Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Exam: Prelims Geography Goh Cheng Leong Questions: Coastal Reforms Set II

Jan 25, 2016 12:47 IST

    Geography Subject for the Civil Services Exam is a very important component for the IAS Preparation and hence the candidates gave special emphasis on Geography. Goh Cheng Leong is one of the essential books for IAS Exam Preparation. Here we are covering the whole Goh CHeng Leong book through the Multiple Choice Questions:

    Q1. Which is true about emergent upland coast?
    1. They are caused by faulting and earth movement.
    2. It has little potential for good port sites.
    3. Eastern coast of Deccan plateau, western Arabian coast facing the red sea.

    Select the correct answer from the following codes
    a.Only 1
    b.Only 1 and 2
    c.Only 2 and 3
    d.1,2 and 3

    Answer: b

    Explanation:  Western coast of the Deccan India and the western Arabian coast facing the Red sea.

    Q2. Which of the following can be reason for salinity of lakes?
    1. Excessive evaporation.
    2. Nature of inlets and outlets.
    3. Fluctuating trends of water.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation: Salinity of lakes depends on climate of concerned place, nature of inlets and outlets, fluctuating trends of water in varying seasons.

    Q3. Consider the following statements regarding distribution of lakes?
    1. Lakes are found in all continents including Antarctica.
    2. Lakes are not found in arid and Polar Regions.
    3. Lakes are abundantly found in lower latitudes and equator

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation: Lakes are found in arid, semiarid and polar regions too. But lakes are abundantly found in higher latitudes.

    Q4. Which of the following is true of sea waves?
    1. Sea waves are powerful and effective erosion agent of coastal areas.
    2. Sea waves are generate due to friction on water surface

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: Caused by blowing winds. Sea waves are undulations of sea water characterised by crest and trough.

    Q5. Consider the following statements
    1. Only form of wave moves forward in seas and oceans.
    2. Water particles within a wave move forward in seas and oceans.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation: Only form of wave moves forward in seas and oceans through the water and the water does not move forward.
                 
    Q6. Which of the following is true about beach?
    1. They are permanent deposits of marine sediments.
    2. They are sediments in motion.
    3. They are formed when sea is calm and winds are of low velocity.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: c

    Explanation: Beaches are short lived deposits of marine sediments.
                 
    Q7. Which of the following statements are true about delta?
    1. Fine materials deposited by river beyond mouth is called delta.
    2. It is seaward  Extent ion of flood plain
    3. Deltas extend only sea wards.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: b

    Explanation:  The extend sea wards and sideways at amazing rate.
           
    Q8. Which of the condition are unfavourable for formation of deltas?
    1. Coast sheltered by tides.
    2. Strong current running towards mouth.
    3. Large lakes in the course.
    4. Shallow sea adjoining delta.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and 4
    c. 1, 2 and 3
    d. 1,2,3 and 4

    Answer: c

    Explanation: Shallow sea adjoining delta favours delta formation. First 3 conditions do not favour delta.

    Q9.  Which of the following are formed in middle course of river?
    1. Meanders.
    2. Ox Baw lakes.
    3. Flood plain.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: a

    Explanation: Oxbow lakes, flood Plain , deltas are formed in lower course.
       
    Q10. Consider the following statements regarding deserts land forms.
    1. Deltas are also formed in desert.
    2. Drainage of stream in desert is almost entirely internal.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: When masses of debris are deposited at the foot of the hill mouth of valley dry delta is formed in desert.

    Q11. Which of the following is true about Artesian wells?
    1. They are aquifers sandwiched between permeable rock layers.
    2. Water trapped in aquifer is under great pressure always.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: d

    Explanation:  In artesian aquifers is sandwiched between impermeable rock layers. So water is trapped in  aquifer under great pressure but over a period of time pressure decreases.

    Q12. Which of the following are the features of Limestone?
    1. Limestone is soluble in rain water.
    2. It forms strong acid reacting with water and carbon dioxide from air.
    3. It is well jointed, which prevents rain water percolation naturally.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and 3
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: b

    Explanation: Lime stone is soluble in rain water, which with   carbon dioxide from air , forms a weak acid . Lime stone are well jointed. Rain water dilutes joints using acid.

    Q13.Which of the following is true about wind erosion?
    1.Exfoliation is one of the erosion process.
    2. Exfoliation is caused by heating of rocks.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation: Exfoliation is the mechanical weathering process.

    Q14. Consider the following statement?
    1. Dry climate inhibit chemical weathering.
    2. Dry climate induces weathering by decomposition using organic acids.
    3. Warm wet climate promote chemical weathering.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2 and 3
    c. Only 1 and 3
    d. None

    Answer: c

    Explanation: Decomposition by organic acids is chemical weathering which is found in warm wet climates.

    Q15. In jointed rocks, which of the following weathering process, cracks them up into rectangular blocks.
    1. Repeated temperature changes.
    2. Solution.
    3. Decomposition.
    4. Biotic factor.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: a

    Explanation: Repeated temperature changes on jointed rocks like granite cracks them up into rectangular blocks.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF