundation Day observed?

  1. March 1
  2. March 31
  3. April 2
  4. April 1

Ans. d

Explanation: On 1 April 1936, the Odisha state became a separate province\, which is why Odisha Foundation day is observed then.  Odisha Day / Utkal diwas Details 

5. When did the Kalinga War take place 

  1. 250 BC
  2. 260 BC
  3. 270 AD
  4. 250 AD

Ans. b

Explanation: The Kalinga War was led by King Ashoka who conquered the region of Odisha in 260 B.C.

6. Which of the following statements is true about the state of Odisha

i) The western and northern districts became a part of the state of Bengal 

ii) The state was separated from Bihar and became a separate province in 1936

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. c

Explanation: The western and northern districts became a part of the state of Bengal while the coastal region was Bihar and Odisha (earlier Orissa). After three decades of revolution under prominent leaders, the state was separated from Bihar and became a separate province on 1 April, 1936.

7. Which is the ninth largest state by area in India?

  1. Uttar Pradesh
  2. Maharashtra
  3. Odisha 
  4. Rajasthan

Ans. c

Explanation: Odisha is the ninth largest state in India by area and 11th largest by population. 

8. Who is being awarded the Dadasaheb Phalke Award 2019?

  1. Amitabh Bachchan
  2. Sunil Dutt
  3. Lata Mangeshkar
  4. Rajnikanth

Ans. d

Explanation: Actor Rajinikanth is being awarded the Dadasaheb Phalke Award for 2019.  All about Dadasaheb Phalke Award

9. Why is Good Friday observed?

  1. Jesus was crucified
  2. Jesus had the last supper 
  3. Jesus woke up after being crucified
  4. Jesus was born 

Ans. a

Explanation: Good Friday is observed by Christians to commemorate the crucifixion of Jesus Christ and is observed on the Friday before Easter Sunday. 

10. What is true about Easter among the following statements 

i) Easter festival commemorates the resurrection of Jesus from the dead 

ii) It begins from Lent and ends with Holy Week

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. c

Explanation: Easter festival commemorates the resurrection of Jesus from the dead and is celebrated across the world. It begins from Lent and ends with Holy Week, which includes Maundy Thursday, Good Friday, and finally Easter Sunday. 

Read| Play GK Quiz for Static and Current Events here

Comment ()

Related Categories

    Post Comment

    6 + 0 =
    Post

    Comments