Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Exam: Prelims Environment and Ecology Questions: Ecosystem Set I

Jan 29, 2016 16:01 IST

    Environment and Ecology has become indispensable for IAS Prelims Exam. Candidates cannot dispense with this section. In future also Importance of Environment and Ecology cannot be underestimated. Following are some MCQs that would help candidates to understand the kinds of questions they are going to face from Environment and Ecology section in IAS Prelims Exam:

    Q1. Which of the following natural ecosystems is/are dependent on solar radiation and energy subsidies such as wind, rain, and tides?

    1. Tropical rain forest
    2. Tidal estuaries
    3. Coral reefs
    4. Grasslands

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 3
    b. Only 2 and 4
    c. Only 1, 2 and 3
    d. 1,2,3 and 4

    Answer: c

    Explanation: Ecosystems dependent on solar radiation and energy subsidies such as wind, rain, and tides are Tropical rain forest, Tidal estuaries, and Coral reefs.

    Q2. Which of the following are functions of ecosystem?

    1. Energy flow through food chain
    2. Ecological succession
    3. Homeostatasis

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation: Functions of ecosystem includes Energy flow through food chain, Ecological succession, Homeostasis, nutrient cycling or biochemical cycles.

    Q3. Which of the following is/are natural ecosystem?

    1. Garden
    2. Tidal estuaries
    3. Agricultural fields

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 2
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: a

    Explanation: Aquarium, garden, lawn, agricultural field, aquaculture, ponds are manmade ecosystems.

    Q4. Which of the following natural ecosystem are totally dependent on solar radiation?

    1. Oceans
    2. Lakes
    3. Deserts

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation: Ecosystem totally dependent on solar radiation is forests, grasslands, oceans, lakes, rivers and deserts.

    Q5. Penetration of light in pond does not depend on?

    1. Transparency of water
    2. Amount of dissolved/suspended particles
    3. Number of plankton

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. None

    Answer: d

    Explanation:  solar radiation provides energy that controls entire pond ecosystem. Penetration of light depends on transparency of water, amount of dissolved/suspended particles in water and number of plankton.

    Q6. Which of the following are omnivores?

    1. Pig
    2. Cat
    3. Bear

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 3
    b. Only 1 and 3
    c. Only 2 and 3
    d. None

    Answer: b

    Explanation:  animals that eat both plants and animals are omnivore’s example: pig, bear and man.

    Q7. Consider the following statements

    1. Tropic levels in an ecosystem are not linear
    2. The flow of energy in an ecosystem is always linear.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: Tropic levels in an ecosystem are not linear rather they are interconnected and make food web. Food web is network of interconnected food chains existing in an ecosystem

    Q8. With reference to ecological pyramid, which of the following is true about pyramid of number?

    1. It represents total standing crop biomass at each tropic level.
    2. Pyramid of number may be inverted sometimes

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation: pyramid of numbers represent number of organisms at each tropic level. In grasslands, number of grasses is greater than number of herbivores which are greater than number of carnivores. In some cases many caterpillars and insects feed on single tree.

    Q9. With reference to pyramid of biomass, which of the following is true?

    1. In terrestrial ecosystem it is inverted.
    2. In aquatic ecosystem it is upright.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: d

    Explanation:  In terrestrial ecosystem it is upright. In aquatic ecosystem it is inverted. In pond ecosystem phytoplanktons are main producers, they have very short life cycles and have very rapid turnover rate i.e. they are rapidly replaced by new plants. Therefore their total biomass at any given time is less than the biomass of herbivores supported by them.

    Q10. Consider the following statements regarding ecological pyramid

    1. Pyramid of biomass and pyramid of numbers may be inverted.
    2. Energy pyramids are never inverted.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: pyramid of energy represents total amount of energy at each tropic level. Energy pyramids are never inverted.

    Click here for IAS Prelims: GS Environment and Ecology: Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF