Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Exam: Prelims Geography Goh Cheng Leong Questions: Arid or Desert Landforms

Jan 21, 2016 18:28 IST

    Geography Subject for the Civil Services Exam is a very important component for the IAS Preparation and hence the candidates gave special emphasis on Geography. Goh Cheng Leong is one of the essential books for IAS Exam Preparation. Here we are covering the whole Goh CHeng Leong book through the Multiple Choice Questions:

    Q.1. Consider the following statements

    1. Deserts occupy 1/5th of world’s land.

    2. All deserts are absolutely barren and nothing grows.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1

    b. Only 2

    c. Both 1 and 2

    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation: Deserts that are absolutely barren and where nothing grows at all are rare.

    Q.2. In which of the following forms desert landscape can exist?

    1. Rocky

    2. Stony

    3. Sandy

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1

    b. Only 1 and 2

    c. Only 2 and 3

    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation: Desert landscape exists in following types Rocky, Stony and Sandy deserts.

    Q.3. Consider the following statements

    1. Some deserts are also seen in continental interiors.

    2. The work of winds and water in eroding elevated uplands give rise to different desert landscape.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1

    b. Only 2

    c. Both 1 and 2

    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: The work of winds and water in eroding elevated uplands transporting worn off materials and depositing them elsewhere give rise to different desert landscape.

    Q.4. which of the following is true about stony desert?

    1. It is composed of pebbles and gravels.

    2. They are more accessible than sandy deserts.

    3. Winds deposit vast stretches of undulating sand dunes.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1

    b. Only 1 and 2

    c. Only 2 and 3

    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation: Stony desert is composed of pebbles and gravels which winds are not able to blow off.  Winds that deposit vast stretches of undulating sand dunes are called Sandy desert.

    Q.5. Consider the following statements

    1. Some deserts are found on highlands such as plateaux and mountain ranges.

    2. Desert’s are also formed by vast erosion of a region by occasional rain storms.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1

    b. Only 2

    c. Both 1 and 2

    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: Ahaggar Mountains in sahara desert, Tibesti Mountains are good examples of desert mountains.

    Q6. Arid landforms are caused by which of the following factors?

    1. Insufficient rainfall

    2. High temperatures

    3. High Humidity

    4. Rapid rate of evaporation

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 4

    b. Only 1 and 2

    c. Only 2, 3 and 4

    d. 1, 2 and 4

    Answer: d

    Explanation: Arid landforms are not humid. Along with 4 reasons mentioned sub aerial denudation   also produces desert landscape that is varied and destructive.

    Q7. Consider the following statements

    1. Erosion is most potent factor in reducing rocks to sand in arid regions.

    2. Wind is not effective agent of erosion, transportation, and deposition.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1

    b. Only 2

    c. Both 1 and 2

    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation: Weathering is most potent factor in reducing rocks to sand in arid regions. Statement 2 is true. But wind is more efficient in arid regions than in humid regions.  Since there is little vegetation or moisture to bind the loose surface materials, the effects of wind erosion are almost unrestrained.

    Q8. Which of the following are true about abrasion?

    1. It involves lifting and blowing away of loose materials from ground.

    2. Abrasion is most effective at or near the base of rocks.

    3. A great variety of desert features are produced by abrasion.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1

    b. Only 1 and 2

    c. Only 2 and 3

    d. 1, 2 and 3

    Answer: c

    Explanation: Deflation involves lifting and blowing away of loose materials from ground. Sand blasting of rock surfaces by winds when they hurl sand particles against them is called abrasion. Abrasion is most effective at or near the base of rocks that is why telegraph poles in deserts are protected by covering of metal for 1 or 2 foot above ground.

     

    Q9. Migration pattern of wind borne materials depend on?

    1. Size of the particles they carry

    2. Velocity of winds

    3. Nature of surfaces over which particles are transported.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1

    b. Only 1 and 2

    c. Only 2 and 3

    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation: Size of the particles they carry, Velocity of winds, location and Nature of surfaces over which particles are transported, presence and absence of water and natural vegetation determines migration pattern of wind borne materials.

    Q10. Consider the following statements regarding barchans?

    1. Barchans are fine dust blown beyond desert limits.

    2. They advance at rapid rates.

    3. It is usually fertile.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 2

    b. Only 1 and 2

    c. Only 2 and 3

    d. 1, 2 and 3

    Answer: a

    Explanation: Loess is fine dust blown beyond desert limits. Barchans are moon shaped dunes. They are live dunes which steadily advance before winds that come from particular direction. Loess are fertile.

    Q11. Which of the following about loess is/are true?

    1. Loess is fine dust deposited in neighbouring lands of deserts.

    2. It is fertile.

    3. they are porous and so soft.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1

    b. Only 1 and 2

    c. Only 2 and 3

    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation: Loess is rich in lime, very coherent and extremely porous. Water sinks readily. It is so soft that roads constructed through loess region soon sink and their walls rise steeply.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF