1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Exam: Prelims Polity Questions: Fundamental Rights Set II

Jan 22, 2016 11:23 IST

     

    Indian Polity is easy to understand but it is harder to attempt the questions correctly in the Civil Services because the questions asked are very ambiguous. To the rescue of the IAS aspirants, here we present the set of very useful questions for the practice of the IAS Prelims Exam:

    1.Parliamentary democracy envisages
    1.Representation of people
    2.Responsible government
    3.Accountability of council of ministers to government

    Select the correct answer from the following codes

    a.Only 1
    B.1 and 2 only
    C.1 and 3 only
    D.1,2 and 3

    Answer:b

    Explanation: Parliamentary democracy envisages representation of people, responsible government, and accountability of council of ministers to legislature.

    2.Consider the following statements

    1.Territory of India includes States, Union territories and Acquired territories
    2.Union of India encompasses larger area than territory of India.

    Select the correct answer using following codes

    A.Only1
    B.Only2
    C.Both 1 and 2
    D.Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation: Territory of India encompasses larger area than union of India. Territory of India includes not only states but also union territories and acquired territories, where as union of India covers only federal system.

    3.Which of the following is difference between fundamental rights and rights secured by other provisions of constitution?

    1.Fundamental rights are immune from constitutional amendments.
    2.If the rights follow from other provision of constitution, other aggrieved person may have his relief by ordinary suit only

    Select the correct answer from following codes

    A.Only 1
    B.Only 2
    C.Both 1 and 2
    D.Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation: Fundamental rights are conferred special sanctity as compared with other provisions of constitution. If the rights follow from other provision of constitution, other aggrieved person may have his relief by ordinary suit and by application to the high courts, but application under art 32 shall not lie, unless the invasion of non fundamental right involves violation of some fundamental right as well.

    4.Consider the following statements regarding fundamental rights

    1.Some are not self executory.
    2.Fundamental rights are protected against invasion by legislature only.

    Select the correct statements from the following codes

    A.Only 1
    B.Only 2
    C.Both 1 and 2
    D.Neither 1 nor 2

    Answer:c

    Explanation: Yes certain fundamental rights needs to enact separate legislation to make it enforceable. Article 17, 21A, 23, and 24 require separate legislation like protection of civil rights act, prohibition of child labour act etc.

    5.With reference to rule of law which of the following is true?

    1.Absence of arbitrary power on the part of the government.
    2.No one is above law.
    3.Constitution is not source but the consequence of rights of individual.

    Select the correct answer from the following codes

    A.Only 1
    B.Only 1 and 2
    C.Only 2 and 3
    D.1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation: It clearly states obligations and limitations of government. It also shows that everyone is subject to ordinary law of land. It indicates that individual rights are enjoyed even before emergence of constitution and the constitution only codifies and consolidates the same for legal protection.

    6.Which of the following are inferred from the rule of law?

    1. Equality and equal protection of law

    2. Separation of powers

    Select the correct statements from the following codes

    A.Only 1
    B.Only 2
    C.Both 1 and 2
    D.Neither 1 nor 2

    Answer:b

    Explanation: Rule of law indicates that everyone is subject ordinary law of land and asence of arbitrary power in single organ or single individual which may lead to absolutism and dictatorship.

    7.Special provisions for women are made in which of the following?

    1.Fundamental duties
    2.Fundamental rights
    3.DPSP
    4.11th  and 12th schedule

    Select the correct statements from the following codes

    A.Only 2 and 4
    B.Only 1 and 2
    C.Only 1 and 3
    D.1,2, 3 and 4

    Answer:d

    Explanation: All the four mentioned above provide special provisions, directions and reservations for women.

    8.Which of the following is reason behind inclusion of fundamental rights in constitution?

    1.To establish government of law
    2.To impose negative obligations on state
    3.To guarantee basic economic rights to individual

    Select the correct statements from the following codes

    A.Only 2
    B.Only 1 and 2
    C.Only 2 and 3
    D.1,2, and 3

    Answer: b

    Explanation: To establish government of law and not of man. To guarantee basic human rights to individual

    9.Fundamental rights are essential to individual for the attainment of which of the following?

    1.Intellectual status
    2.Moral status
    3.Spiritual status

    Select the correct statements from the following codes

    A.Only 1
    B.Only 1 and 2
    C.Only 1,2 and 3
    D.None

    Answer:c

    Explanation: Fundamental rights are essential to individual for the attainment of intellectual, moral and spiritual status.

    10.With reference to classification of fundamental rights, which of the following is true?

    1.Right to exploitation
    2.Right against equality
    3.Cultural and economic rights

    Select the correct statements from the following codes

    A.Only 1

    B.Only 1 and 2

    C.1,2 and 3

    D.None

    Answer: d

    Explanation: Fundamental rights are classified into right to equality, right to freedom, right against exploitation, right to freedom of religion, cultural and educational rights, and right to constitutional remedies.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF