1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

GS Polity Quiz for IAS Preparation – Parliament

Oct 3, 2016 17:51 IST

    Indian Polity considered as one of the important subjects of UPSC IAS Exam Syllabus in terms of its scope and applicability in dealing with the matters of day to day life. Here, we have provided Indian Polity Study Material in quiz form, go throug it and take the advantages.

    1.    Consider the following statements regarding Parliament:
    I.    The Parliament is the legislative organ of the Union government as well of State government.
    II.    Parliament occupies a pre-eminent and central position in the Indian democratic political system due to adoption of the parliamentary form of government, also known as ‘Westminster’ model of government.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    Only II
    c.    Both I and II
    d.    Neither I nor II

    Answer: b

    Explanation:


    The Parliament is the legislative organ of the Union government. It occupies a pre-eminent and central position in the Indian democratic political system due to adoption of the parliamentary form of government, also known as ‘Westminster’ model of government.

    Articles 79 to 122 in Part V of the Constitution deal with the organisation, composition, duration, officers, procedures, privileges, powers and so on of the Parliament.

    2.    Consider the following statements regarding organisation of Parliament under the Constitution of India:
    I.    Under the Constitution, the Parliament of India consists of three parts viz, the President, the Council of States and the House of the People.
    II.    In 1954, the Hindi names ‘Rajya Sabha’ and ‘Lok Sabha’ were adopted by the Council of States and the House of People respectively.
    III.    The Rajya Sabha is the Upper House (Second Chamber or House of Elders) and the Lok Sabha is the Lower House (First Chamber or Popular House).

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    I and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    Under the Constitution, the Parliament of India consists of three parts viz, the President, the Council of States and the House of the People. In 1954, the Hindi names ‘Rajya Sabha’ and ‘Lok Sabha’ were adopted by the Council of States and the House of People respectively.

    The Rajya Sabha is the Upper House (Second Chamber or House of Elders) and the Lok Sabha is the Lower House (First Chamber or Popular House). The former represents the states and union territories of the Indian Union, while the latter represents the people of India as a whole.

    Indian Polity Quiz for IAS Preparation - Making of the Constitution

    3.    President of India is a part of which of the following two houses of the parliament?
    a.    Upper House
    b.    Lower House
    c.    Both a and b
    d.    Neither a nor b

    Answer: d

    Explanation:


    Though the President of India is not a member of either House of Parliament and does not sit in the Parliament to attend its meetings, he is an integral part of the Parliament. This is because a bill passed by both the Houses of Parliament cannot become law without the President’s assent.

    He also performs certain functions relating to the proceedings of the Parliament, for example, he summons and prorogues both the Houses, dissolves the Lok Sabha, addresses both the Houses, issues ordinances when they are not in session, and so on.

    4.    Consider the following statements regarding the composition of Rajya Sabha:
    I.    The maximum strength of the Rajya Sabha is fixed at 250, out of which, 238 are to be the representatives of the states and union territories (elected indirectly) and 12 are nominated by the president.
    II.    At present, the Rajya Sabha has 245 members. Of these, 229 members represent the states, 4 members represent the union territories and 12 members are nominated by the president.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    Only II
    c.    Both I and II
    d.    Neither I nor II

    Answer: c

    Explanation:


    The maximum strength of the Rajya Sabha is fixed at 250, out of which, 238 are to be the representatives of the states and union territories (elected indirectly) and 12 are nominated by the president.

    At present, the Rajya Sabha has 245 members. Of these, 229 members represent the states, 4 members represent the union territories and 12 members are nominated by the president. The Fourth Schedule of the Constitution deals with the allocation of seats in the Rajya Sabha to the states and union territories.

    5.    Which of the following statements is true regarding the representatives of states in Rajya Sabha:
    I.    The representatives of states in the Rajya Sabha are elected by the elected members of state legislative assemblies.
    II.    The election of representatives of states is held in accordance with the system of proportional representation by means of the single transferable vote.
    III.    The seats are allotted to the states in the Rajya Sabha on the basis of population.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    I and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    The representatives of states in the Rajya Sabha are elected by the elected members of state legislative assemblies. The election is held in accordance with the system of proportional representation by means of the single transferable vote. The seats are allotted to the states in the Rajya Sabha on the basis of population.

    Hence, the number of representatives varies from state to state. For example, Uttar Pradesh has 31 members while Tripura has 1 member only. However, in USA, all states are given equal representation in the Senate irrespective of their population. USA has 50 states and the Senate has 100 members—2 from each state.

    6.    Consider the following statements regarding the composition of Lok Sabha:
    I.    The maximum strength of the Lok Sabha is fixed at 552, out of this, 530 members are to be the representatives of the states.
    II.    Out of 552, 20 members are to be the representatives of the union territories and 2 members are to be nominated by the president from the Anglo-Indian community.
    III.    At present, the Lok Sabha has 552 members are to be the representatives of the states, 20 members are to be the representatives of the union territories and 2 members are to be nominated by the president from the Anglo-Indian community.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    I and III
    d.    All of the above

    Answer: b

    Explanation:


    The maximum strength of the Lok Sabha is fixed at 552. Out of this, 530 members are to be the representatives of the states, 20 members are to be the representatives of the union territories and 2 members are to be nominated by the president from the Anglo-Indian community.

    At present, the Lok Sabha has 545 members. Of these, 530 members represent the states, 13 members represent the union territories and 2 Anglo-Indian members are nominated by the President.

    7.    Consider the following statements regarding election of the representatives of states for the Lok Sabha:
    I.    The voting age of an individual was reduced from 21 to 18 years by the 61st Constitutional Amendment Act, 1988.
    II.    The representatives of states in the Lok Sabha are directly elected by the people from the territorial constituencies in the states.
    III.    Every Indian citizen who is above 18 years of age and who is not disqualified under the provisions of the Constitution or any law is eligible to vote at such election.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    I and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    The representatives of states in the Lok Sabha are directly elected by the people from the territorial constituencies in the states. The election is based on the principle of universal adult franchise.

    Every Indian citizen who is above 18 years of age and who is not disqualified under the provisions of the Constitution or any law is eligible to vote at such election. The voting age was reduced from 21 to 18 years by the 61st Constitutional Amendment Act, 1988.

    8.    In order to make re-adjustment and allocation of seats in the Lok Sabha the states after each census, the Parliament enacted the Delimitation Commission Acts in which of the following years?
    a.    1952
    b.    1962
    c.    1972
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    After every census, a readjustment is to be made in (a) allocation of seats in the Lok Sabha to the states, and (b) division of each state into territorial constituencies. Parliament is empowered to determine the authority and the manner in which it is to be made. Accordingly, the Parliament has enacted the Delimitation Commission Acts in 1952, 1962, 1972 and 2002 for this purpose.

    9.    Which of the following Amendment Act of the constitution of India froze the allocation of seats in the Lok Sabha to the states and the division of each state into territorial constituencies till the year 2000 at the 1971 level?
    a.    The 42nd Amendment Act
    b.    The 84th Amendment Act
    c.    The 87th Amendment Act
    d.    The 95th Amendment Act

    Answer: a

    Explanation:


    The 42nd Amendment Act of 1976 froze the allocation of seats in the Lok Sabha to the states and the division of each state into territorial constituencies till the year 2000 at the 1971 level.

    This ban on readjustment was extended for another 25 years (i.e., up to year 2026) by the 84th Amendment Act of 2001, with the same objective of encouraging population limiting measures.

    Click here for IAS Prelims Exam GS Polity Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF