Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

Indian Polity Quiz for IAS Preparation - Making of the Constitution

Sep 23, 2016 12:45 IST

    Indian Polity considered as one of the important subjects of UPSC IAS Exam Syllabus in terms of its scope and applicability in dealing with the matters of day to day life. Here, we have provided Indian Polity Study Material in quiz form, go throug it and take the advantages.

    1. The Constituent Assembly of India was step up under the framework of?
    a.    Cripps mission (1942)
    b.    Cabinet mission (1946)
    c.    Simon commission (1927)
    d.    None of these

    Answer: b

    Explanation:


    It was M. N. Roy, a pioneer of communist movement in India and an advocate of radical democratism, who put forward the idea of a Constituent Assembly for India in 1934 for the first time.  In 1935, the Indian National Congress (INC), for the first time, officially demanded a Constituent Assembly to frame the Constitution of India.
    In 1938, Jawaharlal Nehru, on behalf the INC declared that ‘the Constitution of free India must be framed, without outside interference, by a Constituent Assembly elected on the basis of adult franchise’. The Constituent Assembly was constituted in November 1946 under the scheme formulated by the Cabinet Mission Plan.

    2. The all important drafting committee had two distinguished jurist and lawyers along with the chairman Dr. B.R. Ambedkar. They were?
    a.    B.N Rau and Alladi Krishnaswamy Iyer
    b.    B.N Rau and S.N. Mukherjee
    c.    Alladi Krishnaswamy Iyer and K.M. Munshi
    d.    K.M. Munshi and S.N. Mukherjee

    Answer: c

    Explanation:


    Among all the committees of the Constituent Assembly, the most important committee was the Drafting Committee set up on August 29, 1947. It was this committee that was entrusted with the task of preparing a draft of the new Constitution. It consisted of seven members. They were:

    (i)    Dr B R Ambedkar (Chairman)

    (ii)    N Gopalaswamy Ayyangar

    (iii)     Alladi Krishnaswamy Ayyar

    (iv)     Dr K M Munshi

    (v)    Syed Mohammad Saadullah

    (vi)     N Madhava Rau (He replaced B L Mitter who resigned due to ill-health)

    (vii)    T T Krishnamachari (He replaced D P Khaitan who died in 1948)

    The Drafting Committee, after taking into consideration the proposals of the various committees, prepared the first draft of the Constitution of India, which was published in February 1948. The people of India were given eight months to discuss the draft and propose amendments. In the light of the public comments, criticisms and suggestions, the Drafting Committee prepared a second draft, which was published in October 1948.

    Indian Polity Quiz for IAS Preparation - Directive Principles of State Policy

    3. After the creation of Constituent Assembly of Pakistan in 1947, the membership of Constituent Assembly of India was reduced to 299 from 389 earlier. What was the total number of members from the provinces in the Constituent Assembly?
    a.    229    
    b.    70
    c.    292    
    d.    93

    Answer: a

    Explanation:


    The Muslim League members (hailing from the areas7 included in the Pakistan) withdrew from the Constituent Assembly for India. Consequently, the total strength of the Assembly came down to 299 as against 389 originally fixed in 1946 under the Cabinet Mission Plan.

    The strength of the Indian provinces (formerly British Provinces) was reduced from 296 to 229 and those of the princely states from 93 to 70.

    4. The Constituent Assembly of India was passed and adopted on which of the following days?
    a.    24 January, 1950
    b.    26 January, 1950
    c.    26 November, 1949
    d.    29 August, 1947

    Answer: c

    Explanation:


    The Constituent Assembly had 11 sessions over two years, 11 months and 18 days. The Constitution-makers had gone through the constitutions of about 60 countries, and the Draft Constitution was considered for 114 days. The total expenditure incurred on making the Constitution amounted to ` 64 lakh.

    On January 24, 1950, the Constituent Assembly held its final session. It, however, did not end, and continued as the provisional parliament of India from January 26, 1950 till the formation of new Parliament8 after the first general elections in 1951–52.

    5. The philosophy underlying the Indian constitution was embodied quite early in the Objective Resolution, which was moved in the first session of the Constituent Assembly (on 13 December 1946) by:
    a.    Pandit Jawaharlal Nehru
    b.    Sardar Vallabhbhai Patel
    c.    Chakravarti Rajagopalachari
    d.    Dr. Bhimrao Ramji Ambedkar

    Answer: a

    Explanation:


    On December 13, 1946, Jawaharlal Nehru moved the historic ‘Objectives Resolution’ in the Assembly. It laid down the fundamentals and philosophy of the constitutional structure. The Resolution was unanimously adopted by the Assembly on January 22, 1947. It influenced the eventual shaping of the constitution through all its subsequent stages. Its modified version forms the Preamble of the present Constitution.

    6. The Objective Resolution was unanimously adopted by the Constituent Assembly on 22nd January 1947, had the following provisions as given below:
    I.    Adequate safeguards shall be provided for minorities, backward and tribal areas, and   depressed and other backward classes.
    II.    All power and authority of the Sovereign Independent India, its constituent parts and organs of government, are derived from the people.

    Which of the statements given above is/are correct?
    a.    I only
    b.    (b)II only
    c.    Both I and II
    d.    Neither I nor II
     
    Answer: c

    Explanation:


    The 'Objective Resolution' which laid down the fundamentals and philosophy of the constitutional structure which read as:

    (i)    “This Constituent Assembly declares its firm and solemn resolve to proclaim India as an Independent Sovereign Republic and to draw up for her future governance a Constitution:

    (ii)    Wherein the territories that now comprise British India, the territories that now form the Indian States, and such other parts of India as are outside India and the States as well as other territories as are willing to be constituted into the independent sovereign India, shall be a Union of them all; and

    (iii)    Wherein the said territories, whether with their present boundaries or with such others as may be determined by the Constituent Assembly and thereafter according to the law of the

    (iv)    Constitution, shall possess and retain the status of autonomous units together with residuary powers and exercise all powers and functions of Government and administration save and except such powers and functions as are vested in or assigned to the Union or as are inherent or implied in the Union or resulting there from; and

    (v)    Wherein all power and authority of the Sovereign Independent India, its constituent parts and organs of Government are derived from the people; and

    (vi)    wherein shall be guaranteed and secured to all the people of India justice, social, economic and political; equality of status of opportunity, and before the law; freedom of thought, expression, belief, faith, worship, vocation, association and action, subject to law and public morality; and

    (vii)    Wherein adequate safeguards shall be provided for minorities, backward and tribal areas, and depressed and other backward classes; and

    (viii)    Whereby shall be maintained the integrity of the territory of the Republic and its sovereign rights on land, sea and air according to justice and the law of civilized nations; and

    (ix)    This ancient land attains its rightful and honoured place in the world and makes its full and willing contribution to the promotion of world peace and the welfare of mankind.”

    7. The provisions in the Constitution of India like Constitutional Amendment can be done by 2/3rd majority in Parliament  and election of the members of Rajya Sabha on the basis of proportional representation are incorporated form ?
    a.    Government of India Act, 1935
    b.    Britain
    c.    Weimer Constitution of Germany
    d.    Constitution of South Africa

    Answer: d

    Explanation:


    The Parliament is vested with the powers to amend the Constitution by way of addition, variation or repeal of any provision. The major part of the Constitution can be amended by the Parliament with special majority, that is, a majority (that is, more than 50 per cent) of the total membership of each House and a majority of not less than two-thirds of the members present and voting in each House.

    8. The national Anthem was adopted by the constituent Assembly on which of the following day?
    a.    24 January, 1947
    b.    22 July, 1947
    c.    29 August, 1947
    d.    26 November, 1949

    Answer: a

    Explanation:


    In addition to the making of the Constitution and enacting of ordinary laws, the Constituent Assembly also performed the following functions:

    1. It ratified the India’s membership of the Commonwealth in May 1949.

    2. It adopted the national flag on July 22, 1947.

    3. It adopted the national anthem on January 24, 1950.

    4. It adopted the national song on January 24, 1950.

    5. It elected Dr Rajendra Prasad as the first President of India on January 24, 1950.

    In all, the Constituent Assembly had 11 sessions over two years, 11 months and 18 days. The Constitution-makers had gone through the constitutions of about 60 countries, and the Draft Constitution was considered for 114 days. The total expenditure incurred on making the Constitution amounted to 64 lakh.

    9. The first meeting of the Constituent Assembly had taken place on December 9, 1946 was presided by whom as its interim president?
    a.    Pandit Jawaharlal Nehru
    b.    Dr. B.R. Ambedkar
    c.    Dr. Rajendra Prasad
    d.    Dr. Sachidanand Sinha

    Answer. d

    Explanation:


    The Constituent Assembly held its first meeting on December 9, 1946. The Muslim League boycotted the meeting and insisted on a separate state of Pakistan. The meeting was thus attended by only 211 members. Dr Sachchidan-and Sinha, the oldest member, was elected as the temporary President of the Assembly, following the French practice.

    Later, on December 11, 1946, Dr Rajendra Prasad and H C Mukherjee were elected as the President and Vice-President of the Assembly respectively. Sir B N Rau was appointed as the Constitutional advisor to the Assembly.

    Click here for IAS Prelims Exam GS Polity Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF